24 June 2013

EGGLESS GOLDEN YELLOW CAKE

ASSALAMUALAIKUM...


salam nisfu syaaban.. tak kurang 2 minggu lagi dah nak puasa .. semoga Allah mudahkan urusan kita dalam menunaikan ibadah puasa nanti.. sekarang dok heboh pasal jerebu lebih-lebih lagi di Muar .. kat kelantan pun pagi tadi wani nampak macam kabus , tapi nak kata kabus macam jerebu pulak .. dah terasa kesan jerebu kat sini... takut jugak wani bila dengar fenomena jerebu ni berlarutan sampai ke hari ini.. inilah Allah marah sangat buat kerosakan di muka bumi ..ada kesannya ... huhu..

oklah hari ni tayang eggless golden yellow cake.asyik eggless jer hihi.. kebetulan jugak ni stok telur tak ada.lagipun bila check dalam pantry .. ada sepeket tak terusik tepung custard ni.. dah lama betul beli.. so, wani kebuntuan jugak nak buat apa dengan tepung custard ni...bila google la ada jugak yang resepi eggles  guna tepung custard kira ini kali pertama wani buat kek guna tepung custard, bila dah masak cuba test , memang lembut, moist  jer makan bau custard .. dalam 6 hari jugak kek ni dok kat luar dalam bekas, runsing jugak takut berkulat tapi tak berkulat-kulat pun..kalau yang dah ada telur tu tak sampai 3 hari dah berkulat.cuma crack sikit kat atas tu hihi.. kalau ikut resepi bakar dalam 55 minit. wani cuma bakar dalam 40 minit jer ikut oven wani la takut nanti terlebih bakar jadi kering pulak tekstur kek tu..

dan satu lagi custard tu wani tak campur dalam larutan susu.. gabung sekali dengan segala tepung lepas tu tuangkan larutan dalam  tepung tadi.. tak ikut sangat cara dia hihi..dan wani ada tambah sedikit pewarna kuning.  kepada yang tak ada stok telur tu meh la cuba-cuba .. 




EGGLESS GOLDEN YELLOW CAKE
SOURCE: DIVINE TASTE
Ingredients:
250 ml (1 cup) milk 
170 gm (3/4 cup) granulated sugar 
210 gm (1 1/2 cups) plain flour
65 gm (1/2 cup) vanilla custard powder (or cornflour/cornstarch)*
2 tsp baking powder
1/4 tsp baking soda
1 tsp vanilla extract
100 gm (1/2 cup) butter
Method:
Prepare a 7” round cake tin by greasing it well with oil or butter and lightly dusting it with plain flour. Tap to remove excess flour from the surface of the pan. Alternatively, grease the pan and line 
the base with greaseproof paper.
In a saucepan, heat the milk. Stir in the sugar and after it melts completely set it aside to cool to 
room temperature. After the milk reaches room temperature, add the custard powder and vanilla 
extract and mix well with a whisk. Put in the butter and mix again.
Heat the oven to 160 degrees centigrade/325 F. 
In a large mixing bowl, assemble the flour, baking powder, baking soda and mix with a whisk. Pour in 
the prepared milk mixture and mix well with a whisk until there are no lumps. Alternatively use an 
electric hand mixer/beater. 
Put the batter into the prepared pan/tin and bake for 55 minutes to 60 minutes, until a skewer comes out clean.
*If using cornstarch instead of custard powder add a pinch of yellow colour and additional vanilla 
extract.




Komen
3 Komen

3 comments:

kakinakl.com said...

dah lama tak buat kek..terliurlah pulak

Nur Azliza Hashim said...

Salam Kak Wani. waa, pandainya Kak wani masak! Tak sangka kak wani minat bab masak2 ni sampai ada blog..keep it up!! hehe

Wani said...

hihi.. biasa2 aje sekadar berkongsi.. terima kasih liza semakin semangat nak memasak

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign