26 May 2013

EGGLESS CONDENSED MILK CHOCOLATE CAKE

ASSALAMUALAIKUM.....


selamat petang.. banyak betul jemputan kahwin time cuti sekolah ni. sana sini kenduri kahwin. dah la musim panas ni dah lama dah tak hujan ni.. hari ni pun ada hal time pagi tu dan  lepas tu direct terus ke kenduri kahwin. oklah dah lama betul wani tak buat kek ..baru jer bercadang nak buat kek check -check telur pulak tak ada. tapi dah craving sangat nak makan kek .. last buat jugak yang eggless ..tapi resepi kali ini berbeza sikit sebab yang ni letak susu pekat manis. tapi terus terang wani cakap kek ni memang lembut walaupun tak ada telur dan bahan pun berbeza letak susu pekat manis jer. bila makan macam ada tekstur kek yang ada telur .wani memang berpuas hati .. yang sebelum ni pun ada jugak buat resepi Dayang punya yang itu pun lembut jugak.

                                                           
                                                                                                     


resepinya  pun mudah samada dari segi bahan-bahan ataupun cara nak buatnya.. tapi hasilnya macam kek yang ada telur jugak hihi.memang jimat budget lah.. untuk bahan-bahan tu pun banyak yang wani ganti dengan benda lain ..nak tahu sila semak resepi kat bawah ya.menjadi elok jugak kek tu.  untuk adunan ni wani bahagikan kepada 2 , satu letak dalam mould pumpkin saiz kecik dan satu lagi letak dalam loaf pan dan untuk topping tu wani piping kan chocolate ganache tu  saja sebab tak leh nak letak banyak topping2 nanti tak makan ^^.. lagi lama simpan lagi lembut  teksturnya... resepi ni wani ambil dekat LOVE2COOKMALAYSIA. banyak betul resepi menarik kat sana. thank you for sharing ya !! :)

 

EGGLESS CONDENSED MILK CHOCOLATE CAKE 

adapted from :~ Nithya of 4thsensecooking  


Ingredients :~ 

  • 180gm All purpose flour
  • 70gm Cocoa powder
  • 1 tsp Baking Soda 
  • 2 tsp Baking powder
  • 1 can (400ml) Sweetened Condensed Milk ( wani guna 250 ml dah sedang elok manisnya)
  • 100gm Melted butter ( ganti dengan minyak jagung )
  • 180ml water ( I add choc milk ) ( ganti dengan susu cair )

Method :~

  1. Sieve flour, cocoa powder, baking powder and soda together into the mixing bowl. 
  2. Add melted butter, condensed milk and water ( choc milk).
  3. Beat until well mixed. The batter would be in pouring consistency.  ( I just used a wooden spatula to mix the batter )
  4. Bake at 180 C for 40 minutes or until skewer comes out clean.


Komen
2 Komen

2 comments:

Bbwana adienia said...

salam wani..

wah..kek coklat ni memang x penah jemu makan..sedap walaupun tak bubuh telur kan..

rahel said...

Waw...mengancam la kek itew...

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (20) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign