21 May 2013

CHOCOLATE SOUFFLE

ASSLAMUALAIKUM....


 this is my first attempt baked chocolate souffle. overall, not bad la apa yang wani boleh cakap .. nak kata failure tu tak nampak macam tak jadi langsung.sebab masa dalam oven dia naik dengan elok meninggi je.. cuma wani tak bahagikan dengan elok masa spoonkan masuk dalam ramekin .. wani guna ramekin yang paling kecik.jadi wani buat 3 bekas. mungkin tak seimbang  jadi macam senget sebelah macam gambar belakang kat atas tu.. yang depan tu boleh tahan la sebab sama rata je naik.nampak kembang macam kulat masa dalam oven hihi  wani ikut jugak dengan tip-tip yang wani baca dekat internet. macam-macam.. dah habis puas dah wani baca tip tu semua.. tapi bila dah wani selidik memang souffle ni dia akan collapse perlahan demi perlahan mungkin boleh stand sampai 5 - 10 minit.. masa meninggi macam tu.

masa mula- mula nak buat rasa takut tak menjadi sebab rata-rata dari testimoni orang yang buat  souffle ni memang boleh jadi trauma nak buatnya .. walaupun nampak simple jalan resepinya. so kalau nak snap pun kena snap cepat-cepat .. yang ni pun wani snap masa dah tengah suam-suam kuku sebab wani biarkan dia dalam oven lepas masak untuk seketika.masa mula-mula masak tu memang masih tinggi .. tapi bila da suam-suam kuku.. setakat tu  je tahap ketinggian dia .. dan bila dah betul-betul sejuk .. setakat tu jugak, dah tak turun dah. sebab tu, souffle ni kena hidang terus  lepas keluar oven. wani suka tengok masa souffle ni naik meninggi dalam oven

Tekstur souffle airy sangat. bila makan macam pavlova tapi lembut lagi sebab souffle ni memang tak ada tepung langsung.  ini adalah experiment je ni nak buat souffle, tertengok resepi ni sebab ianya mudah lagipun guna 2 biji telur je. bila tengok souffle ni wani teringatkan dekat torte  salah satu sejenis kek yang  flourless tapi guna pan la. kepada sesiapa nak main cuba-cuba boleh lah cuba resepi ni. tapi wani masih la gi tahap untuk improve lagi.. seronok je buat ^^..bakar ikut suhu oven masing-masing.



CHOCOLATE SOUFFLE
SOURCE: REAL SIMPLE FOOD RECIPES

INGREDIENTS 
3 tablespoons butter
2 tablespoons unsweetened cocoa
3 ounces semisweet or bittersweet chocolate ( 3 ounces = 85 gm )
1/2 teaspoon vanilla extract 
2 egg yolks 
2 egg whites 
2 tablespoons sugar ( wani guna 1 1/2 sudu besar )
pinch salt 
pinch cream of tartar ( wani ganti dengan jus limau nipis 1 sudu teh ) 

DIRECTIONS  

1 Heat oven to 375° F. Use 1 tablespoon of the butter to grease one 16-ounce or two 8
ounce ramekins. Coat the ramekins with the cocoa, tapping out the excess.
2 In a large bowl, over a pan of simmering water, melt the chocolate and remaining butter. 
Stir occasionally until smooth. 
Remove from heat and add the vanilla. Whisk in the yolks one at a time until smooth. 
Set aside.
3 In a clean bowl, beat the egg whites with the sugar, salt, and cream of tartar until stiff 
(but not dry) peaks form.
 Gently fold the egg-white mixture into the chocolate. Spoon into the ramekins.
 (The recipe can be made to this point up to 1 day ahead. Cover with plastic wrap and 
refrigerate.)
4 Bake until puffed and set, 40 minutes for a 16-ounce soufflĂ©, 20 minutes for two smaller ones. (If baked directly from the refrigerator, add 5 to 10 minutes.) Serve immediately with
 Custard Sauce.

Komen
3 Komen

3 comments:

Bbwana adienia said...

salam wani..

wah, macam susah ja nak buat chocolate souffle ni ya..takut plak nak try..apapun, bagi sya yang wani buat tu okey apa..nampak sedap..

Unknown said...

Kalau takde ramekin tapi pakai gelas kopi biasa vokeh ke ?

Wani Sukarno said...

Boleh asalkan yang boleh masuk oven

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign