01 November 2015

CEREAL PRAWNS @ UDANG GORENG NESTUM

ASSALAMUALAIKUM......


hari ni dah 31 hb.. esok dah masuk bulan baru maknanya pertengahan bulan dah bermula.. sekejapnya masa berlalu emm...tak lama pun dah nak puasa..mudah-mudahan Allah mudahkan urusan kita dalam kehidupan seharian..    oklah ya kita beralih untuk perkongsian resepi hari ini.Alhamdulillah berjaya jugak akhirnya... udang goreng nestum..  rasa macam nak melompat hihi.. walaupun dah banyak kali wani buat guna resepi lain tapi tak menjadi .. macam-macam la nestum jadi benyet, berminyak, melekit la..bukan wani nak salahkan resepi tapi mungkin wani sendiri yang tak kena buat kot.nampak resepi agak senang tapi bila buat tak menjadi... yang wani nak nestum tu mesti crispy dan rangup je bila makan. untuk resepi ni, ini kali kedua wani buat .. yang kali pertama tu saja nak test ..takut tak jadi .. alhamdulillah menjadi walaupun part udang tu susah nak salut tapi yang part penting nestum tu.. dan kali kedua wani buat dah nampak ok sikit kan.. wani goreng agak garing sikit udang .. biarlah overcook pun tapi wani suka  ^^ udang macam ni memang kena serve terus dan makan terus baru terasa crispiness nestum tu.. wani rasa macam bahan rahsia kat sini susu tepung,tengok kat resepi lain tak ada letak susu tepung.. kalau nak banyak nestum macam kat atas tu,, memang kena letak nestum 1 cawan ya.. jangan pandai-pandai nak kurang hihi.. dan nestum tu bila digoreng kena kacau-kacau selalu takut nanti dia burn kat bawah .. goreng sampai perang dan wangi.. emm ... ok lah dah panjang mencoret .. selamat malam dan semoga bulan baru esok penuh dengan azam baru . insyaAllah..


CEREAL PRAWNS
INGREDIENTS
500 gm (10 to 12) medium large prawns, shells and heads on & butterflied
1/2 beaten egg
2 to 3 T cornflour (plain flour in original recipe) ( 3 sudu besar tepung jagung )
2 sprigs of curry leaves ( wani letak 1 tangkai daun kari )
1 to 2 t chopped bird's eyes chilies (or milder red chili)
1 cup cereal
3 T milk powder ( 3 sudu besar susu tepung )
2 T icing sugar ( wani letak 1/2 sudu teh tak letak banyak sebab udang tu dah naturally sweet )
optional: a few shakes of msg
3 T butter ( 3 sudu besar butter )

veg oil for frying
DIRECTONS

1. Mix the milk powder, cereal, icing sugar and msg in a bowl. Marinade the prawns with some salt, 

   white pepper, the 1/2 egg and cornstarch.

2. Deep-fry the prawns in hot oil until very crispy and cooked but do not overcook or prawns'll get 

 tough and dry. Drain well. In restaurants, such prawns can be deep-fried until half-cooked
  and re-fried upon orders. 
 The second frying makes very crispy prawns that stay crisp longer. If shelling the 
 prawns (remove the shell from the body only, leave the heads and tails on), 
 just shallow-fry both sides in a pan with a smear of oil.

3. In a clean frying pan or the same wok used for frying the prawns earlier, 

    add the butter and the leaves
    (so that the leaves have more time to crisp) under medium-low heat.
    When leaves are crispy, reduce heat to very low,
    add the cereal mixture and stir, until the cereal turns golden and crispy. 
    Be careful not to burn the cereal; they burn easily. 
   Add the fried prawns to mix and dish up. Serve immediately.

Komen
3 Komen

3 comments:

Sury Abil said...

malam2 tgok udang ni..lapoooooo..sedap diratah begitu saja..:-)

ady said...

salam
sedapnye CEREAL PRAWNS...blm pernah buat..

rahel said...

wah...kompom jilat jari jer time mkn udang tu....

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign