19 May 2013

AYAM MASAK REMPAH

ASSALAMUALAIKUM.....


bersua lagi di dapur maya, lewat malam baru nak mengupdate, line sini dah memang slow wani tak boleh nak buat apa huhu, apapun jom tengok resepi yang easy peasy ni.. sebenarnya bila tengok ayam fikir nak masak apa dah puas masak yang biasanya dah masak, so wani google jumpa resepi ni kat dapur maya satu blog ni , tengok  nampak senang dan surely memang sedap !!..    cuma wani ada tokok tambah bahan sikit. hihi.. thank you sudi kongsi :)

AYAM MASAK REMPAH 
SOURCE: DENUANZA

1/2 ekor ayam- potong, cuci dan toskan

Bahan tumis:
4 biji bwg merah-hiris
3 ulas bwg putih-hiris
2 tangkai daun kari
1 peket kecil serbuk rempah kari ayam- jdkan pes
1 sudu besar serbuk cili- campur ngan pes rempah
4-5 biji cili api- belah x putus
1 biji cili merah- hiris
1 kiub ayam megi
asam jawa dan garam secukupnya

Cara:
tumis bahan tumis hingga garing
masukkan pes kari
masukkan sedikit air- biarkan hingga rempah masak
masukkan ayam dan semua bahan lain
biar hingga ayam empuk
masukkan air skit kalau perlu tapi jangan banyak sangat

Nota: 
- rempah kari, serbuk cili, bawang merah dan bawang putih ( tumbuk ) di gaul  sebati
- lepas tumis masak, baru masuk sos cili dan kicap manis
- kacau sampai naik minyak, baru masuk ayam dan kacau sebati. 
  





Komen
4 Komen

4 comments:

Amie said...

Selamat pagi Wani,
cantik gambar ayam masak rempah tu. Sedap makan dengan nasi putih atau nasi tomato ni... sedap!

zila norazila said...

Slm syg wani..amboiii rajin btl adk akk ne..ayam pun nmpk sgt mnarik..nnt akk dtg join mkn..

Bbwana adienia said...

Hai..

salam wani..sedapnya ayam tu..

Sury Abil said...

Salam singgah sini...kecur tgok ayam merah wani tu..ni lauk kegemaran seisi kluarga kite ni..:-)

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign