Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Thursday, May 23, 2013

ACAR TIMUN MASAK

ASSALAMUALAIKUM.......


cuti sekolah dah mula.. selamat bercuti buat semua ada yang dah merancang cuti nak bersama family untuk pergi jalan-jalan kan..  tapi wani dengar orang-orang sekeliling wani ramai nak pergi umrah..alhamdulillah ya  mudah-mudahan mereka selamat pergi dan pulang dengan selamat. terutamanya buat bekas guru wani yang akan bertolak pagi esok.. oklah ya untuk resepi kali ini...

selalu jugak buat acar timun masak ni.. tapi tak sempat nak letak dalam blog.bonda wani memang peminat setia acar masak ni.  acar timun masak macam ni biasanya memang banyak dijual pada bulan ramadan. bukan bulan puasa pun jual jugak hihi.. biasanya memang wani beli acar timun ni biasanya bulan puasa la.. ada macam-macam variasi orang letak taugeh pun ada campur-campur dengan sayur lain.kalau yang paling unik sekali acar dengan pisang benggala. mana la wani nak cari pisang benggala .. kalau kat kampung nenek banyakla pisang tu . pisang yang bijinya banyak-banyak  tu. kalau orang kelate dah panggil "pisang galle". kalau yang itu memang masuk dengan acar macam ni. lama dah tak makan acar pisang tu.  tapi yang wani nak share resepi kali ini wani letak timun dan kacang bendi. rasanya yang masam manis dapat memikat selera untuk makan.kena pandai seimbangkan rasa masam manis dan masinnya..  kalau disimpan lama lagi sedap.

ACAR TIMUN MASAK

Bahan - bahan 
3 tangkai lada kering *
3 biji bawang merah  *( wani guna bawang merah besar 1 biji  + 2 biji bawang merah kecil )
2 ulas bawang putih  *
2 batang timun sederhana  ( dipotong 2  dan dibelah 4 bahagian ) 
6 tangkai  kacang bendi 
3/4  cawan cuka
250 ml santan  pekat  ( campur air 450 ml ) 
2 keping gula melaka 
Garam secukup rasa 
3 keping asam keping

Cara-cara 
1.  Bahan-bahan yang bertanda * dikisar hingga halus 
2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk dan tuangkan santan. Tambahkan air  secukupnya , cuka 
 dan kacau  sehingga bahan kisar sebati bersama santan tadi Kuah untuk acar ini tidak boleh 
    terlalu pekat. 
3. Masak sehingga santan mendidih lama sikit baru masukkan gula melaka dan garam secukup rasa
4. Perasakan kuah tadi sehingga betul betul seimbangkan rasa masam manis dan masinnya 
5. Masukkan timun batang dan kacang bendi, kacau sebati sehingga mendidih sikit,.
6. Kemudian bolehlah tutup api dan biarkan  periuk  terbuka  

3 comments:

  1. salam wani..

    saya suka makan acar timun..sedap.

    ReplyDelete
  2. woww... susah gak nk dpt resepi ni. sib baik jumpa kat blog adik wani. kebetolan sama kg. tqsm adik wani

    ReplyDelete