01 May 2013

CHOCOLATE YOGURT LOAF

ASSALAMUALAIKUM....


Selamat pagi semua, cuaca pun mendung jer hari ini di celah-celah kehidupan KL...tapi syukurlah dah 2 hari berturut-turut petang mesti hujan kat sini... suka betul suasana hujan.

sebelum terlupa hari ni dah 1 Mei, selamat hari buruh wani ucapkan kepada semua pekerja-pekerja di Malaysia.tidak kira juga golongan suri rumah yang sentiasa memainkan peranan penting walaupun bergelar suri rumah  tugas tidak pernah diabaikan. bila kita lakukan kerja semuanya kerana Allah .. insyAllah kehidupan pun penuh dengan keberkatan.bulan 4 sudahpun berakhir dah masuk bulan 5 dah ..sekejap sungguh masa berlalu .kadang-kadang wani terasa jugak bila sibuknya bekerja tak rasa apa- apa pejam celik pejak celik dah masuk bulan lain dah huhu.  oklah dah lama wani tak postkan pasal resepi. maklumlah tak sempat nak main masak-masak. bila tiba terasa nak tengok balik gambar-gambar masakan yang tersimpan dalam folder, rupanya masih ada lagi yang tak update .. walaupun dah lama berkarat hihi.. wani letakkan la jugak untuk rujukan wani kat blog dan untuk tatapan anda semua..

bagi wani chocolate yogurt loaf sangat moist disebabkan bahan yang diguna pun ada yogurt.next time wani akan buat lagi kek ni ..sangat sedap. HAPPY TRYING .. :)



CHOCOLATE YOGURT LOAF 
A moist, chocolate flavored loaf that is great for anytime of the day

INGREDIENTS:
6 Tablespoons Unsalted Butter, At Room Temperature
1 Cup Sugar
2 Large Eggs
2/3 Cup Dark Cocoa
2 Ounces Grated Dark Chocolate ( 55gm ) 1 3/4 Cup All-purpose Flour
2 Teaspoons Baking Powder
1/2 Teaspoon Baking Soda
Pinch of Salt
1 (6 Ounce) Container Of Plain or Vanilla Full Fat Yogurt (170 gm ) 1/3 Cup Milk
1 Teaspoon Vanilla Extract
DIRECTIONS:
Preheat oven to 350 degrees F. and lightly grease a 9 X 5 inch loaf pan. 
In one bowl, mix together the flour, cocoa, baking powder, baking soda and salt.
In a separate bowl, whisk together the yogurt, milk, and vanilla, then set aside.
Cream the butter with the sugar for about 3 minutes or until light.
Add the eggs one at a time beating well between each.
Add the grated chocolate and stir, then half the flour and half the yogurt mixture and mix.
Add the remaining yogurt and flour mixtures and mix just until combined.
Pour the batter into your prepared pan and smooth the top.
Bake for about 50 to 55 minutes or until a skewer inserted into the center comes out clean.
Cool for 15 to 20 minutes then gently remove from the pan. 
Allow to cool to room temperature before slicing.
If desired, the loaf can now be sprinkled with powdered sugar, or spread with the glaze of your choice.








Komen
6 Komen

6 comments:

Bbwana adienia said...

Salam..

Kek tu look so yummy..nyum-nyum..nak skit..

Amie said...

Mak aiii... nampak sangat lembut!!!! Kena cuba ni Wani... tq for sharing ye darling.

Wani said...

salam ... boleh jemput2 hi2

Wani said...

memang moist kak amie.. harus dicuba

Rohah said...

biasanya klu ada yogurt, kek berstruktur lembut kan..enak nih,perisa coklat..

zila norazila said...

Mmg sdap klu kek ada yogurt..lmbut jew..mesti best ne..

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) advertorial (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign