Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Tuesday, February 19, 2013

MANDARIN ORANGE CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM................



chiffon cake season melanda lagi..masih lagi terasa semangat CNY lagi ke..  kali ini buat sebab ada lebihan mandarin oranges yang banyak sangat sampai tak lalu dah nak makan saja.. hihi... wani ambil perahan mandarin juice guna 3 biji mandarin je  nak dapat 3/4 cup... tapi resepi ni macam familiar je macam pernah buat dulu .. malas pulak nak belek -belek di blog ni .. memang dulu wani pernah buat , so sekali lagi tayang ... malas dah nak fikir ambil kat mana-mana yang penting chiffon cake ni moist, fluffy.. tapi tahan 2 hari jek ya .. :D.. jangan lebih 3 hari .. maybe sebab jus yang diguna .. but this chiffon cake is really really moist.. luckily,, rumah wani ni ada orang tukang makan.. :D... emm yummy ....opss abaikan kat top chiffon ni kurang cantik.. ter crack sikit.. ohh lupa sekarang ni wani dah tak guna cream of tartar , belajar guna lime juice tu pun kena ada stok limau nipis banyak- banyak...kalau dulu sebelum ni asyik pakai cream of tartar je ..tapi nasib baik, meringue tak buat perangai ..lately,, memang addict nak buat meringue je ..dan satu lagi wani guna telur gred B.



MANDARIN ORANGE CHIFFON CAKE 

INGREDIENTS
(A)
1 3/4cup Self Rising Flour ( wani guna all purpose flour added 1 tsp + 1/4 tsp )
1/8 tsp of salt

(B)
6 egg yolks
1/2 cup of sugar
3/4 cup Mandarin orange juice
zest of 1 orange ( wani tak letak )
1/4 cup of vegetable oil

(C)
3/4 cup of sugar
6 egg white
1 tsp of cream of tartar

METHOD

1 Pre-heat oven to 160°C. Sieve all the (A) ingredients in a mixing bowl until well combined.
2 Mix ingredient (B) until well blended and then add in ingredient (A) and mix until smooth. Set it aside.
3 Under ingredient (C), beat the egg whites till they are fluffy. Add in the sugar and cream of tartar high speed until stiff peaks are formed. It should not fall out when you turn the mixing bowl over. Fold 1/3 of the egg whites into the egg yolks mixture and continue to do so until egg whites is finish. Remember to fold in gently until well mixed.
4 Pour batter into ungreased 10" tube pan (about 3/4 full) and bake for an hour or used a bamboo skewer to test the cake. Just insert the skewer into the center of the cake and it should comes out clean.
5 Invert cake and let it cool complete in the pan. When it is cooled, loosen the edge of the pan and remove cake.

Note:..I substituted cream of tartar with lime juice 3 teaspoons.
          I baked around 45 minutes, if the top easily get brown, please cover                     with aluminium foil at least, the last 10 minutes to prevent burning.           

1 comment: