15 February 2013

BLUEBERRY CHIFFON CAKE


ASSALAMUALAIKUM................


salam jumaat buat semua ... alhamdulillah dah masuk hari jumaat ...semoga hari -hari yang dilalui bertambah baik dan bertambah berkat .... baru ni pergi jalan-jalan tengok kedai bakery ,,rasa macam dah lama tak masuk.. saja intai-intai jenis-jenis kek yang dijual apa produk terbaru hihi jadi stalker sekejap..mata tengok sana sini ternampak la egg tart .. ya Allah lama dah tak makan egg tart so rembat la 2 biji ..2 biji je wani rembat ... rm 1.20 dah sebiji ya ,, ke wani dah ketinggalan zaman ke .. ingat dulu-dulu 60 sen satu jual tau.. tak caye.. percayalahhhhhhhhhh .. bak lagu datuk siti tu ya :D.. oklah inilah chiffon kek yang jadi kegilaan wani sekarang tak habis -habis dengan chiffon ... sebab tak susah sangat nak buatnya ..hasilnya pun dah memuaskan hati sebab fluffy and moist ..tu yang suka sangat... resipi ni wani ternampak dekat blog kak siti.. terus copy paste sebab teringat stok blueberry filling masih ada.. nak cuba lah buat .. walau warna kek tu tak purplish.. tak apalah asalkan dah bau bluberry tu dah cukup memikat .. cubalah ya.. memang moist je ...





BLUEBERRY CHIFFON CAKE 
Resipi : Mat Gebu @ Adnan Ibrahim

Bahan-bahan A :
4 kuning telur
70 ml susu cair
70 ml minyak jagung (kalau tak de, boleh guna minyak masak)
45 ml air
100 gm gula halus
1 camca besar blueberry paste
2 camca besar blueberry filling
150 gm tepung halus (mat guna tepung gandum je) *
1 camca teh baking powder *
Secubit garam halus * ( * disatukan, gaul rata dan ayak)

Bahan-bahan B :
4 putih telur
90 gm gula halus
Secubit cream of tartar

Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 175C. Siapkan tin chiffon berukuran 23cm...JANGAN...lenser dengan apa2, biar macam tu saja. Dalam satu bekas, campur semua bahan2 "A" dan kacau dengan whisk hingga semua sebati dan mesra. Ketepikan.
2. Dalam mangkuk adunan yang bersih dan kering. Masukkan putih telur, putar pada kelajuan sederhana hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar, putar pada kelajuan tinggi hingga menjadi "meringue" (seperti gambar no 2 yang boleh dirujuk dalam blog CMG ya).
3. Kemudian masukkan "meringue" tadi ke dalam adunan no 1 dan gaul rata menggunakan kaedah kaup balik. Tuang dalam tin chiffon tadi. Bakar 40 - 45 minit hingga permukaan kek nampak kuning keemasan, kering dan kek sedikit mengecut di bahagian tepi2nya.
4. Keluarkan dari oven dan dengan berhati2, terlungkupkan tin tadi dalam posisi terbalik. Biar kek sejuk sepenuhnya dalam keadaan macam tu. Kemudian sisip tepi kek dengan pisau kecil dan tarik keluar. Sisip juga bahagian bawahnya supaya mudah tanggal. Boleh lah hidangkan......Selamat mencuba...
CATATAN MAT GEBU :- Kalau letak gris pada tin kek, nanti kek tu tak boleh nak "hold" dan mudah jatuh balik. Lagi satu kalau nak buat kek chiffon pandan, ganti susu cair tu dengan santan dan blueberry paste tu pulak dengan pandan paste....blueberyy filling tu tak payah lah letak yeaa...Proses yang lain semua sama seperti di atas, lagi satu..resipi ni mat guna telur gred "B".

Note: wani ganti cream of tartar dengan 2 sudu teh lime juice atau lemon juice pun tak apa..
Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (20) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign