Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Thursday, May 3, 2012

FRUIT TARTLETS .. STRAWBERRY JE....

ASSALAMUALAIKUM....



actually dah lama wani nak buat fruit tartlets ni ..lagipun dah lama tak mengetart..  resepi pun dah lama dok terperap... kebetulan hari jumaat lepas wani keluar ke Bazaar Tok Guru dan on the way nak balik rumah tu sambil-sambil sebab lalu je jalan tu kebetulan nak singgah kat Billion shopping mall .. niat memang nak fokus satu tempat je kat atas tu sebab masa suntuk takut tutup pulak orang nak gi sembahyang jumaat pulak kan  ..tapi wani tak boleh terlepas tengok kat bawah tu buah-buahan banyak jenis segar-segar pulak tu .. langsung mata ni tak beralih...haha.. kalau ikutkan hati nak shopping sini je kalau nak beli barang-barang dapur.. tapi tiap kali nak shopping mesti wani pergi yang dekat mydin mall je lagi dekat 20 minit .. tak lah nak jauh pergi drive lintas berapa banyak traffic light pulak nak ke mall kat sini huhu...takut lambat nak kejar masa balik rumah lagi ..  lagipun kat sini banyak lagi spesis2 buah nak banding kat mydin mall tu kan ... sabar je lah ... bila terpandang je strawberry terus je grab .. memang tak ade planning nak buat apa dengan buah strawberry tu nya .. nasib baik tak ambil buah kiwi,anggur dan seasonal fruit yang lain tu.. aishh tamak sungguh...

lepas tu kan bila tengok kat dapur  QASIHQU QUINNIE yang tayang fruit tartlets baru -baru  ..terus terlintas buah strawberry dalam peti tak terusik lagi ..tu la kalau tak ada perancangan tapi nak beli huhu..cuti hari pekerja yang lepas terus buat ..tu pun banyak sungguh cerita nak boleh menghasilkan fruit tartlets ni..hari tu tak sempat wani nak habiskan kesemuanya sebab dah ambik masa nak buat crusts nya tu ..AMARAN:  lain kali nak buat segala jenis yang berkaitan dengan tart ni baik buat awal2 crusts nya tu ya.. alamak dah la buah strawberry siap potong dan siap celup coklat lagi huhu... tapi akhirnya projek fruit tartlets ni berakhir dengan jayanya la jugak .. walaupun ada dalam tengah proses nak siap asyik senyum sorang-sorang je hihihi... jom kita tengok resepinya for the pastry wani ambil dekat blog mamafami dan untuk filling nya tu wani ambil dari blog sari yusa yang mengatakan sumber dari CMG ..terima kasih untuk semuanya yang berkongsi ..


inilah yang buat wani senyum sorang..sorang..  kat rumah ni tak main pakai nozzle lagi .. guna la apa alat2 yang ada kat dapur tu.. hihi..pergi piping terkerat muncung kecik sangat dan jadilah macam lingkaran ubat nyamuk fumakilla ni kan :D..


untuk resepi sos kastard sebab dah lama tak buat sos guna kastard ni ..macam agak kekok je hihi..mula-mula wani buat double boiler wani takut tak nak bagi dia bergentel..dan hangit kat bawah tu kan tapi macam lambat je .. lepas tu letak dalam pan balik ...guna la api slow ..kacau punya kacau.. eh dah nak mula nak jadi gentel la cepat-cepat wani tutup api biar guna kepanasan pan tu je .. kacau -kacau dah hilang la gentel-gentel tu ..sampai dia jadi likat ..   nasib baik .. lain kali kena buat double boiler pulak nak masak sos custard ni.. ada banyak cara wani tengok orang masak sos custard neh.. resepi pun macam-macam ... rupa-rupanya double boiler tu boleh hihi...itulah wani cakap banyak cerita sungguh nak boleh ke jadi fruit tartlets ni.... dan satu lagi lain kali nak beli yang mini moulds tu lagi comel la kot.. yang ni besar sangat ....


FOR THE PASTRY
SOURCE : MAMAFAMI

1 egg ( wani letak egg yolk je )
100g butter
75g icing sugar
200g flour

Method

1. Cream butter and sugar. Add in egg. Mix well.
2. Add in flour and mix till a soft dough is formed.
3. Take a bit of dough and place it into the tart mould and press the dough to follow the shape of the mould. Prick the bottom of the dough with a fork
4. Bake in a preheated oven at 160 C for 20 minutes. Temperature and baking time may differ.

NOTE:
wani dapat 10 biji shells yang saiz besar untuk satu adunan ini.. terpulang atas anda shapekan doh tu ke dalam mould tu ya ...
wani chill kan doh terlebih dahulu selama  40 minit - 45 minit macam tu ..sebelum press dekat mould ..   biasanya 15 minit pun dah ok  kalau chill lagi lama lagi elok la .. lagi flaky crusts nya tu ...baking tips ya ..kalau nak lama lagi boleh la sampai 2-3 hari jika ia diwrapped dengan elok dan biarkan ia di suhu bilik  dalam 5 - 10 minit .. semua orang rasanya dah tahu pun ..

RESEPI SOS KASTARD
SOURCE 1: SARI YUSA
SOURCE 2: CMG

Bahan-bahan:
  • 300 ml susu sejat
  • 2 sb gula pasir halus
  • 2 1/4 sb tepung kastard
  • 3 biji kuning telur
  • sedikit esen vanila
  • secubit garam
Cara-cara:
~Campurkan semua bahan kecuali esen vanilla, pukul dengan wisk hingga sebati. Masakkan atas api kecil sambil dikacau perlahan sehingga likat. Tutup api dan ketepikan.

Bahan lain:
  • potongan kecil buah kiwi, anggur dan strawberry
  • sedikit coklat masakan dicairkan
Cara menyediakan fruit tartlets:
  1. Sapukan permukaan tart shell dengan coklat masakan, sejukkan sebentar dalam peti ais.
  2. Masukkan sos kastard ke dalam piping beg, picitkan sos kastard ke dalam tart shell sehingga 3/4 penuh.
  3. Susunkan potongan kiwi, anggur dan strawberry.
  4. Sedia dihidangkan.

Wednesday, May 2, 2012

RICH MARBLE CHOCO CAKE SHEILA MAMBO

ASSALAMUALAIKUM....


semalam hari pekerja so blog pun bercuti jugak ^___^... sebelum wani lupa ,, terima kasih banyak-banyak di atas komen-komen untuk entry sebelum ini... buat teman-teman ,,terharu wani bila membacanya...insyaAllah wani akan terus berkongsi apa sahaja dekat blog ini especially dunia masakan lah kan.. wani hanya memasak hanya memenuhi selera keluarga .soal jadi ke tak jadi ke itu soal kedua yang penting wani enjoyed untuk memeriahkan dunia masakan ,, hahah dah macam berucap kat public :D... lately ,,susah rasanya nak online siang hari .. kena online malam, baru lapang sikit masa .. masa tu pun tenang je .. lepas selesai semua kerja boleh la nak online ... lagipun browser firefox sejak terupgrade yang baru macam lambat loading la pulak .. itu la kemalasan sikit .. adoi nak pergi jalan-jalan kat dapur orang pun susah... tapi tak apa wani akan cuba ....oklah tidak melengahkan masa ,, ini resepi yang wani akan kongsi .. tengok blogger2 lain dah ramai yang buat ...wani pun tak ketinggalan nak mencubanya .... alahai kek wani tak berapa nak cantik dah banyak derhaka kot ni .. yang pasal gula tu wani pergi terletak gula perang .. tu yang jadi keperangan kek tu.. satu lagi kat atas tu cam tak sama je ..tengok orang lain buat comel je ..  tak apalah.. apapun sedap kek ni :))..terima kasih untuk semua yang berkongsi ..wani share kat sini ya ... wani tengok kat blog Noorsha tapi wani copy paste dari rumah kak nor ya ...


RICH MARBLE CHOCO CAKE SHEILA MAMBO
SOURCE 1:NOORSHA BLOGSPOT 
SOURCE 2 : KAK NOR @ SECUBIT GARAM

Bahan-bahan :-
125 gm dark coklat, dicincang dan dicairkan
125 gm mentega
125 gm gula kastor>>cuma 115g jer
2 bj telur, dipukul ringan
155 gm tepung naik sendiri
80 ml susu cair [saya guna susu segar]>>yg ni pun kita guna fresh milk
1/2 sdt esen vanila

Cara-cara :-

  1. Panaskan oven terlebih dahulu.
  2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
  3. Masukkan telur sedikit demi sedikit dan esen vanila. Pukul lagi.
  4. Tuang susu dan selang seli dengan tepung. Gaul adunan sehingga sebati. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
  5. Satu bahagian dimasukkan dark coklat yg telah dicairkan. Manakala satu bahagian dibiarkan kosong.
  6. Griskan loyang. Tuang adunan plain diikuti adunan coklat. Lakukan sehingga habis kesemua adunan. Lorekkan dgn garfu atau toothpick untuk menampakkan corak.
  7. Bakar pada suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
  8. Sejukkan dan bolehlah dihias dengan topping.
Nota :- Saya cairkan coklat guna kaedah mikrowave, sebab tu cepat. Ikut resepi asal ada toppingnya tapi saya tak minat nak bubuh sebab kek ini dengan sendirinya dah cukup sedap. Selamat mencuba!


** utk makluman K.Nor dikemudian hari:
utk 2 adunan
gula ~190gm
tambah 1 sudu kecil ovellate
lebihkan sedikit utk adunan plain