Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Sunday, April 29, 2012

HAPPY 1ST ANNIVERSARY MY BLOG ( DARI DUNIA DAPURKU )

ASSALAMUALAIKUM.....



entah dari mana nak mula penulisan ni  ... malam yang hening ni hujan masih turun kat luar tu ..dengan kilat sabung-menyabung.. sudah mula terasa sejuk... sejak dari petang tadi terasa pengap je dalam rumah. rupanya nak hujan malam ni...apa nak cakap ni haha sudah ... oklah kita teruskan...  detik 29 / 4 / 2011. di sinilah segalanya bermula .... wani memulakan penulisan di blog hanya sekadar ingin menyimpan koleksi resepi yang wani telah cuba masak di blog ... dan juga ingin membuat review balik apa yang wani masak... lagipun cetusan nak mempunyai blog ni bila wani banyak terkenangkan arwah masakan nenda wani....yang sememangnya sedap di tekak ni bila makan hasil air tangan nenda ..ibu  wani pun cakap macam tu lah...  rasa macam wani boleh cakap wah dah tak ada setanding dengan masakan arwah nenek yang masak..... begitu halus dan teliti bila arwah menyediakan masakan untuk santapan keluarga ... wani masih ingat tatkala semasa ibu dan abah wani pergi meninggalkan tanah air tercinta untuk  ke tanah suci Mekah .... masa tu wani tingkatan 2 adik yang bongsu umur 6 tahun... setiap pagi sebelum kami pergi sekolah , arwah nenda lah yang menyediakan sarapan pagi buat kami semua .. kalau hari ni pulut pagi, esok pulak nasi goreng.ada lagi menu lain tapi wani pun dah tak berapa ingat hihi ..   seawal pagi dah pun bangun masak nak beri kami 4 beradik  makan sebelum ke sekolah..

sekarang ni .. kalau bila bersama dengan mak kat dapur .. mak lah yang mengungkit nostalgia lama tu .. selalu bercerita tentang arwah pasal masakan nenda .. mak wani pun banyak belajar dari arwah ,,,, jadi wani perhatikan apa yang mak wani masak...atau tak pun wani akan bertanya dengan abah ... kalau nak tahu pun abah wani ni memang tukang masak masa dia muda-muda dulu .. tukang masak untuk adik -beradik..lepas kahwin pun rajin masak jugak ..jadi ibu wani relax-relax aje ..  hihi pecah tembelang abah.. sorry ya abah ,,, sekarang ni kemalasan sikit abah ku .. ini pun mak cik wani yang bagi tahu... :D walaupun wani tak sempat nak belajar dari arwah... sebab masa tu remaja lagi sibuk nak ke sekolah kan ... arwah meninggal pada tahun 2002 ... wani pun ada beberapa resepi  dari arwah yang ingin wani kongsikan kat sini .. tapi buat masa sekarang masih tak sempat .. insyaAllah jika ada kelapangan wani akan kongsikan ... wani takut sebelum kenangan itu dilupakan,, baik wani abadikan di sini senang nanti nak buat rujukan untuk sesiapa saja termasuk wani sendiri ... banyak wani bercerita pasal arwah .. rasanya inilah pencetus kepada blog ini disamping ingin berkongsi masakan yang lain ...


kalau bercakap pasal bila wani start memasak atau baking .eh baking je ,,, masak tak lagi hihi . wani boleh cakap masa wani umur 13 tahun .. kali pertama wani buat chocolate tart masa tu bulan puasa nak raya kan ,,,, ibu wani masa tu  sibuk jahit baju raya untuk kami adik beradik ...sekali -kala turun ke dapur nak tengok wani buat macam mana ... hihi ... wah  wani  masa tu bangga  dapat buat cookies sendiri kan  ..  abah wani masa tu siap shoot video dengan video kamera besar tu .. kamera dulu-dulu je .. kalau sekarang ni macam handycam lah.. bila tengok balik video zaman umur 13 tahun tu rasa macam malu pun ada hihi ...ya la kan kita kan dah besar .. lepas tu tengok balik masa zaman umur 13 tahun ...adoi ya Allah comot betul... haha  masa tulah teringat habis segala kenangan ...nasib baik la abah dah pindahkan video tu dari dalam pita video lama tu ke dalam CD.. boleh la buat kenang-kenangan... panjang betul  jari -jemari ini menaip..alamak.. rasa dah tersasar dari tajuk ke .... tak apalah... wani bila kenangan tu datang terlintas di benak fikiran tu ..itulah yang wani tulis.


buat kawan-kawan siber wani yang datang singgah ke dapur maya yang tak seberapa ini ..terima kasih banyak- banyak.. buat yang tinggalkan komen-komen manis .. terima kasih juga ... buat silent reader yang selalu menyorok je bila tengok blog wani terima kasih juga hihi.. dah setahun usia blog ni ..rasa masih tak cukup je dengan segala apa yang dikongsikan...banyak benda yang masih nak belajar... ..p/s entry ni wani dah taip semalam  lepas tapi tak sempat nak publish sebab tertidur hihihi.. terima kasihla sudi-sudi baca blog yang tak seberapa ni .. :))





Friday, April 27, 2012

NO BAKE GRANOLA BARS

ASSALAMUALAIKUM......


ada satu last entry ..wani buat yang baked granola punya kan.. but this time wani buat no bake granola bars pulak.. memang terasa sedap yang no bake dari yang baked tu ... ye la macam moist dan jadi caramelized gitu ..bila gigit tu kena kunyah -kunyah ..eh memang kena kunyah pun .. ;p...dah lama buat ni . tapi tak habis -habis lagi pun sebab wani simpan dalam peti .. bila time nak makan je ambil lepas tu simpan balik ... disebabkan dok tersorok la .. jarang orang nak ambil.. dah berapa kali bagitahu abah kalau nak makan ambil je dalam peti ... tapi tak ambil -ambil pun nanti wani hulur kat dia baru nak makan :D... ini memang favorite dia lah nasib baik dia kata sedap.. sebab tak bakar kan ,,, rasa oat tu still ada... wani ingat nak press kan hershey's semi sweet choc chip tu  kat atas tapi bila fikir balik  tak jadi sebab fikir ada orang tak makan sangat alah kepada coklat ni.. nanti dia cakap itu manis ini manis adoi ... tapi memang sedap tau  kalau letak choc chip kat atas tu ... sambil -sambil kunyah sambil tergigit coklat .. wah terasa nikmatnya  heheh... granola bars ni wani freezekan dulu beberapa jam before cutting ya...  oklah jom kita semak resepi .. wani ambil dalam salah satu web ..wani copy paste je ya .. huhu kejar masa pulak .. tak apalah dwi-language




NO BAKE GRANOLA BARS 
SOURCE: YUMMLY

INGREDIENTS :
2 cups rolled oats (quick-cooking)
2 cups rice krispies 
1/2 cup craisins (dried cranberries)wani guna mix fruit .. tak kisahla apa dried fruit pun boleh
1/2 cup shredded coconut ( ini wani tak letak dah la buat ni nak kena simpan lama .. nanti lain pulak jadinya.. 
3/4 cup almonds (sliced)( wani panggang dulu almond )
3/4 cup light corn syrup ( wani ganti dengan madu ) 
1/4 cup brown sugar
3/4 cup peanut butter
1 tsp vanilla
DIRECTIONS

- Line a 9 x 13 inch sheet pan with parchment paper. Set aside.

- Mix rolled oats, cereal, craisins, coconut and almonds in a large bowl. Set aside. (I cut the coconut with  two knives so it will not be stringy.)

- In a saucepan, mix corn syrup and brown sugar. Bring to a boil while stirring. Add peanut butter and vanilla. Stir just to blend well.

- Pour over oats and fruit mixture. Stir and mix well. Press mixture firmly onto pan. (I place a piece of wax paper on top while pressing hard.) Let cool and cut into bars. Store in air-tight container. Freezes well, if securely wrapped.

- Enjoy!




Wednesday, April 25, 2012

CENCARU SEKSI ( BELAH BELAKANG )

ASSALAMUALAIKUM.......


Jangan terpedaya bila dengar tajuk resepi tu ya.. seksikah hihi ....itu nama resepi asal.. wani dah  banyak buat olahan pasal resepi ni sebab wani tak goreng macam dalam resepi buat .. tapi wani bakar dalam oven. biasanya kalau resepi ikan yang nampak dibakar dalam oven pun boleh atau nak dipanggang pun boleh .. memang wani akan tumis bahan sambal tu sehingga masak ( naik minyak ) barulah dilumur atau sumbat pada badan ikan... ...wani tak pernah bakar ikan dilumur dengan bahan sambal yang tak dimasak terlebih dahulu .. apapun resepi ni  memang marvellous .. wani takut jugak takut wani seorang je kata sedap .. tapi bila mak ayah kata sedap .. wah memang bangga betul la .. berselera tengok bila ibu dan ayah makan .. mereka kata sedap... wani pun puas hati la .. hihi ... bahan sambal ikan ni ada terasa masam-masam sikit sebab wani perah jus limau kasturi ketika tengah dimasak dalam kuali .. biar sambal tu cukup segala perasa...dan yang penting rasa tu kena balance ... dalam resepi tak letak tapi wani letak jus limau tu ... sambal ni so aromatic dengan bauan  daun kunyit  ^^ ..resepi ni wani ambil kat fotopages ..apapun terima kasih banyak-banyak  tapi terlalu banyak olahan dah wani buat ... 




CENCARU SEKSI (  BELAH BELAKANG )
SOURCE: FOTOPAGES 

Bahan
4 ekor ikan cencaru[dicuci dan dibelah dibelakang] untuk 1 ekor ikan cencaru
minyak

Bahan Sambal/Mesin 
*2 batang serai
*4 ulas bawang merah 
*6 tangkai cili merah ( 2 tangkai lada hijau & 1 tangkai lada merah )
*1/2 cawan daun kunyit [mayang halus] ( 2 helai daun kunyit sederhana ,satu helai dimesin dan satu helai  lagi dimayang halus)
3 biji limau kasturi [belah 2 dan buangkan biji] 
2 s/b kelapa parut 
garam dan gula secukup rasa 
sedikit belacan ( tambahan sendiri )

 * bahan-bahan ini dimesin

Cara membuat
1. Mesinkan bahan sambal dan gaulkan dengan daun kunyit.
2. Sumbatkan sambal kedalam/belakang ikan cencaru.
3. Panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing..
4. Terbalikkan ikan supaya garing dikedua2 belah ikan tu.
5. Bila dah masak hidangkan dalam pinggan.
6. Hiaskan dengan salad dan limau kasturi supaya semasa makan boleh diperahkan limau untuk menambah perisa sambal dalam ikan.

Cara Wani 
1. bahan kisar dimesin bersama dengan 1 helai daun kunyit.
2. tumis bahan kisar bersama daun kunyit yang dimayang halus. bila bahan tumis hampir nak naik minyak, perahlah sedikit jus limau kasturi ( wani guna 1 biji limau kasturi )  dan perasakan dengan garam dan gula. tumislah sehingga masak ( naik minyak ) 
3. selepas siap tumis, tutup api dan masukkan kelapa parut dan gaul rata. 
4. kemudian, sumbatkan baham sambal tadi ke dalam belakang ikan cencaru.
5. lumurkan ikan dengan sedikit minyak tak nak bagi ikan menjadi kering dan bakar di dalam oven sehingga masak. wani guna suhu 180 C dalam 40 minit


Sunday, April 22, 2012

AYAM GAJUS ALA NYONYA

ASSALAMUALAIKUM.......


semoga teman-teman semua sihat walaupun berada jauh di mata tapi dekat di hati ... jom layan resepi cina muslim ni .. ini kak watie cakap bukan wani..suka betul resepi cina muslim...  banyak dah resepi-resepi yang wani ambil dari dapur kak watie ni  .. semuanya memang sedap..... memang marvellous resepi ni sebab ada bunga kantan tu yang wani teruja sangat nak buat ... dah lama waiting list ... baru tersampai hajat nak buat.cuma wani ada buat olahan dari segi nak tumis bahan-bahan kisar tu. nampak macam pelik je nak tumis terus letak sos-sos semua tu hihi... wani guna ketulan ayam dan goreng 3/4  masak ... cili kering tu taklah wani letak banyak sangat ambil dalam 3-4 tangkai macam tu lah sebab wani buat tak sampai seekor pun ayam... seasoning sos maggi wani tak letak sebab no stock..


 
AYAM GAJUS ALA NYONYA

Kiriman: ChefHanz
Sumber: Kolej Komuniti Sungai Petani

Bahan-Bahan:
500gram isi ayam (potong dadu) - Saya potong 16, gaul garam dan kunyit dan goreng 1/2 masak
100gram kacang gajus - Saya letak lebih kurang 40gm jer ikut stok yg tinggal
5 ulas bawang kecil(kisar halus)
10 ulas bawang putih(kisar halus)
50 gram halia muda(rancik halus)
1 tangkai bunga kantan(rancik halus) - Saya letak 2 tangkai sbb bunganya agak kecil
3 helai daun limau
100gram cili kering(potong 3)
1 batang serai(kisar halus)
3 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tiram
1 sudu besar Seasoning sos Maggi
1 sudu kecil gula
daun bawang untuk hiasan

Note : Saya tambahkan 2 sb cili kisar bagi rasa yang lebih pedas.
 
Cara:
1.masukan semua bahan kisar dan rancik halus bersama sos tiram,sos seosoning dan sos cili.Tumis bahan2 ini sehingga berbau harum.
2.masukkan ayam,dan goreng ayam sehingga sebati dengan bahan2 tadi.
3.masukan kacang gajus dan cili kering kedalam kuali dan kacau bersama ayam.
4.apabila ayam masak sepenuhnya, masukan daun limau dan gula untuk menyedapkan lagi makanan.
5.Gunakan daun bawang sebagai hiasan.

NOTE: 
- untuk blend bahan kisar, wani blendkan sekali  separuh daun limau purut..sebenarnya wani lupa nak letak daun limau masa tengah kacau-kacau ayam tu .. tapi nasib baik dalam bahan kisar tu dah blend sekali daun limau tu ... hihi... so tak letak tak kisah la jugak .. kalau nak letak boleh aje...
-  wani tumiskan bahan kisar,cili kisar  dan halia dicincang terlebih dahulu ..bila dah nampak separuh masak baru wani masukkan bunga kantan ..kacau sampailah tumis tu naik minyak .. baru lah masukkan sos-sos semua tu dan followlah the next step perasakan dengan gula dan garam ... sekiranya sos pekat tambahlah air untuk senang digaul ya...

Friday, April 20, 2012

BUTTERMILK PANCAKE

ASSALAMUALAIKUM.......


wani kalau boleh nak terjah satu -satu nak blogwalking .. tapi masa tak mengizinkan sangat ... jom la layan buttermilk pancake ..yang wani buat entah berapa bulan lepas dah hihi ... walau tak secomel mana pun ia tetap gebus ... ambil dari dapur kak izahh.. terima kasih :))

BUTTERMILK PANCAKE

sumber: Hanamemories

Bahan-bahan

·                     150g tepung hot pancake - jika tiada ganti dgn tpg SRF atau tpg kek + 1sk baking powder dan soda dan secubit garam
·                     100ml buttermilk
·                     1 biji telur size M
·                     1 sudu makan gula
·                     1 sudu makan butter cair - optional
Cara-cara
·                     Jika menggunakan tepung hot pancake, bancuh semua sebati menggunakan whisk@spatula dan masak seperti biasa.
·                     Jika menggunakan tepung SRF@tpg kek, blend semua sebati dan biarkan sebentar 10-15min baru masak atas kuali seperti biasa.

Buttermilk Homemade:

1 cawan susu segar + 1 sudu besar cuka 
@
1 cawan susu segar + 1 sudu besar lemon jus
1 cawan susu segar + cream tartar

Satukan susu dan bahan pemasam, dan peram 15 minit dalam bekas yang bertutup. Boleh digunakan.

Wednesday, April 18, 2012

KARI SARDIN

ASSALAMUALAIKUM........


salam hari khamis semua  ..dah hari khamis pun detik demi detik sekejap sungguh masa berlalu .... wani ada terbaca dalam majalah ada syair pepatah arab mengatakan " jika hendak berbuat baik, sangatlah mudah... cuma maniskan wajah, lembutkan lidah "..jadi apa ya maka lembutkanlah lidah kita ya ..maksud di sini lembutkan lidah kita bila bercakap... sebabnya ialah raut wajah dan mainan kata-kata lidah itu memainkan peranan besar mencetuskan gelombang untuk mengekalkan suasana baik dalam pergaulan ataupun mengubahnya.. tapi kat dunia maya ni .. penulisan kita tu menjadi ukuran sejauh manakah tahap perangai orang  itu.. ini tak .dalam penulisan suka menghamburkan kata-kata kesat ..buat fitnah .. walaupun tidak dari lidah kita .. tapi itu dari hati kita .... maka sucikanlah hati kita terlebih dahulu,.... jagalah hati ....oklah cukuplah tazkirah hari ini..

jom kita berbalik kepada resepi yang nak wani kongsikan iaitu kari sardin..macam-macam cara orang buat guna ikan sardin ni... ... kari sardin ni special sikit sebab letak serbuk kari ikan ..memang sedap sangat !!!... confirm bertambah nasi makan !!!... wani ada buat olahan sikit..sikit je sebab wani masukkan sos ikan sardin ..dalam resepi,,, beliau tak cakap ..so don' t waste your food ya ..Allah marah :)) so kita guna sos itu .. tak ada lah beza sangat ..lagi sedap adalah !!! baca note kat bawah resepi tu .... TERIMA KASIH SUDI BERKONGSI :))



KARI SARDIN

Bahan-bahan:
1 tin ikan sardin - toskan sosnya ( wani guna 1 tin 425 gm tu hihi siap timbang lagi ya )
2 tangkai daun kari ( 1 tangkai pun tak sampai )
3 biji ubi kentang - dipotong 4 atau 6 ( wani guna 1 biji je )
2 biji buah tomato - dibelah 4 atau 6 ( wani guna 1 biji tomato )
5 biji cili padi hijau ( wani ketuk )
2 sudu besar asam jawa diramas dengan 1 cawan air
1 sudu kecil tumis ikan ( tak letak )
garam dan gula secukup rasa

bahan2 kisar:
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
4 sudu besar rempah kari ikan ( wani letak 11/2 sudu besar je nampak macam banyak sangat 4 sudu besar ..nanti terlebih bau kari pulak )

cara:
  • panaskan minyak di dalam periuk
  • tumiskan bahan2 kisar dan tumis ikan sehingga wangi
  • masukkan daun kari dan kacaukan rata
  • kemudian masukkan ubi kentang dan gaulkan sebati
  • masukkan pula air asam jawa dan kacaukan rata
  • masaklah sehingga ubi kentang lembut
  • selepas itu barulah dimasukkan ikan sardin dan kacaukan perlahan2 supaya ikan tidak pecah/terburai
  • akhir sekali masukkan buah tomato, cili padi, garam dan gula secukup rasa
  • kacaukan rata
  • padamkan api dan sedia dihidangkan bersama2 dengan nasi putih
NOTE:
- sos ikan sardin dimasukkan sekali selepas air asam jawa dan air diletakkan ..
- wani ada letak sedikit air tak nak bagi pekat ..lagipun nak ada kuah sikit ..kacau sebati and then terus masukkan cili padi diketuk ...  kacau sekejap then masuklah ikan sardin tu .. serve right away with hot rice ... sedap tau  ^^

Monday, April 16, 2012

HATI AYAM BERMAYONIS

ASSALAMUALAIKUM.........


emm kenapa la kemalasan sikit .. banyak dok fikir benda lately dalam kepala ni .. bila stres teringat kat blog ... blog ni pengubat stress dan juga pengubat rindu oklah ya ....  ... err siapa suka makan hati ayam... ini wani nak kongsikan resepi hati ayam bermayonis ...... gambar pun agak blur ^^...resepi dia amat senang je cuma tambah mayonis itu je yang bezanya wani buat ni pun taklah sampai 500 gm hati ayam tu ... siapa yang suka masakan jenis hati ayam ni mesti dia kata best la  hihi ..resepi ni wani ambil dekat saji online ... kalau tengok kat gambar dia tu dia letak gitu je atas hati ayam macam sambal .. tapi wani fikir balik  baik digaulkan sekali bersama hati ayam tu baru terasa rempah2 dia tu masuk dalam ... :))

 
HATI AYAM BERMAYONIS
SOURCE:  SAJIONLINE

Bahan-bahan:
500 gm hati ayam - bersih & tuskan
3 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besr tomato puri
2 sudu besar mayonis
Sedikit serbuk perasa, garam & kunyit
Sedikit air
2 cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang

Bahan Kisar:
10 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia

Cara Menyediakan:
1. Bersihkan hati ayam dan tuskan.
2. Lumurkan serbuk kunyit dan garam, goreng hati hingga garing. Ketepikan.
3. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bahan kisar hingga garing dengan minyak sapi.
4. Masukkan tomato puri, sos tiram dan serbuk perasa.
5. Akhir sekali masukkan mayonis dan kacau hingga sebati. Tambahkan air jika terlalu pekat.
6. Setelah mendidih, angkat dan curahkan ke atas hati ayam yang telah digoreng.

Sunday, April 15, 2012

FUSILLI GORENG TOM YAM

ASSALAMUALAIKUM.........


langit berarak kelabu tatkala menulis blog tika ini..menandakan bila-bila masa sahaja menunggu titis-titis air gugur dari langit... cepatlah hujan turun... tidak sabar menunggu melihat rahmat Allah yang tidak terhingga ini.. alahai  jari -jemari ni terasa terlalu malas nak menaip tapi ku gagahi jua .... jom kita tengok resepi ini... sebenarnya resepi asal guna angel hair tapi wani ganti dengan fusilli sebab nak perhabis stok ... tak pernah wani bayang boleh benda macam ni  digoreng dengan tom yam... hihi ... tapi rupanya sedap..... cuma kat situ wani letak sayur mayur sikit ....udang besor2 tu wani kerat kecik-kecik...  ciput je nampak sebab buat makan sorang .... terima kasih sudi berkongsi resepi ini :))

FUSILLI  GORENG TOM YAM 

 

SOURCE:  SERIPAYAKU

 

 

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram spaghetti angel hair, rebus hingga lembut, gaul dengan minyak zaitun ( wani guna fusilli )
1 genggam, udang kecik, cuci dan toskan
1 1/2 camca besar pes tomyam (
kak rose guna 1 kiub maggi tomyam)
1 biji bawang besar, cincang halus
2 ulas bawang putih cincang halus
1 biji tomato, cincang halus (
kak rose guna 6 biji cherry tomato )
2 helai daun limau purut
8 biji cili padi, cincang halus
Sos ikan secukup rasa
Sedikit gula
Hirisan daun bawang untuk hiasan (
x de, gantikan dengan daun sup)
Hirisan cili padi untuk hiasan
Belahan limau kasturi untuk hiasan
Minyak zaitun untuk menumis

 

 

CARA MEMBUATNYA :-)
1.   Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih, bawang merah dan tomato hingga layu dan tomato lembut. Masukkan cili padi cincang dan pes tomyam, kacau rata dan masak hingga rempah garing.
2.   Masukkan udang dan sedikit air. Bila udang berubah warna, masukkan spaghetti, gaul rata dan tambah sos ikan secukup rasa dan secubit gula. Gaul hingga mesra. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.
3.   Hidang dengan menabur hirisan daun bawang dan cili padi. Perah jus limau kasturi sebelum dimakan, jika suka....

Saturday, April 14, 2012

CHOCOLATE CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM.......


selamat berhujung minggu buat semua ... first time wani buat chiffon cake, alhamdulillah .. menjadi... dah lama dah tak main whip2 dengan putih telur ni hihi...rasa takut jugak...  resepi ni hasil godekan dari dapur kak ita masam manis.. tergoda jugak dengan pelbagai kek chiffon kat dapur beliau ...  tapi wani tertarik dengan chiffon cake ni sebab tak guna telur banyak sangat hanya guna 4 biji je ... yang lain tu nak cuba jugak.. nantilah kena slow-slow dulu... resepi ni tak guna banyak sangat cocoa powder jadi nampak macam tak terasa sangat kecoklatannya itu... tapi dah sedap pun.. wani pun tak terlintas pulak nak add lebih sikit cocoa powder .. ikut je resepi tu .. nanti buat pandai main -main tukar jadi kek lain pulak hihi... bab gula tu wani kurangkan ,, bagi tekak wani dah elok sedang manisnya .... wani memang hantu chiffon cake .. kalau dulu asyik selalu beli... ..lepas tu kalau makan time betul-betul lapar .. rasa dah macam tercekik kat anak tekak ni ..cepat-cepat cari air ... ;p..chiffon cake ni memang betul betul springy ..dah nama lagi kek sponge kan...buatnya memang senang je ..cewahh dah kata senang.. kena pandai putar putih telur tu elok-elok la ya .. dan jangan over-fold masa nak kaup balik batter tu...  ok lah  wani kongsikan kat sini resepinya ..resepi ni dari CMG tapi  thank you kak ita juga sebab selongkar kat dapur dia la terjumpa resepi ni ... :))




KEK CHIFFON COKLAT
By: CMG Dapur Tampa Sempadan

BAHAN A :-)
4 kuning telur (gred A)
135 ml air - ita gantikan dgn susu UHT perisa coklat ( wani guna air )
85 ml minyak jagung (minyak masak pun boleh)
1/4 camca teh garam halus
100 g gula halus ( wani letak 60 gm)
135 g tepung gandum
15 g serbuk koko
1 camca teh esen vanilla
1 camca teh baking powder

BAHAN B :-)
4 putih telur (gred A)
90 g gula halus ( wani letak 50 gm )
Secubit cream of tartar ( wani letak 1 sudu teh cream of tartar )

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan oven pada suhu 175C. Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan garam, gaul rata dan ayak. Satukan kuning telur bersama gula halus (bahan A), kacau rata dan tuang air, kacau hingga gula larut. 

Masukkan bahan yang diayak tadi dan gaul hingga sebati, tuang minyak dan esen vanilla, kacau hingga sebati. Ketepikan.
Putar putih telur hingga kembang, masukkan gula halus (bahan B), dan cream of tartar dan terus memutar hingga pekat.
Campurkan putih telur tadi ke dalam adunan no 1 dan kacau dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik hingga sebati.
Tuang dalam tin chiffon yang bersaiz 23 cm (jangan sapu mentega pada tin) dan bakar 45 - 50 minit hingga kek masak. 

Keluarkan dari oven dan terbalikkan tin serta merta dan biarkan kek berada dalam keadaan macam tu sehingga betul2 sejuk.
Bila kek sejuk, sisip tepi tin dengan pisau untuk melonggarkannya. Buat sama juga untuk bahagian dasarnya, keluarkan kek dari tin, potong dan siap untuk dihidang....



Thursday, April 12, 2012

KARI AYAM TOMATO

ASSALAMUALAKUM.....


kari ini sangat sedap ..sebelum ni  memang pernah masak kari tapi tak pernah la masukkan diced tomato selepas tumis naik bau tu.... wani potong ayam dalam ketulan kecil-kecil sebab buat kari ni nak buat cicah dengan roti canai segera hihi segera je dah lama dah roti canai tu dok bertapa dalam fridge .. tu ada semangat nak buat kari ayam ni ... mak wani dah cakap sedap... siap kata kalau ada roti jala kan best .. huhu tak ada masa la mak nak buat roti jala... nanti lain kali kita buat ya ... resepi ni wani ambil kat dapur kak izah... minta mohon share kat sini pulak ya ..TERIMA KASIH buat semua yang berkongsi :))


 KARI AYAM TOMATO 

RECIPE  : E-Na
SOURCE: Mas 

Bahan :
6 Ketul ayam
2 biji tomato
200ml santan pekat
400ml air
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 1/2 sudu besar rempah kari ayam dan daging Adabi (di bancuh dgn air)
1 sk serbuk cili giling (optional) wani letak
1 biji kentang (di belah 4) wani cincang dadu
1 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
sedikit gula
garam dan perasa.

 
Cara membuatnya :
Sebiji tomato di potong dadu kecil dan sebiji lagi di belah 4.
Bawang merah, bawang putih dan halia di blend/ tumbuk sehingga hancur.
Tumis bawang dan rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih) sehingga naik bau / kekuningan.
Masukkan serbuk cili yg di bancuh dgn sedikit air dan kacau sehingga garing.
Kemudian masukkan rempah kari dan kacau sehingga naik minyak.
Masukkan sebiji tomato yg dipotong dadu. Kacau sehingga hancur.
Masukkan ayam dan kacau sekejap.
Masukkan air dan biarkan mendidih sehingga ayam empuk.
Kemudian masukkan santan dan ubi kentang.
Perasakan gula dan garam
Bila kentang telah masak masukkan tomato yang di belah 4.
Biarkan mendidih sebentar dan angkat. Selamat mencuba!

TIPS : Untuk mendapatkan kari yang merah cantik berminyak:
Semasa menumis pastikan rempah kari dan serbuk cili betul2 masak,wangi, garing (jangan sampai hangit) barulah dimasukkan tomato.
 
NOTE: wani masukkan belahan tomato lepas tutup api kacau sikit hingga masuk dalam kuah tu  .. tak nak tomato tu  terlalu masak ..   
wani ada masukkan sedikit air asam jawa ..

Wednesday, April 11, 2012

BASIC MUESLI SLICE

ASSALAMUALAIKUM.......


semalam malaysia digemparkan dengan gempa bumi di Acheh yang berskala 8.9 ritcher hingga sampai terasa gegerannya di malaysia .. sebenarnya wani tak perasan pun.. punyalah semalam wani tak berapa sihat pening kepala mula datang, petang kejadiannya tu wani sedang baring-baring atas katil mula-mula tu terasa macam goyang-goyang . eh punyalah fikir eh katil ni bergegar ke atau badanku yang bergoyang .... tapi bukan kuat sangat gegarannya..tapi memang terasa lah katil tu goyang...entahlah perasaan saja kot..  tapi kat berita cakap dekat kawasan pantai barat je yang turut mengalami gegaran sikit... wani buat tak kisah je masa tu sampailah mak wani masuk bilik bagi tahu pasal gempa bumi di Acheh tu .. ya Allah moga kita semua di dalam lindungan Allah .. mungkin ini sedikit amaran dari Allah ..sebenarnya dah banyak Allah bagi amaran tapi yang pasti ada segelintir manusia yang masih terleka dan terus terleka ...  kita tak tahu apa bencana yang Allah nak bagi tapi yang pasti hari itu akan tiba jua ...kita hanya perlu mempersiapkan diri kita sebaik yang mungkin ...untuk peringatan buat diriku dan juga buat orang lain :))

oklah dah panjang benar tazkirah, wani nak kongsi  BASIC MUESLI SLICE .. yang wani buat inipun salah satu favorite abah wani yang suka kalau boleh resepi oat dipelbagaikan..disebabkan wani nak yang simple -simple dulu sebab nak try dulu wani jumpa la resepi ni dekat blog CMG... memang super easy nak buatnya ..so wani buat habis segala apa benda yang wani nak perhabiskan stok wani masukkan termasuklah choc rice ..sebab itulah ternampak brownish sikit muesli tu hihi.. dan kalau boleh bila nak bake tu kurangkan sikit masa .. yang wani buat ni terlebih crispy sikit... sebenarnya tak bake pun tak apa makan gitu je dah sedap.. tapi kalau rasa nak kering sikit bakar la ..  itu pun depend sebab wani pernah terbaca .. terasa nak garing sikit bakar lama sikit .. terasa nak yang moist sikit kurangkan sikit timing tu . macam tu lah ... tapi sebenarnya sedap rupanya .. wani ingat tak laku dah .. bila balik adik sorang ni ... punyalah dia munching sampai nak habis satu balang  hihi ..


BASIC MUESLI SLICE
SOURCE:  CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan rolled oats
2 cawan cornflakes, ramas sedikit (boleh guna coco pop, rice bubble, honey star atau campur kesemunya)
60 g campuran kekacang, dipotong kecil (mat guna badam, pecan dan kuaci)
40 g kismis (atau buah2 kering yang anda suka)
1/4 cawan coklat chip (optioanl)
150 g mentega
1 camca mentega kacang
1/2 cawan madu


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lenser tin leper berukuran 10 x 10 inci dengan mentega, alas dengan aluminum foil dan lenser aluminium dengan sedikit mentega juga (LG, dia guna kertas minyak jee). Panaskan oven pada suhu 180C.
  2. Cairkan mentega dan mentega kacang atas api sederhana, kemudian masukkan madu dan masak dengan api perlahan hingga bancuhan pekat sedikit, biarkan suam.
  3. Satukan rolled oats, cornflakes, kekacang, kismis dan coklat chip dalam satu bekas. Tuang no. 2 dan gaul hingga semua bergaul rata. Alih ke dalam tin yang telah disediakan tadi. Ratakan dan tekan biar padat sedikit.
  4. Bakar selama 30 minit. Keluarkan dari oven dan biar sejuk sepenuhnya. Masukkan dalam peti sejuk sehingga dingin. Boleh dipotong atau dipatahkan saja....Sedap dimakan diwaktu senggang....


Sunday, April 8, 2012

AYAM HARUM THAI

ASSALAMUALAIKUM.......


sejak semalam lagi sejuk je suhu persekitaran .. disebabkan hujan yang turun renyai-renyai.... cuaca pun mendung je .. sebelum ni pun dah banyak hari cuaca panas... sebelum wani nak bercerita lanjut wani nak cakap resepi ni sangat lah SEDAP!!!!! .. best betul bila makan dengan nasi panas-panas ... for those who loves thai version .. this recipe suits your taste la ya ,, hihi .. terasa macam makan tom yam berkuah tu cuma yang ni kuah ala pekat je la salut ayam gitu...kalau kuah tu banyak sikit... lagi la sedap..  kali kedua wani akan buat lagi .. lagi ..lagi...kat dalam tu wani tak letak lada benggala sebab tak ada stok ...  cuma wani ada ubah cara nak tumis sikit ... mohon share resepi ni ya dah ramai dah yang mencuba resepi ni .. kak ayu , kak ummi dan kak noor .. terima kasih buat semua yang berkongsi .. itu je yang wani tahu ... mungkin ada yang dah cuba .. memang sedap kan ??? cubalah .. memang akan bertambah nasi makan hihi ... oh ada kemusykilan kat sini tadi bila wani nak buka blog kak ayu tak dapat pulak dia cakap THIS BLOG IS OPEN  TO INVITED READERS ONLY.. sebab tu wani dah lama tak nampak kak ayu post-postkan resepi ... ke wani yang silap tekan .. huhu... harap -harap dapat la tengok balik kak ayu berblog ...


AYAM HARUM THAI
resepi: TryMasak
sumber: Ummi @ Home Sweet Home
Sources:-Nor@Secubitgaram

Bahan:-
1/2 ekor ayam (dipotong kecil/ikut suka) - bersihkan-(Ayu gunakan 1 ekor ayam)
2 batang serai - dititik (akak letak 3 btg)
4 helai daun limau purut - (akak letak 6 helai)
2 biji lada benggala - belah 4 (akak guna yg hijau & merah)
5 bj cili api ~ ni K.Nor tambah-(Ayu tambah lebih sikit)

sedikit gula dan garam secukup rasa
4 sudu besar minyak untuk menumis

Bahan A (dihiris nipis/ditumbuk):-
1 biji bawang besar ( wani hiris bulat - bulat)
4 ulas bawang putih ( wani cincang halus )
1 inci halia ( wani cincang halus )

Bahan B (dicampur, jadikan sos):-
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar pes tomyam
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar kicap manis
1 biji limau nipis - ambil jusnya
daun sup - dihiris halus-halus ~ k.nor gantikan dgn daun ketumbar

Cara Memasak:-
Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam dan goreng sekejep separuh masak je. Angkat dan ketepikan.
Tumiskan bahan A sampai wangi.
Masukkan bahan B dan kacau rata dan naik bau wangi jgk.
Masukkan ayam, serai dan daun limau purut.
Masak dengan api perlahan dan gaul sekata.
Masukkan lada benggala dan bila ayam telah masak, tutup api.
Hidangkan dengan nasi putih panas-panas.

NOTE:  
- wani ubah sikit cara nak tumis tu, wani tumiskan serai dititik dan cili api diketuk terlebih dahulu barulah masukkan bahan A
- lepas masuk semua sos-sos tu letak daun limau purut, jus limau nipis dan daun ketumbar dan  tambah sedikit air  supaya sos-sos bergaul rata  dan terus masukkan ayam .. masak sampailah pekat kuah tu ...

Friday, April 6, 2012

AYAM PERCIK SALJU

ASSALAMUALAIKUM.......


selamat berhujung minggu semua .. hari ni .. wani nak tayang ayam percik ...lama dah mengidam ayam percik ini baru ada kesampaian nak buat ayam percik.. tapi ayam percik ni bukan dipanggang atas bara.. wani bakar guna oven je .. tak kuasa nak main dengan arang pulak.. tapi ayam percik memang sedap dibakar atas bara tu ... baru terasa ayam perciknya ...  wani guna paha ayam sahaja .macam tak genap aje hihi  tak apa penduduk tak ramai kat rumah ni .. dalam resepi ni  untuk kuah tu dia tak cakap letak apa -apa bancuhan bagi memekatkan kuah .. kalau wani buat kuah tu memang letak bancuhan tepung beras ..barulah kuah tu nampak pekat ...ini mak wani yang cakap ..  dan santan yang diguna adalah santan pekat... dalam resepi ni tak bagi tahu semua tu.. resepi ayam percik ni memang macam-macam cara mereka masak .. ada kuah yang berlada dan ada kuah yang bersantan saja... tapi kuah tu better guna santan pekat la ... kalau nak buat tak lah banyak sekadar kita nak percikkan atas ayam tu je .. jadi kena pandai la agak-agak...

AYAM PERCIK SALJU
SOURCE: SAJI ONLINE

Bahan-bahan:

1 ekor ayam - dipotong dua
5 ulas bawang merah - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1 labu bawang besar - ditumbuk
3 batang serai - ditumbuk
2 sm halia - ditumbuk
1 liter santan
1 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Bahan-bahan perap:

1 ulas bawang putih - ditumbuk
1 sm halia - ditumbuk
1 batang serai - ditumbuk

Cara menyediakan:

1. Mula-mula, lumurkan ayam dengan bahan-bahan perap selama 15 minit.

2. Kemudian, panggang ayam ini separuh masak.

3. Pastikan ayam ini dibalik-balikkan setiap lima minit supaya ia masak dengan sekata.

4. Sementara itu, masakkan santan bersama bawang merah, bawang putih, bawang besar, serai, halia, asam gelugur, garam dan gula.

5. Kacau sekali-sekala supaya santan tidak berketul-ketul.

6. Apabila santan pekat dan pecah minyak, percikkan kuah tadi ke atas ayam panggang yang hampir masak.

7. Bakar ayam ini lagi sehingga ia benar-benar masak.

(Jika mahu menjimatkan masa, ayam ini boleh direbus terlebih dahulu sebelum dipanggang.)

NOTE: untuk kuah yang pekat , setelah santan mendidih lama sikit, masukkan bancuhan tepung beras dan kacau sentiasa sehingga kuah jadi pekat dan pecah minyak.






Thursday, April 5, 2012

SPICY GARLIC TOFU & CRAB STICK

ASSALAMUALAIKUM......


dah lama rasanya tak buat menu tofu ni.. bila dah last buat.. tapi bila time nak beli je dok fikir ku nak masak apa dengan tofu ni..lepas tu tak jadi ambil..  memang wani peminat tofu tapi kalau tak tahu idea nak masak apa dengan tofu ni selain goreng tepung je memang susah wani nak fikir hihi ... bila ternampak dekat sky blue's kitchen oleh Diana buat menu tofu ni wani terus tertarik dengan bahan-bahan yang digunakan .. jadi hasilnya memang marvellous resepi ni .. nasib baik cepat je habis.. bila wani nak makan gitu je tengok kali kedua aikkk dah habis dah .. laku betul.. best makan saja pulak..sedap resepi ni ... jom kita tengok resepinya ya .. wani ambil dari dapur Diana...terima kasih sudi berkongsi :))



SPICY GARLIC TOFU & CRAB STICK

Bahan²
4 bungkus kecil egg tofu _ dipotong bulat
250 gm jejari ketam _ dipotong kecil
Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas dan dicincang kasar
1/2 inci halia _ dicincang
1 ulas bawang merah _ dicincang ( wani guna 2 ulas bawang merah )
6 ulas bawang putih _ dicincang
1 biji cili merah _ dibuang bijinya dan dicincang
2 tbsp sos tomato Maggi
4 tbsp sos cili Maggi
1/4 tsp serbuk cili
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Daun sup atau dau ketumbar _ dihiris
Cili padi _ ditumbuk ( kalau tak nak pedas jangan bubuh )
Sedikit gula 
Garam secukup rasa

Cara²
1.     Panaskan minyak dan goreng tofu hingga garing kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2.     Tinggalkan sedikit minyak didalam kuali / periuk dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga sedikit garing.
3.     Masukkan udang kering, cili padi dan serbuk cili. Tumis lagi hingga garing.
4.     Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, perencah pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
5.     Masukkan jejari ketam dan masak seketika.
6.     Akhir sekali masukkan tofu goreng dan cili merah cincang. Gaul perlahan.
7.     Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
8.     Taburkan hirisan daun sup atau daun ketumbar semasa menghidang.
9.     Hidang semasa ianya masih panas.

NOTE : wani letakkan sedikit air lepas semua sos-sos dicampurkan dan lepas letak crab stick semua tu .. tak nak dia bagi jadi pekat sangat .. kacau-kacau sebati sekejap lepas tu boleh la letak tofu tadi..