Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Monday, January 30, 2012

APPLE GALETTE

ASSALAMUALAIKUM......

serius wani cakap pada sesiapa selera tekak dia yang suka pastry ... ini pun salah satu jugak ya  APPLE GALETTE .. a free form pastry that originally comes from French .... let's we see what' the meaning of "galette" .wani rujuk SINI .ataupun SINI. wani biasanya,,, sesuatu bahan atau apa -apa jenis makanan yang wani tak pernah dengar ,, wani pun nak tahu dari mana asal .. makanan tersebut ,,,, barulah kita bukan tahu makan je .. malah kita tahu juga asal-usul makanan tersebut kan ...

"A galette is a type of French pastry that is made with a rich, flaky crust, and traditionally served at Epiphany, on 6 January each year. Many bakeries also offer galettes year round, in both savory and sweet incarnations. In general, galettes are rounded and flat, and they tend to be very crusty because of the type of pastry used to make them. They can be made at home with minimal effort.

The term "galette" is used in some parts of France to refer specifically to crêpes made with buckwheat. In other countries, pastries that are made with more dense doughs are sometimes found labeled as galettes. Technically this designation is incorrect, especially if the pastry is left open on top, as is common, but the resemblance to the original galette can be seen. In most cases, a galette is too large for a single person to eat and is designed to be sliced before being served to individual guests."

oooo wani pun baru tahu hihi  ,,,, galettes ni can be sweet or savory ... terpulang apa-apa filling kita buat yang penting letak kat tengah-tengah filling tu and then lipat ke atas lebihan kat tepi tu ... macam tu lahh.. wani sebenarnya ternampak apple galette ni dekat dapur kak paty ... .kebetulan jugak wani ada lebihan buah epal banyak betul dalam peti .. entah lah dah tak ada selera nak makan saja buah apple  tu ... wani pun cubalah nak buat apple galette ni ... so easy coz no need mould kan.. roll je .. tapi yang penting letak atas baking sheet masa nak bakar nanti senang nak angkat bila nak pindah kat pinggan nanti ... ibu wani cakap kalau nak ganti dengan buah pisang boleh .. oooo idea yang bagus jugak tu .. boleh la cuba nanti kita ikut cara tekak asia pulak :D.. ni ikut selera barat .. asyik buah epal je kan .. apple galette ni bagi wani sedap dimakan ketika lepas keluar oven .. masih hotttt!! apple tu masih hangat lagi .:D. thanks kak paty for sharing ... this recipe :))... next time . can use another fruit filling  ...


APPLE GALETTE  
SOURCE:  PATY'S KITCHEN

 Pastry

150 g Flour
¼ teaspoon Salt
1 tablespoon Sugar
110 g Butter cut into pieces
½ teaspoon Vanilla
40 ml ice-cold Water

Put the flour, salt, and sugar in a large bowl.

Add the butter pieces and pinch with the fingers to create a crumb texture.

Make a well in the middle, and pour in the vanilla and water. 

Quickly work in the flour to create dough.

Do not over-mix.

Pat into a disk, wrap in plastic, and refrigerate 15 minutes.

Filling

4 tablespoons brown sugar more to taste
1 tablespoon Flour
½ teaspoon Cinnamon
6 Apples peeled, cored, and sliced
1 tablespoon Butter optional

Heat the oven to 450°F/230°C.

Roll the pastry into a round and lay on a baking sheet.

Stir together the sugar, flour, and cinnamon in a bowl.

Toss in the apples to coat, and dump onto the pastry.

Dot with the butter.

Bring the edges of the pastry up over so they lay in, rough-edged, on the apples.

They won’t cover the apples completely.

Bake until the crust is crisp and golden and the apples soft to a fork and caramelized, 40 to 45 minutes.

NOTA: 

-untuk doh yang wani buat ni agak terlembik, entahlah samada terkurang tepung atau terlebih marjerin, tapi tak apa kalau doh terlembik sila tambah tepung ya sehingga boleh dibentuk jadi doh..
- bila nak pindahkan apple galette ke pinggan hidangan .. hati -hati masa nak angkat, takut dia crack sebab apple galette yang wani buat ni agak besar ,so wani guna sudip letak bawah baking sheet dan angkat bersama baking paper tu dengan perlahan -lahan.. bila letak atas pinggan tarik keluar perlahan-lahan baking paper tu ... baking paper tu memainkan peranan penting ya .... 
- bilangan apple tu agak banyak bagi wani .. so kalau sesiapa nak kurangkan boleh kurang dalam 4 biji epal ok .... tapi terpulang samada epal tu besar atau kecil..



Saturday, January 28, 2012

SAMBAL KERING PEPARU

ASSALAMUALAIKUM..............


lagi sekali wani masak guna peparu ni tapi yang lain dari yang dulu la ... nampak cam sama je tapi resepi lain ya hihi ... yang dulu paru goreng berlada yang ni pulak sambal kering peparu .... ada lagi lebihan peparu kat freezer , terus guna mr google nak masak apa .. terjumpalah dekat dapur cmg .. lain dari yang lain resepi dia .. sambal dia tu sedap sebab ada bau-bauan rempah.... ibu wani cakap sedap dah ada macam bau sate pulak :P....suka betul dengan cara goreng kering-kering macam ni .. .. makan dengan nasi hangat .... jom ya masuk dapur semak resepi pulak ...terima kasih CMG !!!! :))) senang je tapi hasilnya sedap ..!!


SAMBAL KERING PEPARU
SOURCE: CMG 

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram paru lembu, hiris nipis, cuci dan toskan*
1 inci halia, hiris*
3 ulas bawang putih*(*direbus hingga lembut, toskan dan biar sejuk)
1 1/2 senduk nasi cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
1/3 cawan jus pekat asam jawa
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan

BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai, hiris halus
1/2 inci halia
1 camca besar ketumbar biji
1/2 camca teh jintan kasar
1/2 camca teh jintan halus
2 biji buah keras

CARA MEMBUATNYA :-)
1.    Paru tadi digoreng hingga keemasan, angkat dan toskan. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali (bukan lah sikit sangat, agak2 lah yea) tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana dan kacau selalu.
2.    Tuang jus asam jawa, kacau rata dan masukkan garam secukup rasa dan gula. Masukkan paru goreng tadi. gaul rata dan masak hingga kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur bawang goreng dan hirisan daun bawang...Hidangkan segera.. 



Friday, January 27, 2012

KARIPAP ROTI

ASSALAMUALAIKUM.....


 ramai dah orang buat resepi ni ,so memang nampaknya resepi ni dah menjadi popular hits di kalangan blogger masakan .. termasuk lah wani yang dah mencubanya ..... sedap bila dimakan panas-panas .. kalau sejuk-sejuk tu dia kureng sikit .. tapi apapun sedappppp.. jom semak resepi .. sebenarnya wani dah lama ternampak resepi ni ... mula-mula intai dapur kak liza ,,, lepas tu pergi pula kat dapur kak izah ,,,,, wani ambil copy paste kat sana resepinya ... milik asal resepi ialah Puan Ros .. terima kasih ya kak ros .. berkongsi resepi yang ringkas tapi sedap .. ini .. :)).. baik sedia awal filling dia tu .. tak lah kalut-kalut kat dapur masa pagi tu ...

KARIPAP ROTI
SOURCE:  IZAH MUFFIN LOVER

resepi: Puan Ros
sumber: kak Ros kak Liza

Bahan-bahannya

* 12 keping roti
* sebiji telur untuk egg wash


Bahan Inti

* 3 biji kentang didadu
*1/2 biji bawang besar didadu
* 2 1/2 sudu besar rempah kari
*2 biji bawang putih potong halus
* 1 keping chicken stock
* 1 cawan air
* Garam dan gula secukup rasa
* 3 sudu besar minyak
* 1 mangkuk serunding daging (boleh guna isi ayam atau daging sebagai alternative ya)


 Cara menyediakan
1- Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih hingga naik bau.Masukkan pula bawang besar dan kacau rata.Masukkan pula rempah kari yang telah dicampur sedikit air.Goreng hingga sedikit garing.
2. Masukkan kentang dan kaca rata.Tuang air dan biarkan bahan mendidih.Masukkan serunding daging(Serunding ni biasanya panjang2 so P.Ros gunting kan menjadi lebih kecil).
3- Masukkan bahan perasa dan tambah apa yang patut mengikut selera masing-masing.Masak dgn api perlahan hingga kentang empuk dan airnya kering.Angkat dan sejukkan.


Cara membuat karipap.
1- Gelek roti hingga nipis dan potong bentuk bulat mengunakan bentuk cawan atau mankuk.
2-Letak sesudu inti dan cantumkan kedua bahagian tepi dan picit sekeliling tepinya.Lepas itu gunakan garpu saiz kecil untuk menekan bahagian tepi karipap.
3- Susun karipap atas dulang dan sapu telur hingga rata (pastikan tidak banyak telur meleleh dibawah karipap sebab takut ia melekat pada dulang .
4. Bakar karipap roti dgn oven yang dipanaskan pada suhu 180C selama lebih kurang 15 minit atau hingga kelihatan perang



BOK CHOY CELUR DAN DAGING BERSOS TIRAM

ASSALAMUALAIKUM......


resepi ni memang ringkas dan sihat sebab memang resepi sayur sebenar .. sayur bok choy tu just dicelur ... ada kuah sikit untuk menambah perasa dekat sayur tu berserta dengan hirisan daging ...  sebenarnya resepi ni wani ambil kat blog moments in my life .. bila google2 terjumpa resepi ni ... sebab dah memang terlintas nak buat sayur bok choy ala celur tu .. dah jumpa yang senang ni ... cubalah jugak... dah hasilnya memang sedap bagi tekak wani .. kalau orang tak minat nak makan sayur tu susah la sikit .. ini memang sayur sihat lah ni ya hihi.... tuan punya blog tu jugak ambil kat dapur CMG... CMG cakap asal dia nak guna ikan masin .. tapi tak ada stok guna je apa2 bahan yang ada kan .. kalau tak ada daging boleh ganti dengan daging ayam .. ataupun nak tabur ikan bilis goreng kat atas tu .. lagi sedap kot ... tak apa wani boleh cuba lain kali... wani sebenarnya nak cari resepi yg guna bok choy celur camni .. nampak menyelerakan ... .. oklah wani share kat sini .. terima kasih buat kedua2 nya  kerana sudi berkongsi ... :))

BOK CHOY  CELUR DAN DAGING BERSOS TIRAM
 SOURCE 1 : MOMENTS IN MY LIFE
SOURCE 2 : CMG

bahan-bahan :
7 pokok sawi bok choy saiz sederhana
4 biji bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, cincang halus
2 camca besar sos tiram
Sedikit minyak bijan [takde...guna minyak masak biasa je]
Sedikit air
100 gram daging batang pinang, hiris nipis, gaul dengan halia tumbuk
 
cara-cara :
  1. Sawi dicuci bersih, belah dua dan toskan. Didihkan air, masukkan sedikit garam dan beberapa titik minyak masak. Celur sayur tadi kurang lebih 1 minit. Toskan dan susun dalam pinggan sesuai.
  2. Panaskan sedikit minyak, masukkan minyak bijan, dan tumis hirisan bawang merah dan bawang putih hingga harum, tambah daging dan gaul rata. Masuk sos tiram kacau dan tuang sedikit air.
  3. Bila daging empuk, rasa kuahnya, jika ok boleh matikan api, curah atas sawi tadi dan hidangkan segera
NOTA :
wani perap daging tu dengan garam dan halia ... so berhati2 masa nak tambah garam bila nak masak daging tu ...



Wednesday, January 25, 2012

KEK BATIK COKLAT

ASSALAMUALAIKUM...........


wani masih lagi mood cny ni  alahai ... main bukak tak bukak je blog ... kalau tak pun bukak blog saje tengok lepas tu tutup hihi.. malas nak cakap panjang teruskan resipi ini ..kek batik ni wani hidang untuk tetamu masa first day CNY .. kawan lama ibu datang .. lepas tu fikir if the kids datang tak lain makanan mereka suka yang pasti kena ada COKLAT .. so wani buat benda yang senang dan inilah dia kek batik coklat ..  kali pertama wani melapis biskut marie ..sebelum ni main kacau je dalam kuali biskut tu .. lepas tu tekan -tekan dalam loyang  tapi tak nampak lapisan tu sebab main tuang je  biskut tu. bila dah buat macam ni baru nampak cantik lapisan tu...wani dapat empat lapisan untuk satu adunan resepi ni ..dah sedang2 elok nak dingam masuk dalam mulut .. betul tau .. taklah tinggi sangat . disebabkan dah terbiasa yang wani buat jenis kek batik yang dulu-dulu .. bila melapis macam ni bagi wani, wani nak lebihkan lagi serbuk koko tu ... untuk lebih terasa kecoklatannya bila makan  dah sedap cuma part tu je .. sebab ia lebih banyak terasa kemiloan nya hihi... sebab resepi kek batik ni banyak  letak milo ..lain orang lain rasanya ya .. ibu wani kata sedap.. tapi laku jugak kek batik ni dari muffin tu haahh .. :D... maknanya bagi tekak mereka tu sedaplah tu

..

adunan coklat dia memang pekat sangat ya ..sampai wani kena buat double boiler sebab bila nampak pekat sangat wani tak jamin takut kat bawah tu cepat hangit ... jadi bila last step buat double boiler ... proses nak melapis pun senang sikit sebab adunan coklat walaupun agak pekat sambil-sambil kita buat double boiler tu ..dia jadi lembut la sikit ... resepi ni wani ambil dari blog Hasue... terima kasih kerana sudi berkongsi .. :))


KEK BATIK COKLAT
SOURCE :HASUE 

Bahan-bahan
* 200gm milo >boleh jer kalau nak lebihkan sedikit
* 250gm marjerin
* 2-3 sudu besar serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis atau 2/3 tin sederhana krimer pekat manis
* Biskut meri secukupnya
Cara-cara
  1. Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya) Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...
  2. Setelah cair masukkan susu,kacau menggunakan handwhisk..masukkan milo dan koko sedikit demi sedikit dan kacau lagi sehingga sebati
  3. Gaul atau kacau lagi tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi....
  4. Setelah pekat,boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan
  5. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
  6. Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
  7. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...
NOTA:
nak potongan yang cantik,,keluar je dari peti terus potong je kek batik ni ..kalau tinggal lama-lama coklat dia tu nampak nak mencair so susah sikit nak potong la ...




Monday, January 23, 2012

SALAD SOO HOON THAI

ASSALAMUALAIKUM.....


wani tak sempat nak blogwalking dapur kawan-kawan semua . tengah malam buta baru nak online ... hari ni ada jemput kawan lama mak datang bersama keluarganya datang rumah .. jadi ada la majlis makan-makan sikit ... sejak semalam berhempas-pulas kat dapur .. eh macam beraya la pulak .. hihi.. ya la kan cuti-cuti macam ni lah nak berjumpa semua nak eratkan lagi hubungan tu ... esok pulak ada  majlis tahlil kat rumah aunty ... nak pergi tolong-tolong kat dapur aunty pulak ..jom layan salad soo hoon thai ni .... seriously, wani cakap sedapppppp sangat kalau dimakan begitu saja .. tapi hari tu ada jugak wani letak dalam nasi ... sebab sedap kerana ada udang kering dalam tu terasa crispiness bila masuk dalam mulut ...wani  tak letak timun dan tomato pun dah sedap dah hihi ..baNyak betul omit tapi kat sini wani omit sos ikan tapi ganti dengan  seasoning maggi .. ..eh masuk jugak sedap.. dan letak daun sup ganti dengan daun ketumbar ... sebab ada orang kat rumah tak boleh nak bau daun ketumbar lak .....alahai ....gerenti sedap ....cubalah ..ringkas tapi sedap ....

SALAD SOO HOON THAI
SOURCE:  ASTRO/MCM
  
Bahan-bahan:
·         1 genggam Soo Hoon
·         Jus Limau Kasturi
·         Sos Ikan
·         2 batang Cili Padi (dihiris halus)
·         1 batang Cili Merah (dihiris halus)
·         1 batang Timun (dimayang)
·         2 tangkai Daun Ketumbar (dihiris)
·         3 sudu besar Bawang Goreng
·         1 sudu besar Udang Kering (digoreng garing)
·         1 biji Tomato (dimayang)

Cara-cara penyediaan:
·         Untuk buat sos, gaulkan jus limau, sos ikan, cili padi, cili merah dan tambah gula secukup rasa.

Saturday, January 21, 2012

PARU GORENG BERLADA

ASSALAMUALAIKUM...................

 sempena cuti chinese new year ni ...semua orang berkesempatan untuk balik kampung  .. jadi, selamat bercuti kepada semua dan hati -hati memandu ..errrrr ada orang makan tak ni ...takut ada setengah orang tak makan ...  seingat wani tahun lepas masa fasting month tu je last makan .. lepas tu tak makan dah ... hihi itupun yang dibeli juga dia buat ala sup masam-masam .. maklumlah kalau bulan puasa bagi wani nak masuk selera tekak ni semua kena masam-masam.. lepas tu bila terfikir balik dah lama tak makan paru yang dibuat macam sambal tu .. memang sedap .. teringin nak makan ... bila dah beli paru .. mulalah buat menu ni ..ingat nak buat macam lain sikit .... bila dalam hati cakap lama betul tak makan goreng berlada ni .. so buatlah.... wani goreng segaring2nya .. buat macam keropok tapi bukan hangit lah :D.... sebab kita nak gaul dengan sambal dia tu kan .. dan sambal dia tu pulak kena lah hampir-hampir kering baru boleh letak paru goreng tadi ... kalau sambal tu masih berair tak best jugak nanti paru jadi lembik dek terendam dalam lembapan sambal tu...  hitam kan nampak ...nak buat macam mana bila dah goreng terus jadi hitam ;p...jom kita semak resepinya ya terima kasih buat hana kerana sudi berkongsi resepi ini :)) ..

PARU GORENG BERLADA
SOURCE: HANAMEMORIES
Bahan-bahan
  • 500g paru - rebus ngan sedikit garam dan halia.
  • *2 inci kunyit hidup ( wani guna serbuk kunyit )
  • *3 sudu makan ketumbar ( wani guna serbuk ketumbar )
  • *3 ulas bawang putih
  • *garam
  • Untuk Sambal
  • 5 tangkai cili kering
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • 2 tangkai lada@cili merah - cincang
  • 1 inci belacan
  • sedikit air asam jawa
  • gula melaka @ gula putih
  • garam
  • minyak secukupnyer
Cara-cara
  • Rebus paru hingga empuk. kemudian toskan. potong kecil2 & nipis. ketepikan.
  • tumbuk ketumbar,kunyit hidup, bawang putih dan juga garam.
  • masukkan ke dalam paru tadi. gaul rata. dan biarkan sebentar sekurang2nya 30min.
  • panaskan minyak, goreng paru hingga garing. angkat dan toskan.
  • Untuk memasak sambal paru
  • blend@tumbuk cili kering, bwg merah dan juga bwg putih.
  • panaskan minyak (bleh juga juga lebihan myk gorengan tadi), tumis bhn2 blend hingga pecah minyak/lada masak.
  • masukkan lada cincang tadi. *kepedasan bergantung masing2.
  • masukkan juga belacan, air asam jawa, gula dan juga garam. tumis hingga agak2 kering.
  • masukkan paru dan goreng lagi hingga garing.
  • siap!
 NOTA: 
belacan wani letak masa nak goreng tumisan lada tadi letak sekali .. biar naik aroma belacan ... 




Thursday, January 19, 2012

OATMEAL CRUSTED CHICKEN WITH LEMON SAUCE

ASSALAMUALAIKUM.....



haaa ini dia virus resepi ni  dari kak paty dah datang sini ..hihi ..sebenarnya wani nak habiskan oatmeal yang tak terusik tu dalam balang ..bila ternampak kak paty buat ayam ni guna oatmeal untuk ganti dengan breadcrumbs.. terus terlintas yang oat masih ada dalam balang tu .. tak terusik langsung .. kalau tak buat apa -apa benda rasa-rasanya duduk bertapa dalam balang tu lah sampai berkulat kot ..kalau tak ambil kisah .. :D adoi apa la wani nehh...  bila dah jadi masakan ohhh sedapnya rasa crispy oat tu   bila cicah dengan sos lemon dia tu sedap ..rasa masam2.. manis sedang -sedang eloknya lah ... rasa buat ayam macam ni sedap ratah saja dan cicah  bersama sos lemon tu .... tapi wani makan dengan nasi ..

rasa resepi ni paling simple sebab ayam tu tak deep-fry ...  malah dibakar je..cuma sebelum nak masuk oven tu .. letak atas pan sekejap nak bagi masak luaran dia tu keperangan sikit sekejap je  and then masuk oven ..  sebelum ni wani ada pernah buat ayam salut dengan oat macam ni jugaklah .... tapi digoreng ,, punyalah minyak banyak lagipun kalau digoreng faham2lah adalah macam sisa-sisa tepung kat dalam minyak tu kan ... yang ni simple je pakai minyak sikit. ..so jimat minyak lah ... :P.. wani syorkan kalau tak nak terlebih masam sos tu  baik kurangkan jus lemon tu .. kalau nak lah... lepas tu pandai la seimbangkan rasa masam manis nya tu wani suka masakan yang masam-masam dan manis tapi terlebih masam tu tak boleh jugak hihi .....oklah wani sharekan kat sini.. thanks kak paty ... so sedaplah .. menjilat jari ;p

OATMEAL CRUSTED CHICKEN WITH LEMON SAUCE
SOURCE:  PATY'S KITCHEN 

INGREDIENTS

2 boneless skinned free range chicken breasts
1tbs chopped fresh ( or frozen ) basil( wani tak letak )
½ cup flour( wani ganti dengan tepung jagung )
1 egg, beaten
¾ cup breadcrumbs( gantikan dengan oatmeal )
1tbs butter
1tbs olive oil
Salt, pepper 

1. rub chicken with salts and pepper
2. dredge each chicken piece in the flour, coat it with egg and then roll it in the oats. Melt the butter in a pan and add half the oil. When it si hot, but not browning, add the chicken breasts and quickly brown on both sides
3. Remove to a hot oven and bake until the juices run clear, about half an hour at 200c.


Lemon sauce
½ cup fresh lemon juice
¾ cup sugar( kurangkan )
1 lemon,zest
1tbsp cornstarch with 5 tbsp water
¼ cup chicken stock
5 cloves garlic- thinly slice(  wani cincang halus )
2” ginger – thinly slice( wani cincang halus )

 Directions:
  1. heat up oil and sauté ginger and garlic till fragrant. Add chicken stock and then add lemon juice, sugar and zest
  2. blend together cornstarch and cold water and stir into the lemon sauce
  3. cook until thickened, stirring frequently and adjust seasoning to taste
  4. pour over the cooked chicken  
Cook's Note - Add some chopped green onions will make this dish much..much delicious.




Wednesday, January 18, 2012

POACHED EGG

ASSALAMUALAIKUM.............


siapa suka makan poached egg??? wani ni kebetulan nak belajar sesuatu benda yang baru hihi .orang lain dah lama buat  la kot .. kita terkedek-kedek baru nak belajar :D...... itulah dia yang wani buat itupun dah kali kedua .. suka sangat.... dah ok la nak compared dengan kali pertama tu .. jadi tu jadi tapi agak comot.. sebab tak tunggu whirlpool tu atau pusaran air tu berhenti dulu ... tapi wani terus letak masa pusaran air tengah berputar tu  putih telur dia tu tersasar dari landasannya  .. nampak senang je nak buat poached egg .. tapi nak dapat kualiti yang memuaskan tu susah ... rasa-rasa la cabaran poached egg ni pernah dibuat oleh peserta masterchef blogger tahun lepas..maaf kalau salah info ... 

wani ambil resepi ni pun dari Chef Ryan Khang .. dia salah seorang juri masterchef blogger tahun lepas  dan dia lah yang bagi tunjuk ajar nak buat poached egg ni ... yang wani terlintas nak cuba buat poached egg ni bila teringat telur tu serakit baru beli so . masih fresh tu terlintas la nak buat poached egg ni ...hihi  mesti guna telur fresh tau kalau boleh jangan lebih dari seminggu .... telur tu ... ..telur ni kalau orang tak boleh bau rasa cuka tu susah la .. sebab dalam air rebusan tu akan letak cuka .. tak nak bagi telur putih tu berserakan... tu la fungsi cuka ... poached egg ni sesuai makan dengan roti letak lada sulah sikit ataupun makan dengan soup pun sedap ....yang wani buat ni pun saja wani terlebih rendam lama ... jadi egg yolk tu takla cair kuning gitu .. hihi wani tak lalu nak makan kalau nampak running egg yolk ni .. sedang2 lembap je kat tengah ok... wani sharekan kat sini resepi yang ringkas ini... boleh la buat rujukan walau nampak simple ...


1. telur yang telah diletakkan cuka satu sudu makan
2. masukkan air dalam pan hingga separuh dan letakkan beberapa sudu makan cuka .. lepas mendidih , kacau dan akan terhasil  pusaran air .. pusaran air tu terjadi lepas kita kacau air tu ..tunggu ia berhenti baru boleh letak telur yang telah diletak cuka tadi  perlahan-lahan dan terus tutup api.. tunggu dalam 2-3 minit
3. balikkan telur perlahan-lahan dalam 2-3 minit lagi ...
4. angkat perlahan-lahan dan celupkan ke dalam air untuk hilangkan rasa cuka ..hidangkan...

POACHED EGG

 Chef Ryan Khang did a demo on a simple way to prepare perfect poached egg, I tried and it worked perfectly. I am sharing this recipe.

The “recipe” is very simple. Fresh eggs are preferred as the egg whites will be less susceptible to become separated from the yolk. Also, bigger does not mean better when it comes to egg. Eggs in room temperature is assumed in this method, otherwise you might have to let it cooked longer than described.
  • bring water to boil in a saucepan or pot with water tall enough to cover an egg’s height
  • add a couple tablespoon of vinegar, this is to prevent dispersion of the egg white
  • crack egg into a cup first
  • when the water is boiling, stir saucepan/pot to create a vortex
  • add another tablespoon of vinegar to the cup with egg then gently pour the egg into middle of the vortex
  • switch off the fire and let cook for 2 minutes
  • slowly flip the egg over, covering the egg yolk and let it cook for another 2 minutes
  • (alternate extra step) dunk the poached egg in water to remove vinegar taste
  • ready to serve!

Monday, January 16, 2012

OWHHH MY EGG TART !!!!!!!! :(

ASSALAMUALAIKUM SEMUA .................


rasa pada mulanya segan nak letak sini tapi hati ni asyik memberontak suruh letak juga ... pengalaman di dapur wani bukan sahaja nak tunjuk semua resepi menjadi dan ada kalanya tidak menjadi juga ... kadang-kadang kita kena menggalakkan buat sesuatu resipi tu tak jadi ... tapi takkan la nak tak jadi pulak kan hihi  ada orang kali pertama buat dah perfect jadi ... dan ada sesetengah  orang kali pertama buat dah tak jadi .... tapi tak apa .. itulah yang dikatakan semangat yang berterusan nak cuba buat lagi sehingga mencapai tahap dan mutu yang kita nak .. ehh betul tak... tak boleh kalau asyik nak suruh jadi je .. kalau kita fikir balik apa resepi yang tak jadi ni boleh memberitahu kita apa masalah dalam menyediakan resepi tersebut .. dan boleh la kita beritahu orang lain apa kesilapan yang perlu diperbaiki kan.....

egg tart ni dah lama wani buat .... crust ok sedap.... rangup je ... tapi yang masalahnya filling tu .. huhu ..entah apa yang silap .. sebab rasalah wani dah follow resepi  dia tu kena didihkan atas dapur tapi yang wani tak faham dia cakap didihkan sehingga berbuih kat tepi periuk... maksudnya kena didih lama ke atau sekejap je ...sebab dah bila wani terlebih didih ( tapi dah nampak la berbuih kat tepi periuk tu ) .. adunan filling dah jadi nak semakin likat sebab filling dia tu ada letak .. custard.... entah la wani pun tak tahu samada wani terlebih letak custard ke atau tidak... wani pun mulala tutup api tengok2 dah jadi likat la .. wani dah frustrated sebenarnya sebab tak menjadi apa yang tahap yang kita inginkan ...:( jadi wani letak jugak dalam tart shell tu sebab tak nak jadi membazir lak ... filling tu tak cair dia jadi likat cam nak buat puding ... so lepas bakar camtulah jadinya ...


bila wani google2 kat internet ... kebanyakan ada jugak egg tart tak letak custard dan ada jugak yang  letak .. cara pun berbeza juga ....tapi kan apa beza letak custard dengan tak letak custard tu .. jom kita bereksperimen hihi ..  dan yang penting sekali ada masalah yang wani tak dapat keluarkan tart tu dari pan dia tu ... got stuck !!! huhu .. tak macam yang biasa cheese tart yang wani bakar tu .. sebab yang egg tart ni ..filling dia tu dah letak kat dalam and then bakar balik .... rupa-rupanya ..ooooo patutla jadi macam tu ....wani dah dapat jawapannya kat SINI ..thanks wendy for sharing some tips with us.... .. bacalah tu ya nanti tak jadi buat egg tart pulak hihi .... salah satunya sebab berlakunya kebocoran kat dasar tart tu ... sebab itulah dia terlekat ... lain kalilah nak cuba lagi buat egg tart ni... begitulah ceritanya ......siapa2 yang berpengalaman buat egg tart neh kongsi2 ler ....




Saturday, January 14, 2012

BLUEBERRY CRUMBLE CUPCAKE

ASSALAMUALAIKUM..........


cantik tak cupcake ni...hihi wani nak gelak sorang2 bila tengok cupcake ni :D.. nak kata jadi tuuu..  macam kurang sikit... sebab tak montok comel ..failed lagii..tak reti2 wani masih lagi scoop banyak tu .....   tapi walaupun dalam serba kekurangan tu presentation tak cantik namun texture cupcake ni gebusssssssssssss betullll ..di tambah lagi dengan crumble topping  kat atas tu. crumble yang wani letak tu dah meleleh keluar itu yang nampak tak cantik ...  ... sebenarnya banyak yang diolah resepi ni ..sebab wani guna blueberry filling nak ganti dengan fresh blueberry tu ..kat tengah pun letak kat atas pun letak jugak ...  kalau nak guna yang buah bluberry tu payah nak jumpa sikit kat sini ... mall yang berdekatan kat sini bukannya senang nak jual ..kena pergi TESCO  la nampaknya nak tengok .... lagipun saja wani nak perhabiskan blueberry filling tu dah lama dok bertapa dalam fridge... .. pandai la kan reka- reka kalau bila bab-bab nak habiskan stok ni  hihi.... wani sharekan kat sini resepi dia .... kalau tengok resipi ni dia ada guna cake flour atau pun nak guna self-raising flour tapi wani tak guna... wani guna tepung gandum biasa je ...tapi hasilnya maintain gebusss jugak...dan lagi satu wani kurangkan gula tu agak tawar sikit rasanya tapi sebab wani dah letak filling blueberry tuhh..tak mau manis-manis sangat...  kalau nak tambah .. terpulang .....  thanks to Sonia for sharing this recipe  .. very marvellous ... and so fluffy  .. i love the crumble top...  next time want to bake again ... mau practise hihi...



BLUEBERRY CRUMBLE CUPCAKE
SOURCE:  NASI LEMAK LOVER
(recipe source: Crumble topping adapted from okashi book, cupcake by Sonia aka Nasi Lemak Lover)
*makes 8

Crumble topping
20g cold butter
20g caster sugar
20g top flour or cake flour
10g ground almond


125g butter, room temperature
80g caster sugar ( wani reduced 50gm )
2 large eggs ( wani guna grade A )
1/2tsp vanilla extract
100g self-rising flour or 100g cake flour + 1tsp baking powder (  wani guna flour biasa = 1 tsp baking powder +1/2 tsp baking soda )
2tbsp milk ( wani guna susu cair )
80g fresh blueberries, dust with some flour


For the topping-fresh blueberries


Method
1. Make crumble topping. Combine ingredients in a bowl and mix with fingers until mixture resembles coarse breadcrumbs. Refrigerate until needed.
2. Preheat the oven to 180C. Put 8 paper cases in a muffin pan.
3. Put the butter and sugar in a mixing bowl, and beat together until light and fluffy.
4. Add egg one at a time, combine well.
5. Add in the flour and milk alternately, fold till well combine.
6. Add in blueberries, mix well.
7. Spoon the mixture into the paper cases. Top with few blueberries, then sprinkle crumble topping over.
8. Bake the cupcakes in the oven for 25-30mins, or until risen and firm to the touch.
9. Transfer to a wire rack and let cool.


NOTA WANI:
- wani cadangkan baik doublekan untuk crumble topping sebab macam tak cukup penuh bila nak taburkan kat atas tu..
- wani guna tepung gandum biasa je  (1 sudu teh baking powder + 1/2 sudu teh baking soda )
- gula kurang jadi 50gm 
- bakar dalam suhu 140 C dalam 30 minit ..terpulang kepada oven masing-masing ..
- wani dapat 8 biji dan rasa-rasanya kalau pandai adjust sikit lagi  dapat dalam 11 biji kot..







Thursday, January 12, 2012

STRAWBERRY CHOCOLATE TARTLETS

ASSALAMUALAIKUM............


wani akui yang wani memang sangat sukaaaa tart dan segala jenis pastry.... hihi.. tak kisahlah apa pun yang penting filling kena sedap... termasuklah tartlet ini.nak jadikan cerita ..sebab dah terbeli strawberry memang dah terfikir dah nak buat apalah .. takkan nak makan begitu saja .. tak syok pulak... baik buat sesuatu yang boleh membangkitkan selera makan... dan kalau buah strawberry tak lari dengan dessert la jawabnya.... untuk adunan ni wani boleh dapat 8 tart shell itu bergantung kepada ketebalan yang dibuat... buah strawberry tu pulak takla sampai 3 cups wani potong ..wani guna sekotak strawberry je ... dan pandai-pandai la adjust nak buat filling tu ,,taklah guna tepung jagung tu sampai 3 sudu besar ... wani guna 11/2 sudu besar itupun rasa macam terpekat sikit.... resepi ni macam sesuai kalau ada majlis koktel lak rasanya nak hidang dekat tetamu .... dan better kalau nak buat resepi ni buat lah tart shell tu awal-awal.. senang nanti kalau ada tetamu nak datang ... barulah buat filling dia tu .. letak dalam crust dan terus hidang .. jangan disimpan-simpan nanti hilang freshness strawberry tu hihi..  bukan saja nak buat untuk tetamu datang nak buat untuk kita sendiri pun better buat macam ni ....senang .. kalau nak simpan dalam peti rasa sekejap boleh lah kot .. kalau nak buat kena makan terus habis...  untuk satu hari boleh la bertahan ... simpan lama-lama tak sedap jugak kalau filling buah macam ni kan..



rasanya wani cakap ...memang sedap lah .. siapalah yang tak suka strawberry kan  ,,bila makan sekali dengan crust dengan coklat tu sekali... .. kalau letak banyak lagi coklat tu lagi sedap...  cuma wani gantikan meringue tu dengan topping coklat ...sebab terasa malas sangat nak buat meringue ... lagipun stok cooking chocolate .. ada lagi... tak nak nanti jadi expire lak... sajalah kan pelbagaikan kreativiti anda masing-masing hihi... tapi nampak dia letak meringue tu cantik sangat .. tak apalah lain kali nak buat letak meringue lak.... kalau ikutkan resepi dia, dia bakar balik nak bagi meringue tu hangus sikit kat atas ..... tapi kalau buat macam wani ni .. better tak payah la kot .. scoop2 je filling tu dalam crust .. lepas tu letak je pipekan je  dengan coklat ...tapi wani pergi bakar,,, tak lama ..ingatkan jeli tu macam mencair sikit ..tapi tak... walaupun rupa dia macam tu .. tak nafikan memang la yummy ...yummy ... ^^....


STRAWBERRY CHOCOLATE TARTLETS


Recipe Adapted from "Fresh with Anna Olson"
Yield: Six 3 1/2" tartletes


Ingredients

For the Crust:


1-1/4 cup all purpose flour, sifted
1-1/2 tbsp sugar
1/4 tablespoon salt
6 tablespoons unsalted butter, cut into 1" cubes and chilled
1 egg yolk
1/2 teaspoon white vinegar
2-3 tbsp cold water

For the Filling:

3 cups quartered ripe strawberries
1/2 cup sugar (sugar has been reduced from original recipe)
1 tablespoon lemon juice
1/2 cup plus 2 tbsp water
3 tablespoons cornstarch

For the Meringue:

5 large egg whites
1 teaspoon lemon juice
1/3 cup sugar (sugar has been reduced from original recipe)
1 teaspoon cornstarch (the cornstarch helps to stablize the egg white and prevent it from separating)

Directions

For the Crust:


1) For the crust, add flour, sugar and salt into a food processor and pulse a couple of times to mix together. Add in the chilled butter cubes and pulse together until the mixture resembles a rough crumbly texture. Whisk egg yolks with vinegar and 3 Tbsp of cold water in a bowl. Drizzle the egg mixture into the dough, with the processor on and pulse until the mixture comes together (this should be less than a minute). If dough does not work itself together, add another 1/2 Tbsp water. Shape dough into a log, wrap in plastic and chill.

2) Divide dough into 6 equal pieces. On a lightly floured surface, roll out each piece of dough to just under 1/4-inch thick and line six 3 ½-inch tart shells. Trim tart shells and chill 30 minutes to 1 hour.

3) Preheat oven to 350°F. Place tart shells on a baking tray and dock bottoms with a fork. Bake for 15 to 18 minutes, until bottoms appear dry and edges brown just lightly. Let cool.

For the Filling:

1) For filling, stir strawberries with sugar, lemon  juice and 1/2 cup water. Let sit for 20 minutes. Strain away liquid into a small pot. Bring liquid up to a simmer. Stir cornstarch with remaining 2 tablespoons water and whisk into simmering liquid. Stir until thickened to a consistency almost like jam, then remove from heat to cool. Once cooled, stir in the strawberries (remove any access liquid from the berries) into the jam and spoon into baked tart shells. Chill while preparing meringue.

For the Meringue:

1) For meringue, preheat oven to 400°F. Whip egg whites with lemon juice on one speed lower than high and gradually add sugar while whipping to stiff peaks. Stir in cornstarch and pipe or dollop over strawberry filling. Bake for 2 to 3 minutes until browned then cool and chill until ready to serve.


























Wednesday, January 11, 2012

COOKING CREAM??????

ASSALAMUALAIKUM.........


bila tangan ni asyik gatal  tak reti nak ambil barang macam nilah jadinya huhu ... wani teringatkan tu whipping cream ...tengok-tengok terambil cooking cream apa bezanya tu .. dia lainkan dengan cooking cream ni kan ... cooking cream ni fungsi dia nak memekatkan kuah jugak ke ... manalah chef-chef dan sifu-sifu .. marilah tolong wani ,bantu wani ..apalah resepi yang guna cooking cream ni ...  wani bukan reti sangat nak guna benda-benda alah macam ni hihi.. masih nak belajar .... kalau masakan barat-barat ni banyak benar guna benda alah macam ni ... cooking cream ni agak mahal jugak brand emborg.. harga dia dalam RM 7.90 ..untuk 200ml.. ...

Tuesday, January 10, 2012

KERISI GORENG BEREMPAH

ASSALAMUALAIKUM.............


 biasanya kalau ada ikan kerisi kalau bab goreng mesti wani hanya goreng kunyit je dah sedap....hihi...  ikan ni ratah saja sedapkan....boleh ada kelainan sikit dari perap dengan serbuk kunyit tu aha.....kalau makan dengan nasi panas tu wahhh lagi membangkitkan selera.... kali ini bila ternampak kat dapur Dayangjack .. tengok je ikan kerisi berempah ni dah tergoda betul sebab diperap dengan banyak serbuk... apa lagi resepi pun dah lama disimpan.. baru lah hajat tercapai nak buat .... apa yang wani nak cakap .. memang sedap lah ada macam-macam rasa yang penting ada rasa kari ikan ... tak rugi mencubanya .. terima kasih kepada dayang kerana berkongsi resepi ni ... :))

KERISI GORENG BEREMPAH
SOURCE: DAYANGJACK

bahan-bahan :
  • 4 ekor ikan kerisi sederhana (dibersihkan)
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 inci halia (ditumbuk)
  • 1 sudu makan serbuk kari ikan
  • 1 sudu makan serbuk kunyit
  • 1/2 sudu makan cili serbuk
  • garam secukup rasa
  • 1 tangkai daun kari
Cara-cara : Gaulkan bahan-bahan di atas hingga sebati dan perap selama 30 minit. Kemudian gorenglah hingga keemasan atau hingga masak. Angkat dan toskan. Hidangkan bersama nasi putih.

Monday, January 9, 2012

DOKTOR GIGI, EZANI JUARA MASTERCHEF MALAYSIA MUSIM PERTAMA

ASSALAMUALAIKUM SEMUA ......



Lambat hari ni buka blog ... , wani ada nak share berita baik sikit hihi...orang lain dah lama kongsi berita yang paling hangat diperkatakan dalam dunia blogger masakan,, wani terlewat sikit ...  macam yang wani pernah tulis di entry sebelum ni .. untuk finalis MASTERCHEF MALAYSIA .... Samada wahidan ataupun ezani .. pilihan wani adalah ezani ..... jadi memang seperti yang wani jangka yang ezani lah juaranya.... tahniah untuk ezani .....semoga berjaya di alam kulinari diluar sana pulak .... mesti  nanti akan jadi masterchef selebriti pulak .....bila orang dah terkenal masuk tv ni ..semua mata akan tertumpu dekat dia ... lebih-lebih lagi pemenang untuk MCM musim pertama ini. walaupun nampak format MCM tidak berapa menarik sangat untuk peringkat finale , sebab pertandingan diadili dengan cabaran berpasukan dimana ezani dan wahidan dibantu oleh 5 ahli pasukannya .... nampak menarik tak macam tu ... tapi tak lawan satu sama satu ...hemmm tetapi sebagai tukang masak amateur,wahidan dan ezani telah mempersembahkan hidangan yang begitu menarik kepada tetamu jemputan yang hadir .... i'm so impressed

tak sabar nak tunggu terbitan buku masakan beliau .. siapa-siapa yang ingin mengetahui perkembangan aktiviti ezani bolehla ke laman web beliau di EZANIMONOTO..  Bagi wani rancangan realiti seperti ini telah menaikkan bidang masakan ni dah ke peringkat paling tinggi dan peringkat yang boleh iktiraf profesional.... ....... nampak je masakan tapi nak masak ikut protokol nya .. hihi.. macamtu lah .. peminat-peminat cilik ni dah ramai nak ikut jejak langkah para perserta MCM musim pertama ini.... baguslah nanti akan bertambah banyak kolej-kolej yang menawarkan bidang kulinari nanti.. kan penangan MCM :D....yang tak pernah masak ..jadi bersemangat nak masak ...yang dah suka masak tu lagi bersemangat berkobar-kobar masak :D.... sepanjang wani mengikuti perjalanan di dapur MCM..... wani banyak belajar la jugak dan kutip-kutip ilmu dari sana sikit... haaa kan dapatlah ilmu jugak... dan resepi-resepi yang dikongsi pun agak menarik jugak. untuk semua blogger  masakan di sini . ..jadilah MASTERCHEF bukan sahaja untuk diri sendiri malah untuk orang -orang yang tersayang juga ..

Saturday, January 7, 2012

STEAMBOAT ( SOUP & SAUCE)

ASSALAMUALAIKUM............


Lama dah wani teringin nak buat homemade steamboat punya ... baru la ni hajat tercapai.. sebab bila terasa nak buat asyik terbantut je niat .. sebab wani takut tak terbuat ... beli bahan-bahan semua tapi lengah-lengahkan masa nak buat ,,, lama-lama cendawan jadi kecut pulak.. hihi sebab wani tak boleh tengok kalau apa-apa sayur-sayuran disimpan lama dalam peti... bila dah niat ok akan dibuat jugak steamboat ni .. barulah hari jumaat lepas  beli bahan-bahan nak buat steamboat ni .tapi dekat mall tu tak ada banyak jenis sangat fishball... bolehla 3-4 jenis yang berlainan...   tak apalah dah bertekad nak buat ni .. yang penting kena ambil cendawan banyak-banyak ... sebab memang peminat tegar cendawan... ;p.satu lagi yang tiada dalam gambar wani ada guna kubis panjang tu......resepi ni wani ambil dekat myresepi dari kak fida .... memang sedap steamboat ni dari segi sup....tapi wani tambah 2 kuib pati ikan bilis ....kalau letak seafood bagai lagi bertambah kesedapan sup ,, tapi wani tak boleh nak letak.. sebab ibu allergic dengan seafood.. petang tu memang dah tak makan nasi... tapi dari segi cendawan tu lain kali dah tak nak beli yang cendawan butang spesis yang ni punya sebab mak dan abah wani tak berapa nak makan ..mereka cakap cendawan ni agak berbau... tapi wani suka pulak...  wani ada jugak buatkan sos ...bolehla .. tapi kalau bagi wani nak pedaskan sikit lagi....sebab sos steambot ni macam-macam cara orang buat ..tapi wani cuba yang dalam resepi ni la dulu ...siapa-siapa yang dah cuba sos steamboat yang lain boleh la kongsi -kongsi... ..terima kasih kak fida di atas resepi ini...


resepi yang diberi ada 2 jenis sup tapi wani buat yang mudah je ..senangkan .. nak makan steamboat tak susah mana pun buat .... nanti nak try yang korean style punya macam mana...tapi dia cakap ada letak kacang soya .. macam mana tu .. tak faham hihi...
sos steamboat 

STEAMBOAT ( SOUP AND SOS )
SOURCE:  myresepi@kak fida

Bahan-bahan ( 1 famili )

  • SUP A :- (yang mudah)
  • 1/2 kilo tulang ikan atau tulang ayam
  • 2 ltr air
  • 1 kiub pati ikan bilis atau 1 genggam ikan bilis dikisar
  • 3 sk pes bawang putih
  • 2 sk pes halia
  • garam dan gula secukup rasa
  • SUP B :- (Korean Style)
  • 200 g kacang soya
  • 1/2 kilo kepak ayam atau tulang ayam
  • 5 ulas bawang putih - diketuk
  • 1/2 jari halis - diketuk
  • 2 kiub pati ayam
  • secukup air untuk merebus
  • agar- agar laut (seaweed) secukupnya
  • garam,gula secukup rasa
  • BAHAN SOS :-
  • 3 sb cili kisar
  • 3 ulas bawang putih kisar
  • 6 sb sos tomato
  • 3 sb sos cili
  • 5 sb gula perang (boleh dilebihkan atau dikurangkan ikut selera)
  • secubit garam
  • 2 sb cuka atau 1/2 cawan jus limau kasturi
  • 1 cawan air

Cara-cara

  1. Untuk cara2 SUP A :-
  2. Rebus tulang2 ikan atau ayam dengan air,dijadikan stok.Setelah mendidih,tapis dan buang semua tulang2.Jerang semula stoknya dan masukkan kesemua bahan2 yang lain dan rebus dengan api sederhana.Tambah air jika kurang dan perasakan lagi dengan garam dan gula secukupnya.
  3. SUP A ini akan bertambah sedap setelah dicelur atau dimasukkan bahan2 seperti udang,sotong,bebola ikan dll...
  4. Untuk cara2 SUP B(Korean Style) :-
  5. Semua bahan2 kecuali agar2 laut/seaweed direbus dengan secukup air hingga kacang soya kembang,tambah air lagi jika perlu dan masak hingga mendidih.Matikan api dan tapis untuk dijadikan sup.Jerang semula sup dan masukkan agar2 laut/seaweed dan bolehlah dicelur dgn bahan2 steamboat yg telah disediakan.
  6. CARA2 membuat SOS :-
  7. Satukan semua bahan2 sos ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana sehingga pekat. 

Friday, January 6, 2012

CORNFLAKES MADU GORENG PEDAS LAGI

ASSALAMUALAIKUM SEMUA......



SALAM jumaat ..penghulu segala hari ..hari ni cuti hujung minggu .. pagi tadi keluar kat mall dengan ibu nak pergi shopping dan beli bahan-bahan dapur yang tak ada.... eh ingatkan dah terlewat sampai tapi rupanya mall yang tak bukak lagi .. tercongok la kami ni kat depan pintu besar mall ni .. eh tengok2 pukul 10:30 pagi baru open... alahai ... nasib baik tak pergi awal lagii... sebab ibu wani ni jenis nak pergi asyik nak awal je.. jalan hari ni jumaat tak lah traffic jam sangat... masuk je mall .. chinese song je lagu yang didengar sampailah wani habis shopping .... hihi dah lama tak dengar lagu cina.. ingat dulu ada jugak koleksi lagu cina ni :D... yang chinese friend bagi wani pun ada jugak ... .... ya la kan chinese new year is just around the corner .... this year it falls on 23 Jan kan.. kuih bakul pun dah berlambak2 jual ... yang paling wani suka sekali bila ternampak ..berkotak-kotak limau mandarin lokam .. mana -mana sudut dia letak .. ya Allah banyak betul... merah sana merah sini ... bila fikir nak beli limau dalam kotak tu .. wani fikir susah nak mengangkut nak bawak pergi kat  kereta ... tak ada tenaga den nak angkut jauh jalan2 kat parking car...dah la kedua2 perempuan... ..huhu nasib baik la ternampak limau lokam yang dijual timbang tu ... ingat tak ada dah ... ..ku beli juga sebab wani suka jenis limau macam ni dari limau sunkist tu ... ...

ohhh lupa jap asyik bercerita  ... dah buat apa-apa snack ke nak jadi peneman kunyah nanti bila nak tonton finale masterchef malaysia... nanti .. hihi ..asyik dok bercakap pasal masterchef malaysia je hihi habis .. eh memang nak habis pun kan .. ,, ini kali kedua wani buat snack ni sebab sedap sangat .. memang kalau asyik kunyah2 neh memang tak perasan dah habis satu balang ... heheh... tapi wani dapat 2 balang kat macam gambar atas tu je untuk satu bungkus cornflakes besar tuhh.. sedap weehhh wani cakap.. kalau dah 2 kali buat memang sedap la tuh.... buat lah boleh jadi snack sambil2 tengok tv..... resepinya tengok kat  SINI  terima kasih buat Dayang yang berkongsi resepi snack yang sedap ini... :))


MASTERCHEF MALAYSIA : FINALIS PILIHAN PESERTA ?



PILIHAN WANI IALAH EZANI!!!!!!!!!!... etahlah.... tak boleh  nak cakap sebenarnya tapi naluri ni cakap Ezani .. hihi.. kalau ada rezeki Ezani lah .. tapi sebenarnya keputusan siapakah juara Masterchef Malaysia yang pertama sudah lama diketahui .. yang kita akan tengok nanti yang sudah pun direkord dan diedit  .. kan...kan ... ..saksikan nanti  ....

Thursday, January 5, 2012

PENENTUAN SIAPAKAH JUARA MASTERCHEF MALAYSIA MUSIM PERTAMA : SANTAPAN PENAMAT EZANI VS WAHIDAN



ASSALAMUALAIKUM SEMUA ...........


rata-rata semua penonton seluruh Malaysia  dah tahu siapakah yang paling layak ke finale MASTERCHEF MALAYSIA ... dan sekaligus menobatkan siapakah juara Masterchef Malaysia untuk musim pertama... yang akan ditayangkan pada 8 Januari , Ahad depan.... lepas satu dan satu peserta masterchef Malaysia keluar dari dapur MCM...dan kita dapat menyaksikan pelbagai .. cabaran demi cabaran yang telah  dilalui oleh peserta masterchef malaysia sepanjang berlangsungnya selama nak hampir 3 bulan rasanya kan .. lama betul rasanya .....  start MCM ni masa 22 oktober 2011 tahun lepas ...   dan 8 Januari 2012 penentuan muktamad siapakah juaranya... wani semalam berdebar tengok sebab semua peserta tu sama-sama hebat .. tak tahu nak cakap siapa yang boleh masuk finale .. masing-masing ada kehebatan tersendiri. .... dalam prediction wani ... ezani dan zamir yang akan bertarung dalam peringkat finale .... tapi tak sangka Wahidan yang akan menjadi pesaing ezani .... tak sangka wahidan masa mula -mula MCM start .. potensi dia tak menonjol sangat ..... sejak kebelakangan episod yang nak last2 ni wani perasan potensi dia begitu menyerlah .... sampai Papa Joe menganggap dia dulu peserta underdog ..... dan sekarang dah mula tunjukkan prestasi yang begitu meningkat naik kalau nak banding dengan Amita dan Zamir......

bagi ezani pulak, wani boleh buat kesimpulan, prestasi ezani dalam kedudukan tengah-tengah ... tak pernah terlalu jatuh .. dan juga tak pernah terlalu tinggi.... pandai dia menjaga prestasi dia kan .. hihi... maknanya masakan dia tak adalah sampai juri condem sangat tak sedap..sedang-sedang ada .. tersangat sedap pun ada jugak...  ..... rasa-rasa wani, sepanjang MCM berlangsung , dia tak pernah masuk penyingkiran dalam selepas cabaran cipta rasa kan .. ada perasan kan....hebat betul ezani ... .dan kalau ada ezani masuk penyingkiran pun disebabkan cabaran berkumpulan yang ada ezani telah mengalami kekalahan itu je.....wah hebat Doktor gigi ni ..doktor lagi .. pandai masak macam-macam lagi ... dan semalam pun ezani menang untuk cabaran peti saji misteri .... siap buat ayam gulung-gulung lagi... wani sebenarnya dok fikir.. macam mana dia boleh fikir dalam masa sekejap tu nak masak apa.. ligat betul otak berfikir ya .. sekejap je dah tahu nak masak apa... tabik la ezani... dari dulu lagi wani dah nampak potensi ezani untuk menjadi juara sebab namanya tak pernah naik kalau masa penyingkiran .... nasib baik tetap maintain sampailah ke finale .....

tapi dalam banyak-banyak peserta tu ..wani tabik la sangat peserta yang kedua termuda iaitu Zamir.. baru je berumur 19 tahun .. macam-macam style dah masak ... ish..ish ..  bila dia belajar masak tu .. ni mesti time masa sekolah tu asyik dok kat dapur berkepit dengan mak .. tengok mak masak apa.. hihi.. memang Zamir ni wani tak sangka dalam usia muda macam tu dah macam-macam skill ada masak... memang ada kebolehan betul la Zamir kalau la mengaji kat kolej tu tak ambil bidang lain .. dah boleh tukar culinary course la ya ... boleh asah-asah lagi bakat yang ada tu ...  ...tapi yang budak-budak junior masterchef australia ... lagi power jugak mereka masak.. kan alahai  hihi... dah la menang cabaran cipta rasa 2 kali dan boleh berentap 2 kali dengan chef selebriti...tapi sayang  tak dapat pergi ke finale ...  oh my .. panjang betul bercerita .... lepas satu -satu peserta bagi keterangan detail...  :D.. tak apa .. oh akan rindu dengan Amita yang comel .... comel betul wani tengok dia hihi ... siapa yang minat ... tengok la ya penentuan penamat  untuk juara MCM musim pertama... untuk musim kedua ,,, siapa nak masuk audition tu ..  boleh la asah-asah skill masak-memasak.. hihi......

Tuesday, January 3, 2012

SOS CHEEZY WEDGES

ASSALAMUALAIKUM..............


selamat petang .. pagi tadi hujan renyai-renyai sikit ... bila dah nak dekat tengahari .wani tengok sang mentari muncul dengan riangnya.. ..alhamdulillah  baru terasa panas sikit .. asyik sejuk 2-3 hari ni ....  sekejapnya awal tahun baru .. dah pun hari ni 3 hb.. azam wani tahun ni kalau bab masak-masak ni insyaAllah wani nak belajar mendeko kek.. hihi.. tak pernah reti2 nak deko2 kek .tengok yang orang lain punya kek ..pandainya mereka semua mendeko, rasa jealous pun ada ...  ...tapi wani ni jenis orang yang tak suka sangat makan kalau bab2 frosting... alahai macam mana la tu nak deko kek.. :D... kalau frosting chocolate tak apa lak..  wani kalau setakat mendeko kek.. ala mendeko biasa-biasa je ..asalkan cukup syarat... dah lama pendam dalam hati nak mendeko kek ... insyaAllah janganlah niat terbantut....

asyik bercerita je .. dah meleleh air liur ke bila tengok gambar kat atas tu .. hihi... tercapai jugak hasrat wani nak mencari sos cheezy wedges sendiri... makan dengan potato wedges ... sedapnyaaaaaaa terutama sekali bila makan time panas2... dah boleh kira macam kat kfc dah wani buat ni hihi perasan sorang ... memang sedap lahh.. wani dah bagi test kat adik wani dia cakap dah ada rasa macam cheezy wedges kfc dah ni ... wahh hooray!!!!so. next time tak payah pergi kat kfc nak makan cheezy wedges .. dah boleh buat sendiri dah... :D....wani ambil resepi ni dari dapur kak liza...terima kasih kak liza nasib baik tertengok resepi ni kat rumah kak liza..  tapi sukatan untuk bahan2 tu agak banyak ..... bila wani fikir nak kurangkan separuh dari bahan tu masih agak banyak ..takut tak habis sos tu .. so, wani decide nak guna 3 keping keju ..wani guna cheese dale jugak... wani dah olah sikit resepi ni ... yang kat bawah ni adalah resepi asal.... nanti scroll down kat bawah ya .. itupun selepas wani olah bila dah buat masih ada yang  berbaki ... rasa2 terpulang jika ahli keluarga lebih suka sos tu letak banyak2 kat potato wedges tu ...

SOS CHEEZY WEDGES
SOURCE:  INTAI DAPUR 

Bhn2:

2 ½ sudu mentega
2 ½ sudu tepung gandum (kalau nak lagi pekat lebihkan tepung)
1 liter susu segar
4 sudu kecil garam (secukup rasa..kalau tak mau masin kenalah sukat dan rasa)
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu kecil serbuk lada putih
12 keping cheddar cheese (saya guna jenama cheesedale)
Sedikit pewarna kuning telur untuk cantikkan lagi warna chezzy

Cara-cara
Cairkan butter, masukkan tepung gandum, kacau jgn bagi berketul, masukkan susu, masukkan serbuk cili, serbuk lada putih dan masukkan cheddar cheese… masak hingga kepekatan yang dikehendaki. Letak pewarna kuning telur untuk naikkan seri cheezy. Mula2 nampak je cair..tapi bila dah sejuk sket dia jadi kental.



SOS CHEEZY WEDGES ( OLAHAN RESEPI  : WANI   )

BAHAN-BAHAN
1 1/2 marjerin @mentega 
1 sudu besar tepung gandum 
250ml susu segar ( wani guna susu tepung  biasa je )
garam ( secukup rasa ) 
1/2 sudu teh serbuk cili ( kalau nak lebihkan sikit tak apa tapi kena pandai2 rasa takut terlebih pedas )
1/2 sudu teh serbuk lada putih ( yang ni pun sama juga )
3 keping keju ( wani guna cheese dale ) 
sedikit pewarna kuning telur untuk cantikkan lagi warna cheesy 

CARA-CARA
Cairkan butter@marjerin, masukkan tepung gandum, kacau jgn bagi berketul, masukkan susu, masukkan serbuk cili, serbuk lada putih dan masukkan cheddar cheese… masak hingga kepekatan yang dikehendaki. Letak pewarna kuning telur untuk naikkan seri cheezy. Mula2 nampak je cair..tapi bila dah sejuk sket dia jadi kental.

NOTA WANI:
mula-mula cairkan butter guna api dapur lepas tu masukkan tepung , kacau cepat2 tak nak bagi berketul ... bila dah sebati tutup api , masukkan susu, garam , serbuk lada putih, serbuk cili, keju dan masakkan secara kaedah double boiler ... wani masak semua bahan -bahan ni dengan guna kaedah double boiler .. iaitu dengan cara .. rebus air dalam periuk lain ... dan periuk yang digunakan untuk membuat sos ni letak ke atas periuk satu lagi ... tak nak bagi ia jadi hangit .. kalau tak ia cepat hangit kalau letak atas api tu .... kacau-kacau sampai la dia jadi pekat sikit.. memang mula2 nampak cair .. nanti bila sejuk ia akan jadi pekat sikit..... kalau terasa nak tambah garam tu boleh la tambah masa tengah buat double boiler tu ... ya .. ok siap !!!!!