Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Saturday, October 20, 2012

PARU REBUS AIR ASAM

ASSALAMUALAIKUM......



salam rindu semua dan selamat berhujung minggu .. bila sibuk ni rasa semput je masa. rindu nak masak tapi sabar je la ...pagi tadi pergi mall sekejap bila tengok ke bahan-bahan basah sayur mayur bagai tu .. terasa geram nak beli tapi memandangkan wani tak ada masa nak main masak-masak ...hati ni kena sabar lah ya hihi..   semalam cuaca hujan dan mendung sepanjang hari ni  badan pun menggeletar je. sejuk!..hari ni panas hingga ke petang cuma pagi tu hujan rintik-rintik sekejap.. bila tengok calendar eh jumaat ni dah nak raya haji ..sekejapnya masa.... rasa bulan Syawal baru je masih terasa. dah nak tiba raya haji dah.. untuk entry lepas pasal kek chiffon ada yang bertanya wani loyang kek chiffon ni kena gris ke tak. buat Nani.. loyang tu tak payah gris , letak je terus adunan ke dalam loyang dan hentakkan 3 kali untuk hilangkan buih-buih dalam adunan tapi make sure sebaik saja masak, terus telangkupkan acuan tu sampai la betul-betul sejuk baru sisipkan keluar dari loyang.

oklah ya berbalik kepada menu hari ini, air asam yang tak miss di kala bulan puasa ..inilah menu wani..sebab wani kalau makan nasi mesti nak pekena dengan hidangan yang masam-masam baru masuk selera. selalu je beli tapi kali ini buat sendiri ..simple nya nak buatnya tak payah susah-susah.terima kasih penyumbang resepi  :))..



PARU REBUS AIR ASAM
SOURCE: SAWANILA.COM

INGREDIENTS
Semangkuk paru yang telah direbus dengan halia dan garam – dihiris
2 biji limau nipis – ambil perahan jusnya
sedikit air rebusan paru
sedikit belacan
1 biji bawang besar- dihiris
3 biji cili padi – diracik
segenggam daun kesum-dihiris halus
garam dan gula secukupnya

METHOD
campurkan belacan,jus limau, air rebusan paru , garam dan gula dalam satu bekas.
Pastikan garam , gula dan belacan betul-betul hancur dan larut
Masukkan semua bahan lain kedalam air asam
Gaul hingga sebati



NOTE: kalau nak masam lagi tu letak la asam keping masa merebus paru sampai masak. lepas tu boleh la buat tambahan perah asam limau nipis dan seimbang la rasa masam manis masin ..Kalau tak suka paru boleh ganti dengan perut atau daging rebus

4 comments:

  1. salam wani...
    saya x pernah mkn paru....rasanya mcm hati jugak ke?,,

    ReplyDelete
  2. salam syg wani,
    bz upanya adik akk nie..akk x pernah mask paru mcmnie..biasanya buat sambal jew..nnt2 akk nk try jgk la..mesti sedap nie:)

    ReplyDelete
  3. menarik juga yer, boleh cuba nanti

    ReplyDelete
  4. Macam sedap je bunyinya ni... nanti kalu ada paru nak cuba masak ginilah pulak.

    ReplyDelete