Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Sunday, September 2, 2012

PEANUT BUTTER BREAD PUDDING

ASSALAMUALAIKUM......


 macam mana cuti hujung minggu yang panjang baru-baru ini. yang mana balik kampung untuk pulang ke destinasi semoga selamat sampai.. alhamdulilllah , wani semalam dah habis puasa 6  bersama dengan bonda dan abah sekali syukur rasanya.. diberi peluang untuk berpuasa sekali ..entah bila takut tak berpeluang nak puasa bersama-sama..walaupun kesihatan diri wani tak seberapa, gagahkan diri jugak nak puasa .. insyaAllah hujung minggu ni sambut raya .. jauhnya jarak nak beraya ..emm hujung minggu tu je yang santai sikit masa... peanut butter bread pudding ni wani buat masa masih dalam puasa 6.bila tengok ada lebihan roti masa buat open house baru-baru ni..so simpanlah roti ni dalam peti tak nak bagi dia berkulat .. sebab dah planning nak buat resepi pudding yang senang ni..ni macam dah jadi bingka roti.. senang sangat resepinya.. cuma unik resepi ni letak peanut butter..memang sedap bau mentega kacang .. dah siap bakar wani terus potong nak tengok tapi memang sedap makan panas-panas .. adik wani dia tak puasa ,so bagi dia test la rasa .. dia kata sedap.. kat atas tu nampak conteng-conteng ,,wani letak coklat topping sebenarnya sebelum bakar,,ada lebihan choc topping tu , cuba nak letak pulak...thank you suealeen kerana berkongsi resepi ni... this recipe is her own creation .. pandai dia reka...  cubalah ya ;)



PEANUT BUTTER BREAD PUDDING/ PUDING ROTI MENTEGA KACANG
SOURCE: SUEALEEN

Bahan-Bahan:
10 keping roti Gardenia ( wani guna roti bun )
1 tin krimer sejat F&N (400 gm)
1/2 cawan gula
2 biji telur
3 sudu besar mentega kacang (ikut suka)

Cara-cara
1- Carikkan 8 keping roti. Boh dalam blender. Masukkan bahan lain. Kisar je terus sampai lumat.

2- 2 keping yang baki tu carik dan campur dalam adunan tadi tanpa dikisar semula.

3- Lengserkan loyang dengan marjerin dan tepung.

4- Masukkan adunan tadi dalam loyang. Untuk hiasan, ikut sukalah nak letak apa pun. Terpulang kepada keinginan masing-masing.

5- Bakar selama 30 minit sampai warna bingka ni berubah macam kat atas tu. Boleh dipotong panas tanpa tunggu sejuk.

Serve hot dengan sos dia baru best.

NOTE: wani bakar dalam 45 minit suhu 150 C ikut oven masing-masing ya..

2 comments:

  1. wow...menarik dan tertarik
    next time boleh pinjam resepi yer =)

    jom singgah sini.. biasa2 ja..

    http://lobaksusue.blogspot.com/2012/09/jom-menyicah.html

    ReplyDelete
  2. sy suka puding roti...ni pestime tgk versi peanut butter lak..nampak sedap..

    ReplyDelete