Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Saturday, September 22, 2012

BAKED MACARONI

ASSALAMUALAIKUM........





selamat pagi dan selamat berhujung minggu ... hari ni tayang resepi makaroni bakar. olahan daripada resepi wani ambil dekat SINI dari kak norlie iaitu KEK UBI KENTANG BAKAR.  masih lagi sukatan sama cuma ubi kentang tu wani masukkkan sebiji je yang telah dilenyek halus.tak berapa gemar jugak nak masuk banyak-banyak. dan wani tak masukkan cream mushroom chicken soup kalau family kecil memang sesuai dah ni ..wani buat ni.. bakar pagi .. elok-elok sampai malam dah habis dah hihi.. tak nak jugak buat berlebihan nanti tak habis . tapi jangan nak memandai nak tambah makaroni lebih ya  macam sikit tu je gm nampak tapi bila masuk bekas nak gaul agak banyak jugak ler dapat. tapi 100gm tu dah ngam-ngam dah nak makan. wani guna loyang empat segi  5 inci. kalau dulu ingat buat macaroni tak turut resepi, wani pergi tambahkan macaroni tu sebab nampak macam sikit :D..tengok-tengok banyak nyer dapat.kita nak buat sikit je. apapun sekarang macaroni selera orang putih dah tukar jadi selera tekak melayu pulak.. macam-macam style macaroni sekarang. ^^. terima kasih buat kak norlie juga tapi wani dah olah style wani sikit :))..



BAKED MACARONI
SOURCE: DARI DUNIA DAPURKU

BAHAN-BAHAN
100 gm macaroni ( direbus al dente )
1/2 inci halia ( dicincang )
1 biji bawang besar ( didadu) kalau besar guna half je
2 biji lada besar ( merah + hijau )
2 ulas bawang putih ( cincang)
2 sudu besar serbuk kari
garam dan gula secukup rasa
shitake mushroom 10 biji ( hiris nipis-nipis )
daun bawang dan daun sup secukupnya
telur gred A 3 biji
1 biji ubi kentang sederhana ( direbus dan dilenyek halus )
daging kisar 200gm

CARA-CARA
1. makaroni direbus al dente, jangan terlebih lembik
2. tumis bawang besar, halia, bawang putih dan lada merah & hijau hingga wangi dan layu.
3. masukkan daging kisar dan gaul rata sekejap baru masukkan serbuk kari , kacau hingga sebati.
4. masukkan shitake mushroom, garam dan gula. kacau mesra dan rasakan.
5. bila dah rasa ok, tutup api dan masukkan bahan yang digoreng tadi ke dalam 1 bekas lain dan masukkan ubi kentang yang telah dilenyek halus. gaul rata.
6. kemudian masukkan macaroni dan daun sup @ daun bawang.
7. kemudian pecahkan telur satu persatu ke dalam macaroni tadi dan gaullah dengan rata.
8. masukkan ke dalam loyang yang telah dialas dengan aluminium foil.
9. bakar pada suhu 170 C dengan api bawah 30 minit kemudian api atas 30 minit + 10 minit sehingga masak

NOTE: - .untuk api atas, masa 30 minit pertama, lepas 15 minit, wani dah mula tutup dengan aluminium foil tak nak bagi  hangus cepat.wani buat tambahan 10 minit sebab nak bagi garing sikit kat atas  tu.

4 comments:

  1. Salam Wani, kalau tak ada sayur mesti anak saya suka ni...boleh buat nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak letak sayur tu x pe kot terpulang la atas cita rasa... :))

      Delete
  2. salam syg wani..
    amboii rajin sungguh nie..nk mintak tp sure dh habis nie..:)..kecurr jew tgk tau:)

    ReplyDelete
  3. salam ukhwah,
    sedap dan menyelerakan..

    ReplyDelete