31 August 2012

KUIH BAKAR BIJAN

ASSALAMUALAIKUM.....


actually , ini kuih bingka yang first time wani buat sebab sebelum ni tak terlintas nak buat walaupun bonda ada urge wani suruh buat kuih bingka ni..sebab kuih bingka memang favorite dia. Selalunya kalau kuih-muih macam ni beli je .. dah lama wani simpan resepi ni, tapi baru tertunai hajat nak buat . terlintas nak buat tu bila ternampak loyang bingka ni tersorok dalam kabinet dapur .. zaman bonda wani anak dara lagi dok  guna loyang  ni.. zaman tu memang bonda selalu buat kuih bingka.. anak dia yang belum rasmi guna nak buat sendiri hihi.. tapi rasa dah puas hati la sebab semua dah kata sedap .. itu dah menggembirakan hati wani dah ..=) orang lain makan sedap.. cuma nak potong tu dah jadi berterabur sikit part bijan tu.. memang simple resepi ni nak buat pun gaul-gaul dengan hand whisk pun dah cukup ...resepi ni memang sedap tak la keras sangat tekstur bingka ni ..sebab kalau orang yang memang suka akan bingka ni memang tahu semua .. kalau keras sangat tekstur bingka ni tak sedap sangat .. kena lembut-lembut sikit.. kalau yang tu part bonda wani la yang bagi komen.. ya .. thank you mamafari for sharing this superb resepi .. senang dan sedap ...




KUIH BAKAR BIJAN
SOURCE: MAMAFARI BLOGSPOT


Bahan:-  
* 1 cawan gula
* 1 cawan jus pandan/ air + pandan essence
* 2 cawan tepung gandum
* 2 1/4 cawan santan (1 tin santan = 450 ml)
* 2 sudu makan mentega
* 3 biji telor
* 1/2 sudu teh garam
* pewarna hijau
* bijan


Cara-Cara:-  
1. Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
2. Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
3. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
4. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (aku bakar suhu 170 C selama 1 jam 5 minit ).

NOTE: wani bakar dalam suhu 150 C
Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) advertorial (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (20) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign