04 August 2012

KEREPEK POPIA SUCI DALAM DEBU

ASSALAMUALAIKUM......




Dah masuk 2 minggu puasa dah .. .. sekejapnya masa berlalu rasa macam baru 1 ramadan berpuasa ..rasanya time nih dah boleh putar lagu raya kan.. ^^... budak-budak kat kampung wani ni pun dah mula main mercun.  sana sini bunyi BOOM...BOOM.. BANG...BANG... baru je 15 minit berbuka dah mula bunyi mercun dah... alahai.... rasanya dah ramai orang buat biskut raya ni...tengok kat blog pun dah ramai orang tayang biskut raya ni..  wani pasal biskut raya tu tengok kalu jadi planning nak buat jadi la ....adeh macam buat alasan je..  hari ini pun wani  nak share satu kerepek yang mudah dibuat. wani ambil dari blog Cikgu Nani yang jauh di seberang laut.bila ternampak dah berkenan nak buat kerepek yang mudah ni... kulit popia pun dah lama beli cuma nak start tu entah bila ... nampak je leceh nak buat .. tapi bila makan je sekejap je sambil tengok tv. wani buat bukan untuk raya pun..tapi ada assistant bab gulung2 neh tak larat nak buat seorang hihi  ajak adik perempuan masuk dapur jap ..nasib baik ler boleh tolong.... wani buat 1 paket yang ada 50 keping kulit popia tu.. dapatlah cukup-cukup 2 balang kuih raya tuh ... sedap ni tau tak rugi mencubanya..habuk-habuk tu yang sedap..  terima kasih nani...:))




KEREPEK POPIA SUCI DALAM DEBU
SOURCE: LIFE IS BEAUTIFUL


Bahan :
1 cawan nestum
1/2 cawan susu tepung/horlicks
1/2 cawan gula
Kulit popia secukupnya
*sedikit tepung gandum + air untuk dijadikan gam (dikacau pekat macam orang buat cekodok tu)
minyak untuk menggoreng

Cara :
Tarik kulit popia selapis demi selapis (jangan sampai koyak pulak).
Gulung bermula dari bucu yang tajam sehingga hujungnya. Lekatkan bucu yang hujung dengan air tepung gandum.
Panaskan minyak dalam kuali, gunting serong2 kulit popia gulung tadi ke dalam minyak panas. Goreng sehingga garing dan toskan minyak.
Sementara itu, mesin gula, nestum, horlicks@susu tepung sehingga hancur. Masukkan ke dalam bekas yang besar.
Gaulkan kulit popia garing ke dalam serbuk nestum gula tadi hingga rata.
Simpan kerepek di dalam bekas kedap udara supaya tahan lama.
Komen
8 Komen

8 comments:

Amie said...

Sedapnya popia begini.... suka serbuk nestumnya tu, makan tak sedar habis setapau!

nOOrsha said...

Wah sedapnya..sy suka gak kerepek popia ni...pernah buat yg sira pedas..sebalang pun blh abih dlm satu hr..hehe

Nuwairani Ismail said...

ini kalau bagi sebalang tau2 aje dah habis. nani pun dah lama beli kulit popia. tapi belum buat lagi. kena ada angin rajin nak buat baru jadi ni.

EmbunRosaliza said...

assalam wani, akk pun baru selesai buat kuih ni, sedapkn. akk main hentam je boh nestum anak n gula je

quinnie said...

sedapnya..kalau letak horlick lagi best nih...kita tak pernah buat popia ni...malas sebenarnya nak gulung...hehehe

Batu Adventure said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

rose said...

mna lg sdap....ltak susu tepung @ holick?

Wani said...

letak dua dua lagi sedap... :)

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (218) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign