Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Friday, August 3, 2012

KEREPEK POPIA SUCI DALAM DEBU

ASSALAMUALAIKUM......




Dah masuk 2 minggu puasa dah .. .. sekejapnya masa berlalu rasa macam baru 1 ramadan berpuasa ..rasanya time nih dah boleh putar lagu raya kan.. ^^... budak-budak kat kampung wani ni pun dah mula main mercun.  sana sini bunyi BOOM...BOOM.. BANG...BANG... baru je 15 minit berbuka dah mula bunyi mercun dah... alahai.... rasanya dah ramai orang buat biskut raya ni...tengok kat blog pun dah ramai orang tayang biskut raya ni..  wani pasal biskut raya tu tengok kalu jadi planning nak buat jadi la ....adeh macam buat alasan je..  hari ini pun wani  nak share satu kerepek yang mudah dibuat. wani ambil dari blog Cikgu Nani yang jauh di seberang laut.bila ternampak dah berkenan nak buat kerepek yang mudah ni... kulit popia pun dah lama beli cuma nak start tu entah bila ... nampak je leceh nak buat .. tapi bila makan je sekejap je sambil tengok tv. wani buat bukan untuk raya pun..tapi ada assistant bab gulung2 neh tak larat nak buat seorang hihi  ajak adik perempuan masuk dapur jap ..nasib baik ler boleh tolong.... wani buat 1 paket yang ada 50 keping kulit popia tu.. dapatlah cukup-cukup 2 balang kuih raya tuh ... sedap ni tau tak rugi mencubanya..habuk-habuk tu yang sedap..  terima kasih nani...:))




KEREPEK POPIA SUCI DALAM DEBU
SOURCE: LIFE IS BEAUTIFUL


Bahan :
1 cawan nestum
1/2 cawan susu tepung/horlicks
1/2 cawan gula
Kulit popia secukupnya
*sedikit tepung gandum + air untuk dijadikan gam (dikacau pekat macam orang buat cekodok tu)
minyak untuk menggoreng

Cara :
Tarik kulit popia selapis demi selapis (jangan sampai koyak pulak).
Gulung bermula dari bucu yang tajam sehingga hujungnya. Lekatkan bucu yang hujung dengan air tepung gandum.
Panaskan minyak dalam kuali, gunting serong2 kulit popia gulung tadi ke dalam minyak panas. Goreng sehingga garing dan toskan minyak.
Sementara itu, mesin gula, nestum, horlicks@susu tepung sehingga hancur. Masukkan ke dalam bekas yang besar.
Gaulkan kulit popia garing ke dalam serbuk nestum gula tadi hingga rata.
Simpan kerepek di dalam bekas kedap udara supaya tahan lama.

8 comments:

  1. Sedapnya popia begini.... suka serbuk nestumnya tu, makan tak sedar habis setapau!

    ReplyDelete
  2. Wah sedapnya..sy suka gak kerepek popia ni...pernah buat yg sira pedas..sebalang pun blh abih dlm satu hr..hehe

    ReplyDelete
  3. ini kalau bagi sebalang tau2 aje dah habis. nani pun dah lama beli kulit popia. tapi belum buat lagi. kena ada angin rajin nak buat baru jadi ni.

    ReplyDelete
  4. assalam wani, akk pun baru selesai buat kuih ni, sedapkn. akk main hentam je boh nestum anak n gula je

    ReplyDelete
  5. sedapnya..kalau letak horlick lagi best nih...kita tak pernah buat popia ni...malas sebenarnya nak gulung...hehehe

    ReplyDelete
  6. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    ReplyDelete
  7. mna lg sdap....ltak susu tepung @ holick?

    ReplyDelete