Lazada Malaysia

13 July 2012

PUDING LAPIS JELLY

ASSALAMUALAIKUM.....




 Puding lapis jelly !!! ..  oklah salah satu dessert yang senang nak buat dan sedap dimakan di kala sejuk.. emm sejuk tekak… dah lama tak buat puding2 ni.. banyak jugak dapat..Kalau family kecik kena la bahagi 2 ..  wani letak dalam bekas gelas dessert.. terlebih penuh sudah .. nasib baik tak limpah..wani rasa cam nak lebihkan jelly je lebih hihi... resepi ni wani lupa siapa dah pemiliknya sebab dah lama ni kertas ni tersusun rapi dalam file holder.. terjumpa masa dok tengah sibuk2 belek  resepi yang wani dah simpan lama sangat dalam fail.. mintak maaf banyak-banyak huhu.. tengok-tengok eh senang jugak ni .. nak cubalah…wani tak reti nak cakap pasal adunan puding kat bawah tu nak kata keras tak jugak nak kata lembik tak jugak tapi boleh cakap tengah2 la..tak keras dan tak lembik.. cuba buat sendiri ya.. bonda dan adik wani ni laju je makan ... bab gula tu wani guna 1/2 cawan plus 2 tablespoons..memang kurang manis ler sikit.. tapi dah rasa ok dah dengan kombinasi manis dari cocktail dan jelly tu...


PUDING LAPIS JELLY

BAHAN-BAHAN
1 cawan susu cair *
1 cawan jagung krim *
1 cawan gula *
1 cawan tepung kastard *
1 cawan tepung jagung *
5 cawan air *
1 kotak instant jelly perisa raspberry / strawberry
 Fruit cocktail secukupnya

CARA MEMBUATNYA: 
1.      masak bahan-bahan yang bertanda * dalam periuk,  kacau tanpa henti hingga mendidih dan pekat.
2.      masukkan ke dalam bekas yang disukai
3.      masak instant jelly mengikut cara pada kotak dan tuangkan ke atas lapisan pudding.
4.      hias dengan fruit cocktail. Sejukkan.   


                                                     


Komen
4 Komen

4 comments:

zila norazila said...

salam wani..sesuai jgk buat buka puasa kan..nampak sedaplah ..kecur pulak nengok:)

Amie said...

Sedap ni dinikmati waktu panas & waktu berbuka puasa...

Nuwairani Ismail said...

kalau jelly mcm ni memang kite suke makan. kalau kt hotel, mmg inilah dessert yg dicari2

Wattie said...

Assalamualaikum Wani,
Sedap dan cantik nampak jelly yg Wani buat tu, pekena segelas, pasti nak dua gelas.....

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Labels

Ceritaku (240) Cake Recipes (51) Giveaway (41) advertorial (35) NOXXA PRESSURE COOKER (26) Contest (25) Sudut Agama (25) Chiffon Cake (24) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (15) Masakan Sayur (13) My Blog (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (11) Segmen (11) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Cooking & Baking Tips (7) Masakan Pasta (7) Masakan Seafood (7) Bubur / Desserts (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Greetings (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Sup (5) TIPS KESIHATAN (5) Agar-agar Resepi (4) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Informasi (4) Muffins (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Mee (3) Salad Resepi (3) Sambal Resepi (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign