Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Sunday, June 24, 2012

ORANGE CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM......


dah beberapa hari blog tak berupdate...kemalasan sikit wani bila line internet ni asyik meragam je sejak kebelakangan ni nak pergi jalan-jalan kat blog susah sikit ..asyik-asyik keluar server not found ..ohh tak apalah wani masih lagi di tahap kesabaran ^____^ sabar je lah kan. oklah tidak melengahkan masa, kepada peminat kek chiffon sedunia, hari ni wani tayang kek chiffon lagi.. harap jangan jemu ya ..entah nape macam ombak kek chiffon melanda pulak ni.. terasa macam lebih suka nak buat kek chiffon hihi .. ini pun dah lama dah buat ... hari ni je baru nak tayang..kek chiffon ni agak tinggi sikit nak banding kek chiffon yang wani buat sebelum ni.. tengok ke bahan-bahan, penggunaan tepung agak banyak jugak... ..tapi apapun sedap dengan bau keorenan dia tu ya ..resepi kek ni wani tengok dekat dapur kak ita@ masam manis dan link asalnya dari dapur tanpa sempadan ..siapa tak kenal dengan CMG kan.. oklah jom semak resepinya ... sedap.. dan gebushhhh....biasalah tu kat atas tak berapa nak smooth sisip pun masih tak kena ...ada sedikit insiden nak bakar kek ni mula-mula wani setkan sejam nak bakar tu sebab tengok dalam resepi tu kan.. lepas tu bila bakar je masuk je dalam 40 minit lebih tu dah nampak nak burn dah atas tu.. ai rasa dah masak ni..sebab kat atas  permukaan tu pun dah nampak kering, cepat-cepatla wani keluarkan kek dari oven .. test dengan lidi sekejap.. nasib baik dah masak .. tak sampai sejam pun bakar..


kek chiffon yang terkenal dengan kegebuan dan "kecekikannya" adalah salah satu kegemaran wani. ingat dulu tak reti nak buat asyik nak beli je kat kedai ^^..

KEK CHIFFON OREN
SOURCE 1: KAK ITA @ MASAM MANIS
SOURCE 2: CMG Dapur Tanpa Sempadan

BAHAN A
1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour*
1/8 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
6 kuning telur gred A
1/2 cawan gula halus
1 biji oren, diparut kulitnya
3/4 cawan jus oren
1/4 cawan minyak jagung/sayur

BAHAN B
6 putih telur gred A
3/4 cawan gula halus ( wani guna 1/2 cawan )
1 camca teh cream of tartar

1. Panaskan oven pada suhu 175C. Dalam satu bekas, pukul kuning telur dengan gula hingga larut, masukkan kesemua bahan2 A dan kacau hingga semua sebati. Ketepikan.
Untuk mudah ita asing2 bahan A seperti mana yg ita pernah terangkan cara ita buat chiffon cake boleh rujuk di SINI
2. Dalam bekas lain yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar, terus memutar dengan kelajuan tinggi hingga putih telur kental.
3. Ambil 1/2 bahagian putih telur dan gaul dengan no. 1 sehingga rata. Masukkan baki putih telur tadi dan gaul hingga sebati. Tuang dalam tin chiffon berukuran 10 inci (JANGAN lenser tin dgn mentega atau minyak), bakar selama 1 jam hingga kek masak. Test dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih, kek masak.
4. Terlangkupkan kek dan biar betul2 sejuk (dalam 1 - 2 jam), baru disisip tepi kek dengan pisau untuk dikeluarkan. Boleh dihidangkan...


Note:
- wani bakar hanya dalam 42- 45 minit macam tu la, tak sampai la sejam .
- suhu oven wani buat 150 C


banyaknya gambar,, layan je la ya .. yang gambar last sekali tu adunan sebelum bakar

7 comments:

  1. wa....wangi nya smpi kerumah sy....:) nak cikit...hehe.....

    ReplyDelete
  2. wahh nmpk cm span jew..hehee nice sharing, tapi taktahu bila nk wat..hehee

    ReplyDelete
  3. salam Wani nampak gebus sngt tu kalau dpt sepotong best gak ni lapo lah pulak ni

    ReplyDelete
  4. slm Wani...wah ni kek fav QH n huby ni...dlm jugak QH xmchippon ni..bile tgk org buat..tetiba aje rasa terus nk buat..hihi...sgt lmbut n gebu kek tu...tentu sedap...

    ReplyDelete
  5. Salam Wani..
    cantek sangat kejadiannya kek chiffon oren ni..gue tertawan la..

    ReplyDelete
  6. Salam Wani..
    wah bau sampai SG lah hehehe :)

    ReplyDelete