Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Thursday, May 3, 2012

FRUIT TARTLETS .. STRAWBERRY JE....

ASSALAMUALAIKUM....



actually dah lama wani nak buat fruit tartlets ni ..lagipun dah lama tak mengetart..  resepi pun dah lama dok terperap... kebetulan hari jumaat lepas wani keluar ke Bazaar Tok Guru dan on the way nak balik rumah tu sambil-sambil sebab lalu je jalan tu kebetulan nak singgah kat Billion shopping mall .. niat memang nak fokus satu tempat je kat atas tu sebab masa suntuk takut tutup pulak orang nak gi sembahyang jumaat pulak kan  ..tapi wani tak boleh terlepas tengok kat bawah tu buah-buahan banyak jenis segar-segar pulak tu .. langsung mata ni tak beralih...haha.. kalau ikutkan hati nak shopping sini je kalau nak beli barang-barang dapur.. tapi tiap kali nak shopping mesti wani pergi yang dekat mydin mall je lagi dekat 20 minit .. tak lah nak jauh pergi drive lintas berapa banyak traffic light pulak nak ke mall kat sini huhu...takut lambat nak kejar masa balik rumah lagi ..  lagipun kat sini banyak lagi spesis2 buah nak banding kat mydin mall tu kan ... sabar je lah ... bila terpandang je strawberry terus je grab .. memang tak ade planning nak buat apa dengan buah strawberry tu nya .. nasib baik tak ambil buah kiwi,anggur dan seasonal fruit yang lain tu.. aishh tamak sungguh...

lepas tu kan bila tengok kat dapur  QASIHQU QUINNIE yang tayang fruit tartlets baru -baru  ..terus terlintas buah strawberry dalam peti tak terusik lagi ..tu la kalau tak ada perancangan tapi nak beli huhu..cuti hari pekerja yang lepas terus buat ..tu pun banyak sungguh cerita nak boleh menghasilkan fruit tartlets ni..hari tu tak sempat wani nak habiskan kesemuanya sebab dah ambik masa nak buat crusts nya tu ..AMARAN:  lain kali nak buat segala jenis yang berkaitan dengan tart ni baik buat awal2 crusts nya tu ya.. alamak dah la buah strawberry siap potong dan siap celup coklat lagi huhu... tapi akhirnya projek fruit tartlets ni berakhir dengan jayanya la jugak .. walaupun ada dalam tengah proses nak siap asyik senyum sorang-sorang je hihihi... jom kita tengok resepinya for the pastry wani ambil dekat blog mamafami dan untuk filling nya tu wani ambil dari blog sari yusa yang mengatakan sumber dari CMG ..terima kasih untuk semuanya yang berkongsi ..


inilah yang buat wani senyum sorang..sorang..  kat rumah ni tak main pakai nozzle lagi .. guna la apa alat2 yang ada kat dapur tu.. hihi..pergi piping terkerat muncung kecik sangat dan jadilah macam lingkaran ubat nyamuk fumakilla ni kan :D..


untuk resepi sos kastard sebab dah lama tak buat sos guna kastard ni ..macam agak kekok je hihi..mula-mula wani buat double boiler wani takut tak nak bagi dia bergentel..dan hangit kat bawah tu kan tapi macam lambat je .. lepas tu letak dalam pan balik ...guna la api slow ..kacau punya kacau.. eh dah nak mula nak jadi gentel la cepat-cepat wani tutup api biar guna kepanasan pan tu je .. kacau -kacau dah hilang la gentel-gentel tu ..sampai dia jadi likat ..   nasib baik .. lain kali kena buat double boiler pulak nak masak sos custard ni.. ada banyak cara wani tengok orang masak sos custard neh.. resepi pun macam-macam ... rupa-rupanya double boiler tu boleh hihi...itulah wani cakap banyak cerita sungguh nak boleh ke jadi fruit tartlets ni.... dan satu lagi lain kali nak beli yang mini moulds tu lagi comel la kot.. yang ni besar sangat ....


FOR THE PASTRY
SOURCE : MAMAFAMI

1 egg ( wani letak egg yolk je )
100g butter
75g icing sugar
200g flour

Method

1. Cream butter and sugar. Add in egg. Mix well.
2. Add in flour and mix till a soft dough is formed.
3. Take a bit of dough and place it into the tart mould and press the dough to follow the shape of the mould. Prick the bottom of the dough with a fork
4. Bake in a preheated oven at 160 C for 20 minutes. Temperature and baking time may differ.

NOTE:
wani dapat 10 biji shells yang saiz besar untuk satu adunan ini.. terpulang atas anda shapekan doh tu ke dalam mould tu ya ...
wani chill kan doh terlebih dahulu selama  40 minit - 45 minit macam tu ..sebelum press dekat mould ..   biasanya 15 minit pun dah ok  kalau chill lagi lama lagi elok la .. lagi flaky crusts nya tu ...baking tips ya ..kalau nak lama lagi boleh la sampai 2-3 hari jika ia diwrapped dengan elok dan biarkan ia di suhu bilik  dalam 5 - 10 minit .. semua orang rasanya dah tahu pun ..

RESEPI SOS KASTARD
SOURCE 1: SARI YUSA
SOURCE 2: CMG

Bahan-bahan:
  • 300 ml susu sejat
  • 2 sb gula pasir halus
  • 2 1/4 sb tepung kastard
  • 3 biji kuning telur
  • sedikit esen vanila
  • secubit garam
Cara-cara:
~Campurkan semua bahan kecuali esen vanilla, pukul dengan wisk hingga sebati. Masakkan atas api kecil sambil dikacau perlahan sehingga likat. Tutup api dan ketepikan.

Bahan lain:
  • potongan kecil buah kiwi, anggur dan strawberry
  • sedikit coklat masakan dicairkan
Cara menyediakan fruit tartlets:
  1. Sapukan permukaan tart shell dengan coklat masakan, sejukkan sebentar dalam peti ais.
  2. Masukkan sos kastard ke dalam piping beg, picitkan sos kastard ke dalam tart shell sehingga 3/4 penuh.
  3. Susunkan potongan kiwi, anggur dan strawberry.
  4. Sedia dihidangkan.

16 comments:

  1. salam Wani,wah ngancam tengok tu akak dok berangan nak buat jugak ni tapi tak tau jadi ke tak hehe sedappppppp nampaknya ada strawberry

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak noor ... senang je ni kak noor cuma part mengetart tu baik buat awal2 baru la jimat masa hihi

      Delete
  2. I bet this was sooooper tasty
    new to your space wani..
    excellent space you have..
    happy following you..:)
    do stop by mine sometime
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi Jay ..thanks for dropping by here and drop some comment....i really appreciate it :).. it really tasty when coming to fresh fruits like this ..

      Delete
  3. salam kak wani.. letak coklat tu mesti dia kekal rangup ngan. tun biasa kalau makn tart ni mesti dpt yg soggy sket pastry dia. kurang sket nikmat mkn tu. dh lama x makan nih, nk buat sendiri malas. huhu.. x sanggup nk ngadap pastry dia satu2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam tun... kekal rangup kalo letak dalam bekas kedap udara ok la sebab coklat tu tak mencair kan .. tapi coklat ni tak mencair la dia jadi keras .. kak wani suka makan terus dari peti coklat tu sejuk2 sikit ... kena rajin2 la mengetart kalu nak makan hihi

      Delete
  4. menggoda di pagi jumaat ni....haih,..bila la dapat buat..

    ReplyDelete
  5. rasa macam nk mengetatkan perut jer pepagi ni...

    ReplyDelete
  6. asslm Wani...xkisah la xguna nozel tu semua...yg pasti olek dh tu kejadiannya...baru la sikit bersenikan...nmpk sedap tu...bile ade cheese n coklat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam QH... hihi tula guna je apa yg dapat dicapai kat dapo tu... dah nampak berseni la sikit ni hihi

      Delete
  7. Wani,
    kalau tengok bhn2 dlm tat ni memang mengancam betul..pasti akan dibuat jugak ni..sebab kita ni suka mkn tat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rahel ... siap sedia nak berperang dengan tart pulak ya /// :D

      Delete
  8. dapur cik wan : nanti nak goda dengan yang lebih hebat lagi .. kena buat baru dapat merasa

    ucu.. :x blh nak ketat perut pagi2 neh tapi kena isi perut ya :D

    ReplyDelete
  9. wani..kita pulak...ada nozzle tapi langsung tak ingat nak guna..hahahha..udah hodoh je rupa tartnya...kekekek...nak letak ganache coklat tu pun langsung lupa..excited punya pasal....1 time la katakan buat tart....hehehhe

    ReplyDelete
  10. ini pun antara tart yang kite teringin sangat nak buat tapi belum terbuat sampai skrg. book mark je dlu pastu kalo terlebih rajin, boleh la buat

    ReplyDelete
  11. Salam Wani,
    Walaupun mcm lingkaran ubatnyamuk fumakila, tapikan nampak berseni la......cantikkkk

    ReplyDelete