Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Sunday, April 29, 2012

HAPPY 1ST ANNIVERSARY MY BLOG ( DARI DUNIA DAPURKU )

ASSALAMUALAIKUM.....



entah dari mana nak mula penulisan ni  ... malam yang hening ni hujan masih turun kat luar tu ..dengan kilat sabung-menyabung.. sudah mula terasa sejuk... sejak dari petang tadi terasa pengap je dalam rumah. rupanya nak hujan malam ni...apa nak cakap ni haha sudah ... oklah kita teruskan...  detik 29 / 4 / 2011. di sinilah segalanya bermula .... wani memulakan penulisan di blog hanya sekadar ingin menyimpan koleksi resepi yang wani telah cuba masak di blog ... dan juga ingin membuat review balik apa yang wani masak... lagipun cetusan nak mempunyai blog ni bila wani banyak terkenangkan arwah masakan nenda wani....yang sememangnya sedap di tekak ni bila makan hasil air tangan nenda ..ibu  wani pun cakap macam tu lah...  rasa macam wani boleh cakap wah dah tak ada setanding dengan masakan arwah nenek yang masak..... begitu halus dan teliti bila arwah menyediakan masakan untuk santapan keluarga ... wani masih ingat tatkala semasa ibu dan abah wani pergi meninggalkan tanah air tercinta untuk  ke tanah suci Mekah .... masa tu wani tingkatan 2 adik yang bongsu umur 6 tahun... setiap pagi sebelum kami pergi sekolah , arwah nenda lah yang menyediakan sarapan pagi buat kami semua .. kalau hari ni pulut pagi, esok pulak nasi goreng.ada lagi menu lain tapi wani pun dah tak berapa ingat hihi ..   seawal pagi dah pun bangun masak nak beri kami 4 beradik  makan sebelum ke sekolah..

sekarang ni .. kalau bila bersama dengan mak kat dapur .. mak lah yang mengungkit nostalgia lama tu .. selalu bercerita tentang arwah pasal masakan nenda .. mak wani pun banyak belajar dari arwah ,,,, jadi wani perhatikan apa yang mak wani masak...atau tak pun wani akan bertanya dengan abah ... kalau nak tahu pun abah wani ni memang tukang masak masa dia muda-muda dulu .. tukang masak untuk adik -beradik..lepas kahwin pun rajin masak jugak ..jadi ibu wani relax-relax aje ..  hihi pecah tembelang abah.. sorry ya abah ,,, sekarang ni kemalasan sikit abah ku .. ini pun mak cik wani yang bagi tahu... :D walaupun wani tak sempat nak belajar dari arwah... sebab masa tu remaja lagi sibuk nak ke sekolah kan ... arwah meninggal pada tahun 2002 ... wani pun ada beberapa resepi  dari arwah yang ingin wani kongsikan kat sini .. tapi buat masa sekarang masih tak sempat .. insyaAllah jika ada kelapangan wani akan kongsikan ... wani takut sebelum kenangan itu dilupakan,, baik wani abadikan di sini senang nanti nak buat rujukan untuk sesiapa saja termasuk wani sendiri ... banyak wani bercerita pasal arwah .. rasanya inilah pencetus kepada blog ini disamping ingin berkongsi masakan yang lain ...


kalau bercakap pasal bila wani start memasak atau baking .eh baking je ,,, masak tak lagi hihi . wani boleh cakap masa wani umur 13 tahun .. kali pertama wani buat chocolate tart masa tu bulan puasa nak raya kan ,,,, ibu wani masa tu  sibuk jahit baju raya untuk kami adik beradik ...sekali -kala turun ke dapur nak tengok wani buat macam mana ... hihi ... wah  wani  masa tu bangga  dapat buat cookies sendiri kan  ..  abah wani masa tu siap shoot video dengan video kamera besar tu .. kamera dulu-dulu je .. kalau sekarang ni macam handycam lah.. bila tengok balik video zaman umur 13 tahun tu rasa macam malu pun ada hihi ...ya la kan kita kan dah besar .. lepas tu tengok balik masa zaman umur 13 tahun ...adoi ya Allah comot betul... haha  masa tulah teringat habis segala kenangan ...nasib baik la abah dah pindahkan video tu dari dalam pita video lama tu ke dalam CD.. boleh la buat kenang-kenangan... panjang betul  jari -jemari ini menaip..alamak.. rasa dah tersasar dari tajuk ke .... tak apalah... wani bila kenangan tu datang terlintas di benak fikiran tu ..itulah yang wani tulis.


buat kawan-kawan siber wani yang datang singgah ke dapur maya yang tak seberapa ini ..terima kasih banyak- banyak.. buat yang tinggalkan komen-komen manis .. terima kasih juga ... buat silent reader yang selalu menyorok je bila tengok blog wani terima kasih juga hihi.. dah setahun usia blog ni ..rasa masih tak cukup je dengan segala apa yang dikongsikan...banyak benda yang masih nak belajar... ..p/s entry ni wani dah taip semalam  lepas tapi tak sempat nak publish sebab tertidur hihihi.. terima kasihla sudi-sudi baca blog yang tak seberapa ni .. :))





12 comments:

  1. happy blog-anniversary!! semoga terus memeriahkan dunia blogging ^^

    ReplyDelete
  2. Happy anniversary utk blog Wani wah dah setahun dan pandai jalan ye dah ramai follower semoga sukses selalu dalam menghasilkan resepi2 akak ni baru je 3 bulan masih merangkak2 lagi hehee

    ReplyDelete
  3. Happy Anniversary my dear...:))))) tahniah!

    ReplyDelete
  4. hepi anniversary blog wani...
    kejap je yup...
    moga terus berblog...

    ReplyDelete
  5. tahniah wani..kita bulan dpn..tak sangka lewat sebulan je kita bukak blog dari awak...heheheh...

    ReplyDelete
  6. salam ziarah...
    happy anniversary blog Dari Dunia Dapurku....
    saya bln lepas tp x wt entry pun....terlupa hehehe...

    ReplyDelete
  7. Happy 1st bloggvesary to Galeriduniaku.blogspot.com!!
    semuga lebih meriah dan more to come..!!

    ReplyDelete
  8. tahniah buat kak wani! semoga sentiasa terus bersemangat untuk berjuang di dalam dunia blogging...hehhe

    ReplyDelete
  9. Happy anniversary to blog masakan Wani...semoga semakin meriah resepinya...
    Say,nanti singgah kat dapur Rahel ambik kalender bulan May ye..tq.

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Wani,
    Happy 1st blog anniversary Wani, semuga kita dpt terus bersama2 berkongsi pahit manis dunia masakan.

    Psst : kek karamel tu selalunya lepas masak, kita biar dulu lebih kurang 10-15 minit biar dia turun sikit, baru diterbalikkan utk elak crack, lg satu tambahkan sikit tpg kastad agar adunan karamel tak terlalu cair, dan jgn lupa baca bismillahhirahmanirahim hehehe.... tu la tips dia....

    ReplyDelete
  11. Happy 1st anniversary wani...
    ucu punya 1st anniversary bulan april lepas..tapi tak sempat nk buat entry ..Insya Allah nanti akan dipublishkn jugak...

    ReplyDelete
  12. tahniah wani..happy 1st blog anniversary yer.semoga dapat sama-sama berkongsi resepi dan meriahkan dunia blogging ni.:)

    ReplyDelete