Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Sunday, April 15, 2012

FUSILLI GORENG TOM YAM

ASSALAMUALAIKUM.........


langit berarak kelabu tatkala menulis blog tika ini..menandakan bila-bila masa sahaja menunggu titis-titis air gugur dari langit... cepatlah hujan turun... tidak sabar menunggu melihat rahmat Allah yang tidak terhingga ini.. alahai  jari -jemari ni terasa terlalu malas nak menaip tapi ku gagahi jua .... jom kita tengok resepi ini... sebenarnya resepi asal guna angel hair tapi wani ganti dengan fusilli sebab nak perhabis stok ... tak pernah wani bayang boleh benda macam ni  digoreng dengan tom yam... hihi ... tapi rupanya sedap..... cuma kat situ wani letak sayur mayur sikit ....udang besor2 tu wani kerat kecik-kecik...  ciput je nampak sebab buat makan sorang .... terima kasih sudi berkongsi resepi ini :))

FUSILLI  GORENG TOM YAM 

 

SOURCE:  SERIPAYAKU

 

 

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram spaghetti angel hair, rebus hingga lembut, gaul dengan minyak zaitun ( wani guna fusilli )
1 genggam, udang kecik, cuci dan toskan
1 1/2 camca besar pes tomyam (
kak rose guna 1 kiub maggi tomyam)
1 biji bawang besar, cincang halus
2 ulas bawang putih cincang halus
1 biji tomato, cincang halus (
kak rose guna 6 biji cherry tomato )
2 helai daun limau purut
8 biji cili padi, cincang halus
Sos ikan secukup rasa
Sedikit gula
Hirisan daun bawang untuk hiasan (
x de, gantikan dengan daun sup)
Hirisan cili padi untuk hiasan
Belahan limau kasturi untuk hiasan
Minyak zaitun untuk menumis

 

 

CARA MEMBUATNYA :-)
1.   Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih, bawang merah dan tomato hingga layu dan tomato lembut. Masukkan cili padi cincang dan pes tomyam, kacau rata dan masak hingga rempah garing.
2.   Masukkan udang dan sedikit air. Bila udang berubah warna, masukkan spaghetti, gaul rata dan tambah sos ikan secukup rasa dan secubit gula. Gaul hingga mesra. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.
3.   Hidang dengan menabur hirisan daun bawang dan cili padi. Perah jus limau kasturi sebelum dimakan, jika suka....

11 comments:

  1. Assalamualaikum Wani,
    macam-macam style masakan sekarang ni ye...banyak idea kreatif boleh dikongsi. Sedap tu kalau fusili goreng tom yam, wangi je baunya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam kak amie.. itulah kan ... banyak betol idea kalao kena dgn bahan tu x apa .. takot x kena dgn bahan x sesuai dgn rasa pulak makan hihi

      Delete
  2. semua bahan2 ni nani ada di rumah...tapi nak kene tengok kerajinan dulu di tahap mana. dahla esok ada report nk kene hantar. mlm ni boleh pulak berlenggang kangkung BW dapur org. hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi x pe nani slow2.. ..lagipun senang je tapi kena rajin main potong bahan la ya ... haha utamakan kerja dulu yo... kalo dok main BW ni tak habis2 heheh...

      Delete
  3. Salam ziarah... I love pasta... masaklah apa pun suka benauuu.... :))

    ReplyDelete
  4. sedapnya..boleh guna angle hair jugak ye...sukanya rasa2 tomyam ni...tapi paste lak yillek..malasnya nak kekedai..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh guna rasa tak kisah pon apa jenis pasta pon blh .... hihi x pe kena ada mood kerajinan datang baru blh pergi kedai kiki

      Delete
  5. Salam Wani,
    Waaaa ada fusili lak kat sini, ni yang tak leh tahan ni....mai la ajak akak makan sekali......

    ReplyDelete
    Replies
    1. WAssalam kak wattie ... alamak .. bukan setakat dah masuk dlm perot tapi dah habis jadi baja dah ni ki3..x pe la nanti wani ajak lain kali mkan 2gether2 ya.. ;p

      Delete
  6. pagi2 jenguk dapur wanie terus macam nk buat jer petang ni...

    ReplyDelete