15 April 2012

FUSILLI GORENG TOM YAM

ASSALAMUALAIKUM.........


langit berarak kelabu tatkala menulis blog tika ini..menandakan bila-bila masa sahaja menunggu titis-titis air gugur dari langit... cepatlah hujan turun... tidak sabar menunggu melihat rahmat Allah yang tidak terhingga ini.. alahai  jari -jemari ni terasa terlalu malas nak menaip tapi ku gagahi jua .... jom kita tengok resepi ini... sebenarnya resepi asal guna angel hair tapi wani ganti dengan fusilli sebab nak perhabis stok ... tak pernah wani bayang boleh benda macam ni  digoreng dengan tom yam... hihi ... tapi rupanya sedap..... cuma kat situ wani letak sayur mayur sikit ....udang besor2 tu wani kerat kecik-kecik...  ciput je nampak sebab buat makan sorang .... terima kasih sudi berkongsi resepi ini :))

FUSILLI  GORENG TOM YAM 

 

SOURCE:  SERIPAYAKU

 

 

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram spaghetti angel hair, rebus hingga lembut, gaul dengan minyak zaitun ( wani guna fusilli )
1 genggam, udang kecik, cuci dan toskan
1 1/2 camca besar pes tomyam (
kak rose guna 1 kiub maggi tomyam)
1 biji bawang besar, cincang halus
2 ulas bawang putih cincang halus
1 biji tomato, cincang halus (
kak rose guna 6 biji cherry tomato )
2 helai daun limau purut
8 biji cili padi, cincang halus
Sos ikan secukup rasa
Sedikit gula
Hirisan daun bawang untuk hiasan (
x de, gantikan dengan daun sup)
Hirisan cili padi untuk hiasan
Belahan limau kasturi untuk hiasan
Minyak zaitun untuk menumis

 

 

CARA MEMBUATNYA :-)
1.   Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih, bawang merah dan tomato hingga layu dan tomato lembut. Masukkan cili padi cincang dan pes tomyam, kacau rata dan masak hingga rempah garing.
2.   Masukkan udang dan sedikit air. Bila udang berubah warna, masukkan spaghetti, gaul rata dan tambah sos ikan secukup rasa dan secubit gula. Gaul hingga mesra. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.
3.   Hidang dengan menabur hirisan daun bawang dan cili padi. Perah jus limau kasturi sebelum dimakan, jika suka....
Komen
11 Komen

11 comments:

Amie said...

Assalamualaikum Wani,
macam-macam style masakan sekarang ni ye...banyak idea kreatif boleh dikongsi. Sedap tu kalau fusili goreng tom yam, wangi je baunya...

Nuwairani Ismail said...

semua bahan2 ni nani ada di rumah...tapi nak kene tengok kerajinan dulu di tahap mana. dahla esok ada report nk kene hantar. mlm ni boleh pulak berlenggang kangkung BW dapur org. hihih

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam ziarah... I love pasta... masaklah apa pun suka benauuu.... :))

quinnie said...

sedapnya..boleh guna angle hair jugak ye...sukanya rasa2 tomyam ni...tapi paste lak yillek..malasnya nak kekedai..huhuhu

Wattie said...

Salam Wani,
Waaaa ada fusili lak kat sini, ni yang tak leh tahan ni....mai la ajak akak makan sekali......

Wani said...

wassalam kak amie.. itulah kan ... banyak betol idea kalao kena dgn bahan tu x apa .. takot x kena dgn bahan x sesuai dgn rasa pulak makan hihi

Wani said...

hihi x pe nani slow2.. ..lagipun senang je tapi kena rajin main potong bahan la ya ... haha utamakan kerja dulu yo... kalo dok main BW ni tak habis2 heheh...

Wani said...

i love pasta too hiih

Wani said...

boleh guna rasa tak kisah pon apa jenis pasta pon blh .... hihi x pe kena ada mood kerajinan datang baru blh pergi kedai kiki

Wani said...

WAssalam kak wattie ... alamak .. bukan setakat dah masuk dlm perot tapi dah habis jadi baja dah ni ki3..x pe la nanti wani ajak lain kali mkan 2gether2 ya.. ;p

Ucu Faridah said...

pagi2 jenguk dapur wanie terus macam nk buat jer petang ni...

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) advertorial (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign