Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Saturday, April 14, 2012

CHOCOLATE CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM.......


selamat berhujung minggu buat semua ... first time wani buat chiffon cake, alhamdulillah .. menjadi... dah lama dah tak main whip2 dengan putih telur ni hihi...rasa takut jugak...  resepi ni hasil godekan dari dapur kak ita masam manis.. tergoda jugak dengan pelbagai kek chiffon kat dapur beliau ...  tapi wani tertarik dengan chiffon cake ni sebab tak guna telur banyak sangat hanya guna 4 biji je ... yang lain tu nak cuba jugak.. nantilah kena slow-slow dulu... resepi ni tak guna banyak sangat cocoa powder jadi nampak macam tak terasa sangat kecoklatannya itu... tapi dah sedap pun.. wani pun tak terlintas pulak nak add lebih sikit cocoa powder .. ikut je resepi tu .. nanti buat pandai main -main tukar jadi kek lain pulak hihi... bab gula tu wani kurangkan ,, bagi tekak wani dah elok sedang manisnya .... wani memang hantu chiffon cake .. kalau dulu asyik selalu beli... ..lepas tu kalau makan time betul-betul lapar .. rasa dah macam tercekik kat anak tekak ni ..cepat-cepat cari air ... ;p..chiffon cake ni memang betul betul springy ..dah nama lagi kek sponge kan...buatnya memang senang je ..cewahh dah kata senang.. kena pandai putar putih telur tu elok-elok la ya .. dan jangan over-fold masa nak kaup balik batter tu...  ok lah  wani kongsikan kat sini resepinya ..resepi ni dari CMG tapi  thank you kak ita juga sebab selongkar kat dapur dia la terjumpa resepi ni ... :))




KEK CHIFFON COKLAT
By: CMG Dapur Tampa Sempadan

BAHAN A :-)
4 kuning telur (gred A)
135 ml air - ita gantikan dgn susu UHT perisa coklat ( wani guna air )
85 ml minyak jagung (minyak masak pun boleh)
1/4 camca teh garam halus
100 g gula halus ( wani letak 60 gm)
135 g tepung gandum
15 g serbuk koko
1 camca teh esen vanilla
1 camca teh baking powder

BAHAN B :-)
4 putih telur (gred A)
90 g gula halus ( wani letak 50 gm )
Secubit cream of tartar ( wani letak 1 sudu teh cream of tartar )

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan oven pada suhu 175C. Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan garam, gaul rata dan ayak. Satukan kuning telur bersama gula halus (bahan A), kacau rata dan tuang air, kacau hingga gula larut. 

Masukkan bahan yang diayak tadi dan gaul hingga sebati, tuang minyak dan esen vanilla, kacau hingga sebati. Ketepikan.
Putar putih telur hingga kembang, masukkan gula halus (bahan B), dan cream of tartar dan terus memutar hingga pekat.
Campurkan putih telur tadi ke dalam adunan no 1 dan kacau dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik hingga sebati.
Tuang dalam tin chiffon yang bersaiz 23 cm (jangan sapu mentega pada tin) dan bakar 45 - 50 minit hingga kek masak. 

Keluarkan dari oven dan terbalikkan tin serta merta dan biarkan kek berada dalam keadaan macam tu sehingga betul2 sejuk.
Bila kek sejuk, sisip tepi tin dengan pisau untuk melonggarkannya. Buat sama juga untuk bahagian dasarnya, keluarkan kek dari tin, potong dan siap untuk dihidang....



9 comments:

  1. Adoii.. macam nak baring aje atas kek yang gebu tu.... suka!

    ReplyDelete
  2. Amboi chiffon pulak dah ye Wani... Kak Amie suka makan kek begini tapi bersyarat.... sambil makan sambil minum air bantu tolak ke dalam tekak... he he heh apa punya fesyen makan ni ye..

    ReplyDelete
  3. bahan pun lebih kurang kek karamel dh...leh try lenkali ni...

    ReplyDelete
  4. gebu sgt! tun xpernah mencipon, loyang cipon dh beli dah. dulu2 ada gk excuse xde loyang cipon, skrg ni nk tunggu vitamin R tu lebih je. hihi..

    ReplyDelete
  5. salam wani, nmpk la kegebuan kek cifon ni, sedapnya...akk dh lama xmencifon ni, ada lg tak? hihihihi

    ReplyDelete
  6. kak sha: jemputjemput sila baring .. kalo tenggelam nanti jangan salahkan wani hihi

    kak amie: hihi fesyen makan macam tu x pernah dengar pulak wani hihi ..

    nani; LEbih kurang je dgn kek karamel tu .. kena pandai main putar putih tlor elok2

    tun: kena cuba lah tun .. chiffon loyang ni dah lama gak beli baru sampai seru nak wat

    kak liza: wassalam .. ohh memang gebushhh cifon ni.. dah habis jadi baja dah kak liza hihi ...

    ReplyDelete
  7. Aduhh wani...kita dah terlambat la...asz x penah lg menciffon!!

    ReplyDelete
  8. Salam hjg mggu Wani..
    nmpk gebu jer chiffon coklat wani nie..

    ReplyDelete
  9. wani..bila kek menjadik mula la kata senang ye..hahahhaha...sama la kita peelnya...kekekek

    kita pernah buat kek ciffon tapi kecut sebab lambat terbalik lepas tu gi griss loyang..kekekke...haishhhh geram tengok kek awak ni jadik tau...hehehe

    ReplyDelete