Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Tuesday, March 20, 2012

SPICY SARDINE PUFF

ASSALAMUALAIKUM.....


demam pastry puff yang tengah melanda  .. yang ni lagi lama dah buat dari entry sebelum ni .. ok tak apa layan je spicy sardine puff yang dah lama wani buat .. filling sardine tu nampak je sikit kan bahan-bahan nya tu ..tapi banyak tau .. kebetulan bila wani rasa macam sikit wani tambah jadi 4 ketul sardin... nak buat 5 keping je guna puff pastry  .. punya lah lebih banyak boleh simpan buat makan dengan roti pulak ... rasa  yang dia bagi resepi ni ... dalam  7 keping sempat lagi..itu terpulang banyak mana filling yang diletak dalam puff tu..  Thank you for sharing ya ...


SPICY SARDINE PUFF
SOURCE:  ARENA184

Bahan-bahan:
2-3 ketul ikan sardin dalam tin(2-3 ketul sebab 2 orang je nak makan)
2-3 ulas bawang putih - hiris
3-4 ulas bawang merah kecik - dadu kecik
1 inch halia - dadu kecik
10 biji cili padi - hiris
Garam secukup rasa
1 pokok daun ketumbar - cincang halus
1 biji kuning telur

Cara-cara:
1.    Panaskan 1 sudu setengah minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili padi sampai wangi. Masukkan isi ikan sardine dan hancurkan. Perasakan dengan garam and finally sprinkle lah daun-daun ketumbar, kacau sebati then tutup api.
2.    I made a triangle puff so letakkan inti sardine yang dimasak tadi atas sekeping puff pastry, lipat dua then tekan tepi-tepinya dengan garfu. Sapu kuning telur pada permukaan puff dan cucuk skit dengan garfu, bakar sampai golden brown. 

NOTE : wani bakar dalam suhu 150 C ikut suhu oven masing-masing dalam 25 minit 


2 comments:

  1. Wani,bestnya makn sardine puff..gue suka banget..

    ReplyDelete
  2. Tak cukup 3 ketul makan SSP ni Wani... sedapnya, warnanya pun berkilat cantik!

    ReplyDelete