Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Monday, March 5, 2012

PUDING BANDUNG SELASIH

ASSALAMUALAIKUM.......


 Jarang-jarang sekali wani letak resepi pudding dalam blog .. almaklumlah ahli rumah ni bukan peminat puding tegar huhu ..tapi wani cuba jugak nak cari the most wanted pudding recipe .. yang boleh dijaminkan kesedapannya yang membuat mata ni asyik terbayang puding yang sedap itu... hihi tapi kali ini wani buat resepi yang simple je .. biasa orang minum air bandung .. tapi kali ini dibuat puding bandung selasih  oklah dah nak dekat sama la tu ..disebabkan wani malas dah nak simpan baki 4 gm tu ..entah bila lagi nak memuding .. wani guna agar-agar serbuk tu 10 gm ... agak terkeras sikit jer sebab wani tak tambah air atau yang sewaktu dengannya  .. kalau tambah air nanti jadi banyak .. siapa yang nak habiskan nak makan puding ni nanti .. .. dapat 10 dalam acuan yang comel macam kat atas tu ..ada lebih sikit je  letak dalam gelas hihi.. bila buat dalam acuan comel-comel macam ni .. laju pulak makan ... lebih-lebih lagi cuaca sekarang ni panas .. resepi yang diambil dari rumah kak nor .. terima kasih kak nor 




PUDING BANDUNG SELASIH
SOURCE: KAK NOR @ SECUBIT GARAM

Bahan:
6gm agar-agar serbuk
400ml air
50gm gula pasir ~ lebihkan jika suka lebih manis
150ml susu cair
100ml susu fresh
1 1/2 sudu kecil sirap perisa ros
1 sudu besar biji selasih ~ direndam hingga kembang dan toskan
Cara:
Panaskan air dan agar-agar serbuk hingga mendidih dan masukkan gula.
Bila gula dah larut masukkan susu cair dan susu fresh.
Biarkan hingga hampir mendidih dan masukkan sirap perisa ros dan biji selasih.
Tuangkan ke dalam loyang/acuian dan biarkan sejuk.
Bila dah sejuk, masukkan ke dalam peti ais.
Bila dah sejuk bolehlah dipotong2 dan dihidangkan.

* utk menghasilkan biji selasih berada di permukaan puding dlm acuan kecil yg nak dihidangkan secara ditelangkupkan:
- masukkan sedikit adunan puding ke dalam bekas berisi biji selasih yg dah kembang dan ditoskan tadi.
- kacau hingga sebati dan masukkan 1-2 sudu kedalam acuan kecil2 dan biarkan membeku.
- tuangkan adunan puding dengan perlahan2 memenuhi acuan
- biarkan sejuk dan bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais

6 comments:

  1. Assalamualaikum wani...
    comelnya puding tu... warnanya pun nampak menarik.. nie makan sejuk2 sedap nie.. :)

    ReplyDelete
  2. salam wani.. lama k.nor tak buat puding ni.. teringin la pulak.. sedap nampak wani buat tu.. mekasih sudi try ya.. :)

    ReplyDelete
  3. Salam ziarah wani, sedapnya puding selasih tu... teringin nk mencuba....

    ReplyDelete
  4. rajinnya wani..kita teringin nak makan puding tapi takut tak habis jer nanti..diaorg ni bukannya makan sgt puding2 kat rumah nih..huhuh

    ReplyDelete
  5. sedapnya...singgah sini sambil follow...

    ReplyDelete
  6. This is looking so heavenly! I love pudding anytime! ;)

    ReplyDelete