Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Monday, March 26, 2012

GULAI NENAS IKAN KERING CENCARU

ASSALAMUALAIKUM ......



sejak semalam lagi nak post tapi line buat hal... gulai nenas ikan kering ni dah lama buat .. wani guna  homemade salted fish .. ikan kering cencaru yang mak wani buat  ,,biasanya kalau mak wani buat ikan masin ni sedap guna ikan cencaru .isi dia sedap .. lately... kalau beli ikan cencaru mesti mak terlintas nak buat ikan kering macam ni ..sebab laku kat rumah ni hihi ..  tapi yang lecehnya bila bab nak jemur tu ...ataupun biasanya orang guna ikan kering tamban tu entah apa nama lain bagi ikan tamban tu ..Biasanya ikan kering cencaru, ikan kering tamban dan satu lagi ikan kering apa dah tak ingat dia tak ada sisik... yang ikan lain tak tahu la...  yang ni pun memang salah satu favorite  .. bila dah lama tak makan mulalah teringat akan menu ni...memang kuah dia kekuningan sikit sebab lada kering letak sikit je ... takut nanti terlebih merah..kalau guna ikan kering cencaru ni ,, berhati-hati bila nak makan sebab sisik kecil dia tu mudah tertanggal.kalau tak tercekik la nanti ..


GULAI NENAS IKAN KERING  CENCARU
SOURCE:  WANI@DARI DUNIA DAPURKU
Bahan-bahan
3 tangkai cili kering *
5 ulas bawang merah *
1 inci kunyit *
1 inci lengkuas *
1 1/2 cawan santan
2 1/2 ekor ikan kering cencaru ( dibelah 4 setiap ekor )
Garam & gula secukup rasa
Nenas 1 mangkuk kecil
*bahan-bahan ini dikisar halus
Cara-cara
1.     sediakan periuk, masukkan santan & bahan kisar & kacau sebati
2.     letak periuk  atas dapur, kacau tanpa henti sehingga santan mendidih..
3.     bila dah mendidih lama sikit, masukkan ikan kering dan kacau sebati.
4.     bila agak ikan kering tu hampir masak, masukkan kepingan nenas & kacau sebati. Perasakan dengan garam dan gula ..biar mendidih sekejap dan baru boleh tutup api.
  NOTE:
-         Jika terasa ingin kuah banyak sikit sila tambah santan..tapi jangan tambah banyak sangat bergantung kepada bahan kisar tu takut terlebih cair pulak...
-         Jika ikan kering tu sudah masin , tak payah tambah garam tak apa sebab bila lama sikit  masin dari ikan kering tu turun …
- wani guna ikan cencaru tu besar sebab itulah 2 1/2 ekor je guna takut bagi orang lain nampak sikit.. 

4 comments:

  1. goreng dgn bawang pastu letak cili pun sodap, mkn pulak dgn nasik panas2..

    ReplyDelete
  2. ucu: hihi yang tu pon dah bese buat best sangat makan dengan nasi panas2 :)

    kak izah: hihi kan!

    ReplyDelete
  3. kalo nani suke makan dengan budu kalo nasi lauk macam ni,,

    ReplyDelete