27 March 2012

GULAI NENAS IKAN KERING CENCARU

ASSALAMUALAIKUM ......



sejak semalam lagi nak post tapi line buat hal... gulai nenas ikan kering ni dah lama buat .. wani guna  homemade salted fish .. ikan kering cencaru yang mak wani buat  ,,biasanya kalau mak wani buat ikan masin ni sedap guna ikan cencaru .isi dia sedap .. lately... kalau beli ikan cencaru mesti mak terlintas nak buat ikan kering macam ni ..sebab laku kat rumah ni hihi ..  tapi yang lecehnya bila bab nak jemur tu ...ataupun biasanya orang guna ikan kering tamban tu entah apa nama lain bagi ikan tamban tu ..Biasanya ikan kering cencaru, ikan kering tamban dan satu lagi ikan kering apa dah tak ingat dia tak ada sisik... yang ikan lain tak tahu la...  yang ni pun memang salah satu favorite  .. bila dah lama tak makan mulalah teringat akan menu ni...memang kuah dia kekuningan sikit sebab lada kering letak sikit je ... takut nanti terlebih merah..kalau guna ikan kering cencaru ni ,, berhati-hati bila nak makan sebab sisik kecil dia tu mudah tertanggal.kalau tak tercekik la nanti ..


GULAI NENAS IKAN KERING  CENCARU
SOURCE:  WANI@DARI DUNIA DAPURKU
Bahan-bahan
3 tangkai cili kering *
5 ulas bawang merah *
1 inci kunyit *
1 inci lengkuas *
1 1/2 cawan santan
2 1/2 ekor ikan kering cencaru ( dibelah 4 setiap ekor )
Garam & gula secukup rasa
Nenas 1 mangkuk kecil
*bahan-bahan ini dikisar halus
Cara-cara
1.     sediakan periuk, masukkan santan & bahan kisar & kacau sebati
2.     letak periuk  atas dapur, kacau tanpa henti sehingga santan mendidih..
3.     bila dah mendidih lama sikit, masukkan ikan kering dan kacau sebati.
4.     bila agak ikan kering tu hampir masak, masukkan kepingan nenas & kacau sebati. Perasakan dengan garam dan gula ..biar mendidih sekejap dan baru boleh tutup api.
  NOTE:
-         Jika terasa ingin kuah banyak sikit sila tambah santan..tapi jangan tambah banyak sangat bergantung kepada bahan kisar tu takut terlebih cair pulak...
-         Jika ikan kering tu sudah masin , tak payah tambah garam tak apa sebab bila lama sikit  masin dari ikan kering tu turun …
- wani guna ikan cencaru tu besar sebab itulah 2 1/2 ekor je guna takut bagi orang lain nampak sikit.. 
Komen
4 Komen

4 comments:

Ucu Faridah said...

goreng dgn bawang pastu letak cili pun sodap, mkn pulak dgn nasik panas2..

izahdaut said...

aduhaii feberet lauk ni..;-)

Wani said...

ucu: hihi yang tu pon dah bese buat best sangat makan dengan nasi panas2 :)

kak izah: hihi kan!

nuwairani ismail said...

kalo nani suke makan dengan budu kalo nasi lauk macam ni,,

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) advertorial (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (20) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign