Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Thursday, March 22, 2012

CHOCOLATE COOKIES

ASSALAMUALAIKUM.....

 menu cookies yang dah lama di telan zaman... nampak macam biskut  chipsmore  tak?ala-ala chipsmore la tu ..  cookies ini sangat sedap!!!!! ... kalau wani buat choc cookies ni wani suka ada rasa pahit-pahit sikit hihi.cuma wani ada tokok tambah .. wani gantikan dengan  dark chocolate chips dan letak chopped almonds sikit bagi ada rasa nut.... bab gula tu wani kurangkan ... dah tak ingat sukatan berapa huhu .. seperti biasa ambil dari joy of baking ... cubalah ya !!!



CHOCOLATE COOKIES
SOURCE: JOY OF BAKING

 INGREDIENTS :
1/2 cup (113 grams) unsalted butter, room temperature
1/2 cup (105 grams) light brown sugar
1/4 cup (50 grams) white granulated sugar
1 large egg
1 teaspoon pure vanilla extract
1 cup (130 grams) all purpose flour
1/4 cup (30 grams) Dutch-processed cocoa powder
1/2 teaspoon baking powder
1/8 teaspoon salt ( tak letak )
1 1/2 cups (260 grams) white chocolate chips or chunks

METHOD:
1. Preheat oven to 350 degrees F (177 degrees C) and place rack in center of oven. Line two baking sheets with parchment paper.
2. In the bowl of your electric mixer (or with a hand mixer), beat the butter and sugars until light and fluffy (2-3 minutes).  Add the egg and vanilla extract and beat until incorporated.  First sift together the cocoa powder, flour, baking powder, and salt and then add to the butter and egg mixture.  Mix just until incorporated.  Fold in the the chocolate chips.
3. Using a small ice cream scoop or two spoons, place about 1 1/2 tablespoons of batter on the prepared baking sheet, spacing about 2 inches (5 cm) apart.
4. Bake for approximately 8 - 10 minutes or until the the cookies are still soft in the center but are firm around the edges.  Remove from oven and let cookies cool on baking sheet for about 5 minutes before removing the cookies to a wire rack to cool completely. 
5.Makes about 24 - 3 inch round cookies.


5 comments:

  1. Assalamualaikum Wani,
    patutlah dari tadi terbau wangi cookies.... rupanya ada di sini! Sedapnya....anak-anak tentu sukakan!

    ReplyDelete
  2. betul tu, akk dok agak dr dapur sape la bau kukis ni, rupa2nya kat sini yer...anak2 akk pun suka kalau kukis2 cmni...

    ReplyDelete
  3. jangan kan anak2...mak anak2 pun suka..:)

    ReplyDelete
  4. kak amie: cookies ni memang sedap kena buat lagi lain kali ..

    kak liza: hihi kan .. kalo choc kukis ni memang laku ler ...

    ucu: hihi kan !

    ReplyDelete
  5. Kak Noor memang suka dengan cookies ni. Tiap-tiap hari raya wajib ada biskut ini. Kak Noor mohon mencelah sedikit. Just nak kongsi ngan rakan-rakan semua,kalau buat biskut ni jangan sekali-kali masukkan esen ros, gunakan esen vanilla sahaja. Pernah Kak Noor masukkan esen ros, ingat nak rasa kelainannya, tapi hasilnya memang tidak sedap langsung!! Anak-anak Kak Noor x nak makan.

    ReplyDelete