06 February 2012

RAISIN OATMEAL MUFFIN

ASSALAMUALAIKUM.........


diharap wani tak terlewat nak ucapkan SALAM MAULIDUR RASUL kepada semua muslim... hayati kisah perjalanan Rasulullah semoga ia dapat menjadi aplikasi dalam kehidupan harian kita .. wani tak nak cakap banyak .. penat betul hari ini . petang tadi wani sakit kepala sampai ke malam.. lepas isyak sakit kepala lagi huhu .. ni bangun lewat malam, baru teringat dekat blog ...  raisin oatmeal muffin yang wani buat .... best serve warm .. macam roti .. oat masa panas tu still ada rasa crispy .. rasa-rasa,  ini kejadian muffin yang terbaik yang wani pernah buat so far hihi..sesiapa yang baru nak belajar buat muffin tu ..memang betul la kena ikut teknik..nampak macam senang je, godek-godek je tapi nak godek-godek pun ada caranya.. yang penting masa nak satukan bahan kering dengan bahan basah dan juga masa nak spoonkan batter tu dalam paper cup .. pernah jugak yang wani buat muffin tak jadi ,, macam keras je muffin .. hihi ..kalau nak tengok cara betul rujuklah kat JOY OF BAKING. apapun itu pengalaman yang tak ternilai harganya sebab kat situ boleh belajar dari kesilapan .. so jangan takut bila terima kegagalan .. boleh buat lagi ...   wani dapat dalam 14 biji ...


RAISIN OATMEAL MUFFIN

Prep Time: 20 minutes
Start to Finish: 50 minutes
Makes: 12 muffins

INGREDIENTS
1 cup Quaker® Oats
1 cup Buttermilk
1 cup Family Gourmet All-Purpose Flour
1-1/2 teaspoons Baking Powder
1 teaspoons Cinnamon
1/2 teaspoons Baking Soda
1/4 teaspoons Salt ( wani tak letak )
1/2 cup Butter or Margarine; melted
1/2 cup Family Gourmet Brown Sugar; firmly packed
1 beaten Egg
1/2 teaspoons Grated Orange Peel ( wani tak letak )
1 cup Sun-Maid® Natural Raisins
(wani guna black raisin @kismis hitam)

 DIRECTIONS

1. Heat oven to 350°F. Grease or line 12 (2 3/4 in.) muffin cups with paper baking cups. Combine oats and buttermilk; let stand.
2. Combine flour, baking powder, cinnamon, baking soda and salt; mix well. Combine butter, brown sugar, egg and orange peel. Stir in oat mixture; mix well. Add to flour mixture; stir just until dry ingredients are moistened. Fold in raisins.
3. Spoon batter into prepared muffin cups. Bake at 350°F for 25 to 30 minutes or until toothpick inserted in center comes out clean. 

NOTA : 
  • untuk buttermilk, wani  guna 1 cawan susu dan di campur 1/2 tbsp apple cider vinegar (guna cuka biasa or lemon juice pun ok jugak) dan biarkan selama 5 minit)
  • wani bakar dalam suhu 130 C untuk oven wani selama 30 minit ... rendah betul suhu oven suhu kan pelik tak sama dengan oven orang ..  .. aih panas betul oven wani ni ..saja nak ingatkan diri ..
 





Komen
2 Komen

2 comments:

Liza said...

salam wani...comelnya mapin tu...bak 4-5 ketui utk bekpes...hihihihii

Ayu said...

Assalam wani,
wah ada muffins yang sihat ni..siapa2 yang nak diet boleh lah cubakan..cantik muffins wani ni..betul tu..pengalaman yang tak ternilai harganya bila belajar dari kesilapan..

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign