13 February 2012

OREO SLICE CHEESE CAKE

ASSALAMUALAIKUM...........


satu lagi dessert yang sedap .. buat ni dah simpan semalaman dalam peti sebelum nak serve esok tu nya .. mak cu dan family beserta mak su wani datang ... masa cuti maulidur rasul lepas ... simpan dalam peti kat bawah .. keras tu keras tapi rasa macam nak keras lagi.. so lepas potong-potong terus letak kat bahagian peti atas .. haahh baru terasa keras macam makan aiskrim ... sedap sangat !!!!  lagi satu masa nak potong ni kena main celup2 air panas ke .. sebab potongan yang wani buat ni tak smooth .. comot betul ...wani beli tiga bungkusan biskut oreo tu takut tak genap .. alih - alih banyak jugak baki biskut tu .. sebab dalam resepi ni pun cream cheese yang digunakan hanya 250 gm sahaja.. sempat dalam 2 layer je oreo tu..nasib baik ngam-ngam je letak dalam brownies pan.. dah agak dah sebab tak banyak cream cheese tu..  kalau nak jadi 4 layer maknanya kena doublekan cream cheese tu .. tapi dalam 2 layer tu dah cukup-cukup buat untuk makan dah .. hihi .. resepi ni lebih kurang kek cheese persona tu yang guna biskut marie ..tapi yang ni guna biskut oreo la ..kalau ikut resepi kat atas tabur dengan grated cheese .. tapi wani tabur dengan oreo kisar je ... haahh sedapp tauuuu... ambil ni dari HIDANGAN SEDAP... terima kasih Puan Rahayu Samsu  tapi resepi asal dari Puan Ani Sanusi , olahan je dari Puan Rahayu...

ini je yang dapat aih comot betul.. dah potong separuh tu ..lepas tu snap sekejap..

OREO SLICE CHEESE CAKE
SOURCE:  PUAN RAHAYU SAMSU
  
Resepi Asal: Pn. Ani Sanusi. 
Sumber & Olahan: Pn. Rahayu Samsu
Bahan2:-
1) 250gm cream cheese Philadelphia.
2) 100gm butter/marjerin ~ Ayu guna merjerin Puteri.
3) 100gm gula aising.
4) Biskut oreo ~ belah 2 n buang jemnya.
5) Cheddar cheese ~ utk parut atas permukaan kek.
6) Beberapa pcs ppcup ~ jika suka nak letak di ppcup.
7) Beberapa biji ceri merah ~ jika suka.

Cara2nya:-
1) Cream cheese, butter n gula aising di mixer sehingga sebati.
2) Alaskan loyang dgn plastik atau kertas minyak.
3) Letakkan 2 senduk cream cheese tadi ke dlm loyang n ratakan.
4) Susun biskut oreo menutupi seluruh permukaan cheese tadi.
5) Ulangi proses melapis sehingga selesai.
6) Lapisan akhir, hendaklah adunan cream cheese tu n taburkan parutan cheddar cheese di atas permukaan kek.
7) Tutup atas permukaan loyang dgn plastik wap n sejukkan dlm peti sejuk selama 6 jam.
8) Sudah keras, potong n hiaskan seperti yg disukai.

SELAMAT MENCUBA....
 
Komen
5 Komen

5 comments:

rahel said...

Wani,gue mau ambik satu slice..bole k?

quinnie said...

bak mai seketul..hehehe

Wani said...

rahel: dah habis masuk lama dah ni hihi

Q: kalau dah dekat dah hulur dah tapi jauh sangant ni ... dah hilang jejak dah hihi

Sue @ Nenie said...

Salam..wahhhh ramai betul yang duk tayang cheese cake....sedapnya dapat sepotong dua yang baru keluar dari freezer

norlieharumaini said...

sedap je nampak..

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (218) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign