27 February 2012

OATMEAL PRUNE COOKIES

ASSALAMUALAIKUM.........


feeling moody .. la pulak..  perhaps because the hot weather lately .. panas sangat !!! cuaca sekarang ...  jom ya enjoy the cookies that i made recently,, the original recipe was OATMEAL RAISIN COOKIES  but no raisins in stock but i substituted with prunes oklah tu janji ada dried fruit sudah .. hihi ni pun nak habiskan stok prune dalam kotak ni ... anyway cookies yang wani buat terlalu besar sangat ... terasa macam tak reti masa scoopkan batter dengan sudu ... .. but at last, they turned out well ... even though tak cute sangat... nak cakap biskut ni chewy , crispy macam tu lah .. for those oatmeal lovers out there ,,,, boleh la cuba resepi ni  .. sesiapa yang tak berapa suka bau oat tu susah wani nak tolong .... hihi ... wani buat cookies ni ... sebab abah wani oatmeal lover :D ..he urged me to find all the recipe related to oatmeal .. susah la abah ku ..adunan ni dapat banyak baik buat half je la ya .. sesiapa nak mencuba tu ... This recipe was taken from Martha Stewart web..



OATMEAL PRUNE  COOKIES
  • Yield Makes about 5 dozen

Ingredients

  • 3 cups old-fashioned rolled oats
  • 1 cup all-purpose flour
  • 2 tablespoons all-purpose flour
  • 1/2 cup toasted wheat germ ( Wani omitkan bahan ni )
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon coarse salt ( tak letak )
  • 1 cup (2 sticks) unsalted butter, softened
  • 1 cup granulated sugar ( tak letak  )
  • 1 cup packed light-brown sugar ( wani guna brown sugar sahaja  1 cawan )
  • 2 large eggs
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • 1 1/2 cups raisins ( ganti dengan prunes )

Directions

1.     Preheat oven to 350 degrees. Stir together oats, flour, wheat germ, baking soda, baking powder, cinnamon, and salt in a large bowl; set aside. Put butter and sugars in the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment. Mix on medium speed until pale and fluffy, about 5 minutes. Mix in eggs and vanilla. Reduce speed to low. Add oat mixture; mix until just combined. Mix in raisins.
2.     Using a 1 1/2-inch ice cream scoop, drop dough onto baking sheets lined with parchment paper, spacing 2 inches apart. Flatten slightly.
3.     Bake until golden and just set, about 14 minutes. Let cool on sheets on wire racks 5 minutes. Transfer cookies to racks using a spatula; let cool completely. Cookies can be stored in airtight containers at room temperature up to 3 days.

Mentega atau gula  1 cawan = 250 gm 


Komen
5 Komen

5 comments:

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Noor...susah betul akak nak mask blog Noor, dah terlepas beberapa N3, janganlah guna mangga yang besar. Akak ambil resipi dulu ya...prune memang sentiasa ada dalam fridge ubat lawas akak.

rahel said...

Rajinnya dia buat cookies,sedap ni di kruk kruk time minum teh..

Sue @ Nenie said...

Salam..Rajinnya ngukis...Buat kudap-kudapan di petang hari sedappp ni

quinnie said...

wah mcam2 bahan2 diletak martha..kita suka kat dia ni...kreatif..mesti sedap..:)

Ayu said...

assalam wani..
alah la..dah type panjang2 dia tak keluar pulak..
oatmeal cookies ni kalau ada prune kat dalamnya tu anak2 akak tak berapa, tapi kalau letak coklat pasti sekejap aje ..kalau prune tu akak suka makan gitu2 aje..hehe..macm kata kak paty buat lawas lah heheh

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) advertorial (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign