Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Sunday, February 26, 2012

OATMEAL PRUNE COOKIES

ASSALAMUALAIKUM.........


feeling moody .. la pulak..  perhaps because the hot weather lately .. panas sangat !!! cuaca sekarang ...  jom ya enjoy the cookies that i made recently,, the original recipe was OATMEAL RAISIN COOKIES  but no raisins in stock but i substituted with prunes oklah tu janji ada dried fruit sudah .. hihi ni pun nak habiskan stok prune dalam kotak ni ... anyway cookies yang wani buat terlalu besar sangat ... terasa macam tak reti masa scoopkan batter dengan sudu ... .. but at last, they turned out well ... even though tak cute sangat... nak cakap biskut ni chewy , crispy macam tu lah .. for those oatmeal lovers out there ,,,, boleh la cuba resepi ni  .. sesiapa yang tak berapa suka bau oat tu susah wani nak tolong .... hihi ... wani buat cookies ni ... sebab abah wani oatmeal lover :D ..he urged me to find all the recipe related to oatmeal .. susah la abah ku ..adunan ni dapat banyak baik buat half je la ya .. sesiapa nak mencuba tu ... This recipe was taken from Martha Stewart web..



OATMEAL PRUNE  COOKIES
  • Yield Makes about 5 dozen

Ingredients

  • 3 cups old-fashioned rolled oats
  • 1 cup all-purpose flour
  • 2 tablespoons all-purpose flour
  • 1/2 cup toasted wheat germ ( Wani omitkan bahan ni )
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon coarse salt ( tak letak )
  • 1 cup (2 sticks) unsalted butter, softened
  • 1 cup granulated sugar ( tak letak  )
  • 1 cup packed light-brown sugar ( wani guna brown sugar sahaja  1 cawan )
  • 2 large eggs
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • 1 1/2 cups raisins ( ganti dengan prunes )

Directions

1.     Preheat oven to 350 degrees. Stir together oats, flour, wheat germ, baking soda, baking powder, cinnamon, and salt in a large bowl; set aside. Put butter and sugars in the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment. Mix on medium speed until pale and fluffy, about 5 minutes. Mix in eggs and vanilla. Reduce speed to low. Add oat mixture; mix until just combined. Mix in raisins.
2.     Using a 1 1/2-inch ice cream scoop, drop dough onto baking sheets lined with parchment paper, spacing 2 inches apart. Flatten slightly.
3.     Bake until golden and just set, about 14 minutes. Let cool on sheets on wire racks 5 minutes. Transfer cookies to racks using a spatula; let cool completely. Cookies can be stored in airtight containers at room temperature up to 3 days.

Mentega atau gula  1 cawan = 250 gm 


5 comments:

  1. Salam Noor...susah betul akak nak mask blog Noor, dah terlepas beberapa N3, janganlah guna mangga yang besar. Akak ambil resipi dulu ya...prune memang sentiasa ada dalam fridge ubat lawas akak.

    ReplyDelete
  2. Rajinnya dia buat cookies,sedap ni di kruk kruk time minum teh..

    ReplyDelete
  3. Salam..Rajinnya ngukis...Buat kudap-kudapan di petang hari sedappp ni

    ReplyDelete
  4. wah mcam2 bahan2 diletak martha..kita suka kat dia ni...kreatif..mesti sedap..:)

    ReplyDelete
  5. assalam wani..
    alah la..dah type panjang2 dia tak keluar pulak..
    oatmeal cookies ni kalau ada prune kat dalamnya tu anak2 akak tak berapa, tapi kalau letak coklat pasti sekejap aje ..kalau prune tu akak suka makan gitu2 aje..hehe..macm kata kak paty buat lawas lah heheh

    ReplyDelete