23 February 2012

HATI LEMBU GORENG BERSAMA PEGAGA

ASSALAMUALAIKUM...................


errr makan tak ni .. ada lebihan hati lembu sikit je dalam freezer ..nak makan yang selalu goreng tu dah puas dah macam biasa buat tu .. last-last bila search dengan mr google ni terjumpa resepi ni .. kelainan sebab bahan yang diperap tu . lagipun ada letak pegaga.. kat rumah ni ada tanam pegaga herba ..bukan pegaga yang berdaun kecik tu.. yang daun dia lebar ... sikit.. pegaga tu lah... dah lama dah tak makan daun pegaga ni ..biasa makan cicah dengan budu je ..  bila tengok resepi ni terus nak cuba .... bagi wani sedap makan dengan nasi panas-panas ....

                                               daun pegaga yang wani guna

HATI LEMBU GORENG BERSAMA PEGAGA
SOURCE: RESEPI4U

Bahan-bahan:

100 gram hati lembu – hiris nipis
1 ikat daun pegaga – dibersihkan dan potong kecil-kecil
1 inci halia – tumbuk halus
1 inci kunyit hidup – tumbuk halus
3 ulas bawang putih – tumbuk halus
5 ulas bawang merah – tumbuk halus
Sedikit lada hitam – tumbuk halus
Sedikit garam
Sedikit minyak masak

Cara Penyediaan:

Rebus hati lembu hingga empuk.
Kemudian perap hati lembu bersama kesemua bahan yang telah ditumbuk halus dan sedikit garam selama setengah jam.
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan goreng daging yang telah diperap dan akhir sekali masukkan daun pegaga.

Sedia dihidangkan. Selamat mencuba.
Komen
6 Komen

6 comments:

rahel said...

Wani,ni macam hidangan ibu2 yang tengah berpantang jer..hehe..nampak sodap..

Wani said...

haha ye ke menu ibu berpantang ni .. x tau pun ..makan je reti ;p

quinnie said...

bagus la wani..daun pegaga tu campak sekali je dlm lauknya..kita ni kengkadang nak makan pegaga kena ada sambal..bila masak gini senang..tak yah nak tumbuk sambal...hehehhe

Sue @ Nenie said...

Salam..Wahhh cantiknya pegaga dia..nampak sgt segar dan daun dia pun lebar2 juga

Wani said...

hihi kan.. kadang2 cam susah jugak nak makan pegaga ni main ada mood x dak mood je baru nak makan ..

Wani said...

kalao tanam sendiri ni segar la sikit pookok nya .. itu pun dah tinggal sikit

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) advertorial (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (20) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign