Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Saturday, February 11, 2012

DAGING GORENG KERING

ASSALAMUALAIKUM........


ambil peluang nak update dapur maya ni ...selamat berhujung minggu ya buat semua ...cuaca pun cerah .. langit yang biru .. a'aah tenang-setenang2nya.... Indah kebesaran Allah ...  bila sebut pasal masakan daging ... biasanya kat rumah ni asyik nak masak kerutuk la , kurma la macam tu lah kebiasaanya sebabnya ahli rumah ni kalau nak makan nasi mesti kena ada berkuah-kuah yang masam-masam ... tapi bila wani rasa dah puas dah masak bergulai macam tu ..terasa tekak ni nak try macam goreng-goreng pulak.  wani pun try la yang simple nyimple ni .. kalau sebelum ni memang selalu buat yang goreng-goreng macam ni kalau dah nak jadi quick cooking hihi ....terasa belum letak lagi entry goreng - goreng yang senang macam ni kat blog .. daging goreng macam ni memang sedap dimakan dengan nasi panas-panas....kalau bab goreng- goreng macam ni better guna daging batang pinang la ...  resipi ni ambil dari rumah potret kasih ... terima kasih sudi kongsi resepi ... :)

DAGING GORENG KERING
SOURCE:   POTRET KASIH   

BAHAN-BAHAN      
300 g daging lembu
1 labu bawang besar ( saiz sederhana ) – di hiris
3 ulas bawang putih di ketuk atau di hiris
2  -3  hiris halia
5 -6 biji cili padi ( di potong atau sebiji sebiji )
1 sudu makan sos tiram
1sudu makan kicap manis
sedikit lada sulah
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam

Cara penyediaan
1. Daging di hiris nipis dan di bersih dan di toskan.
2. Gaulkan daging tadi dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
3. Kemudian  masak hingga kering airnya didalam kuali.
4. Jika daging belum empuk masukkan sedikit air lagi dan masak hingga daging empuk.
5. Bila daging telah empuk masukkan 2- 3 sudu makan minyak masak kedalam daging.
5. Goreng daging seketika barulah masukkan bawang hiris, bawang putih, halia, dan cili hiris.
6. Kacau daging tadi hingga bawang layu, kemudian masukkan sos tiram, kicap manis dan sedikit lada sulah.
7. Sesuaikan rasanya bolehlah diangkat.


                                                             
                                                                                           

2 comments:

  1. Salam petang Wani,dari tadi asyik lap liur je ngan tisu..menggoda sangat daging goreng kering tu,sedapnya mkn ngan nasi puteh..

    ReplyDelete