Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Wednesday, January 18, 2012

POACHED EGG

ASSALAMUALAIKUM.............


siapa suka makan poached egg??? wani ni kebetulan nak belajar sesuatu benda yang baru hihi .orang lain dah lama buat  la kot .. kita terkedek-kedek baru nak belajar :D...... itulah dia yang wani buat itupun dah kali kedua .. suka sangat.... dah ok la nak compared dengan kali pertama tu .. jadi tu jadi tapi agak comot.. sebab tak tunggu whirlpool tu atau pusaran air tu berhenti dulu ... tapi wani terus letak masa pusaran air tengah berputar tu  putih telur dia tu tersasar dari landasannya  .. nampak senang je nak buat poached egg .. tapi nak dapat kualiti yang memuaskan tu susah ... rasa-rasa la cabaran poached egg ni pernah dibuat oleh peserta masterchef blogger tahun lepas..maaf kalau salah info ... 

wani ambil resepi ni pun dari Chef Ryan Khang .. dia salah seorang juri masterchef blogger tahun lepas  dan dia lah yang bagi tunjuk ajar nak buat poached egg ni ... yang wani terlintas nak cuba buat poached egg ni bila teringat telur tu serakit baru beli so . masih fresh tu terlintas la nak buat poached egg ni ...hihi  mesti guna telur fresh tau kalau boleh jangan lebih dari seminggu .... telur tu ... ..telur ni kalau orang tak boleh bau rasa cuka tu susah la .. sebab dalam air rebusan tu akan letak cuka .. tak nak bagi telur putih tu berserakan... tu la fungsi cuka ... poached egg ni sesuai makan dengan roti letak lada sulah sikit ataupun makan dengan soup pun sedap ....yang wani buat ni pun saja wani terlebih rendam lama ... jadi egg yolk tu takla cair kuning gitu .. hihi wani tak lalu nak makan kalau nampak running egg yolk ni .. sedang2 lembap je kat tengah ok... wani sharekan kat sini resepi yang ringkas ini... boleh la buat rujukan walau nampak simple ...


1. telur yang telah diletakkan cuka satu sudu makan
2. masukkan air dalam pan hingga separuh dan letakkan beberapa sudu makan cuka .. lepas mendidih , kacau dan akan terhasil  pusaran air .. pusaran air tu terjadi lepas kita kacau air tu ..tunggu ia berhenti baru boleh letak telur yang telah diletak cuka tadi  perlahan-lahan dan terus tutup api.. tunggu dalam 2-3 minit
3. balikkan telur perlahan-lahan dalam 2-3 minit lagi ...
4. angkat perlahan-lahan dan celupkan ke dalam air untuk hilangkan rasa cuka ..hidangkan...

POACHED EGG

 Chef Ryan Khang did a demo on a simple way to prepare perfect poached egg, I tried and it worked perfectly. I am sharing this recipe.

The “recipe” is very simple. Fresh eggs are preferred as the egg whites will be less susceptible to become separated from the yolk. Also, bigger does not mean better when it comes to egg. Eggs in room temperature is assumed in this method, otherwise you might have to let it cooked longer than described.
  • bring water to boil in a saucepan or pot with water tall enough to cover an egg’s height
  • add a couple tablespoon of vinegar, this is to prevent dispersion of the egg white
  • crack egg into a cup first
  • when the water is boiling, stir saucepan/pot to create a vortex
  • add another tablespoon of vinegar to the cup with egg then gently pour the egg into middle of the vortex
  • switch off the fire and let cook for 2 minutes
  • slowly flip the egg over, covering the egg yolk and let it cook for another 2 minutes
  • (alternate extra step) dunk the poached egg in water to remove vinegar taste
  • ready to serve!

6 comments:

  1. wani..kita pun tengah duk nak belajar buat poach egg ni...kekeke..pernah tengok la kat tv martha steward duk selalu masak..tapi tak tau pulak nama dia poach...hihihi..baru2 ni sembang ngan kengkawan derang kata nak senang masak telor 1/2 cook guna cara ni..baru la kita tau nama dia..kikiki...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi ada jugak orang nak belajar .tak apalah sama2 kita belajar kan .. :) masak pun satu ilmu jugak ... nama dia poached egg sebab direbus tanpa kulit ... tapi still nampak macam tleur mata kerbau kan

      Delete
  2. Wani..sedap poach eggs sedap makan dengan sos egg benefict

    ReplyDelete
    Replies
    1. WAH sedapkan .. meleleh air lir neh apa2 sos pun wani suka

      Delete
  3. poached egg ni suka tang kuning telonye tu yg 3/4 masak..sedaaap :) x cukup sebiji..hihi

    ReplyDelete