Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Monday, January 16, 2012

OWHHH MY EGG TART !!!!!!!! :(

ASSALAMUALAIKUM SEMUA .................


rasa pada mulanya segan nak letak sini tapi hati ni asyik memberontak suruh letak juga ... pengalaman di dapur wani bukan sahaja nak tunjuk semua resepi menjadi dan ada kalanya tidak menjadi juga ... kadang-kadang kita kena menggalakkan buat sesuatu resipi tu tak jadi ... tapi takkan la nak tak jadi pulak kan hihi  ada orang kali pertama buat dah perfect jadi ... dan ada sesetengah  orang kali pertama buat dah tak jadi .... tapi tak apa .. itulah yang dikatakan semangat yang berterusan nak cuba buat lagi sehingga mencapai tahap dan mutu yang kita nak .. ehh betul tak... tak boleh kalau asyik nak suruh jadi je .. kalau kita fikir balik apa resepi yang tak jadi ni boleh memberitahu kita apa masalah dalam menyediakan resepi tersebut .. dan boleh la kita beritahu orang lain apa kesilapan yang perlu diperbaiki kan.....

egg tart ni dah lama wani buat .... crust ok sedap.... rangup je ... tapi yang masalahnya filling tu .. huhu ..entah apa yang silap .. sebab rasalah wani dah follow resepi  dia tu kena didihkan atas dapur tapi yang wani tak faham dia cakap didihkan sehingga berbuih kat tepi periuk... maksudnya kena didih lama ke atau sekejap je ...sebab dah bila wani terlebih didih ( tapi dah nampak la berbuih kat tepi periuk tu ) .. adunan filling dah jadi nak semakin likat sebab filling dia tu ada letak .. custard.... entah la wani pun tak tahu samada wani terlebih letak custard ke atau tidak... wani pun mulala tutup api tengok2 dah jadi likat la .. wani dah frustrated sebenarnya sebab tak menjadi apa yang tahap yang kita inginkan ...:( jadi wani letak jugak dalam tart shell tu sebab tak nak jadi membazir lak ... filling tu tak cair dia jadi likat cam nak buat puding ... so lepas bakar camtulah jadinya ...


bila wani google2 kat internet ... kebanyakan ada jugak egg tart tak letak custard dan ada jugak yang  letak .. cara pun berbeza juga ....tapi kan apa beza letak custard dengan tak letak custard tu .. jom kita bereksperimen hihi ..  dan yang penting sekali ada masalah yang wani tak dapat keluarkan tart tu dari pan dia tu ... got stuck !!! huhu .. tak macam yang biasa cheese tart yang wani bakar tu .. sebab yang egg tart ni ..filling dia tu dah letak kat dalam and then bakar balik .... rupa-rupanya ..ooooo patutla jadi macam tu ....wani dah dapat jawapannya kat SINI ..thanks wendy for sharing some tips with us.... .. bacalah tu ya nanti tak jadi buat egg tart pulak hihi .... salah satunya sebab berlakunya kebocoran kat dasar tart tu ... sebab itulah dia terlekat ... lain kalilah nak cuba lagi buat egg tart ni... begitulah ceritanya ......siapa2 yang berpengalaman buat egg tart neh kongsi2 ler ....




7 comments:

  1. teringin nak wat egg tart tp asyik tertangguh..x pela wani, rupa x penting janji rasanya tu sedap..mintak sket :)

    ReplyDelete
  2. Salam Wani..that's how we learn...learning from mistake lagi effective..the next tart will be much..much...better, bagi akak biar rupa tiada janjia rasa ada..

    ReplyDelete
  3. adeh berbalam2 mata lepas baca sebab tulisan putih. hahahaha.. tq sudi share. sebab bila share org lain dpt belajar dari mistake orang lain. betul tak? tq wani.. tapi nak tanya. walau likat gitu. sedap tak? memang tengah nak buat jugak ni tart egg ni sbb crust tu ada. tq wani

    ReplyDelete
  4. egg tart kita suka makan tapi tak pernah buat lagi..so tak leh nak komen byk..kalau ada depan mata..makan je...kekeke...

    ReplyDelete
  5. salam wani....akak pun prnh wat egg tart hr tu...sedap, anak2 pun suka ni...
    ok pe egg tart tu...janji sedap kan...hihihihi

    ReplyDelete
  6. asslam wani, egg tart ni akak belum cuba buat lagi..baik yang ada custard atau pun tidak..sebab rakyat jelata macam buat donno aje..hehe..
    tapi kadang2 tu macam terngin juga nak buat..fikirkan tak ada orang nak makan so terbantut impian ku..hehe

    ReplyDelete