Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Thursday, January 19, 2012

OATMEAL CRUSTED CHICKEN WITH LEMON SAUCE

ASSALAMUALAIKUM.....



haaa ini dia virus resepi ni  dari kak paty dah datang sini ..hihi ..sebenarnya wani nak habiskan oatmeal yang tak terusik tu dalam balang ..bila ternampak kak paty buat ayam ni guna oatmeal untuk ganti dengan breadcrumbs.. terus terlintas yang oat masih ada dalam balang tu .. tak terusik langsung .. kalau tak buat apa -apa benda rasa-rasanya duduk bertapa dalam balang tu lah sampai berkulat kot ..kalau tak ambil kisah .. :D adoi apa la wani nehh...  bila dah jadi masakan ohhh sedapnya rasa crispy oat tu   bila cicah dengan sos lemon dia tu sedap ..rasa masam2.. manis sedang -sedang eloknya lah ... rasa buat ayam macam ni sedap ratah saja dan cicah  bersama sos lemon tu .... tapi wani makan dengan nasi ..

rasa resepi ni paling simple sebab ayam tu tak deep-fry ...  malah dibakar je..cuma sebelum nak masuk oven tu .. letak atas pan sekejap nak bagi masak luaran dia tu keperangan sikit sekejap je  and then masuk oven ..  sebelum ni wani ada pernah buat ayam salut dengan oat macam ni jugaklah .... tapi digoreng ,, punyalah minyak banyak lagipun kalau digoreng faham2lah adalah macam sisa-sisa tepung kat dalam minyak tu kan ... yang ni simple je pakai minyak sikit. ..so jimat minyak lah ... :P.. wani syorkan kalau tak nak terlebih masam sos tu  baik kurangkan jus lemon tu .. kalau nak lah... lepas tu pandai la seimbangkan rasa masam manis nya tu wani suka masakan yang masam-masam dan manis tapi terlebih masam tu tak boleh jugak hihi .....oklah wani sharekan kat sini.. thanks kak paty ... so sedaplah .. menjilat jari ;p

OATMEAL CRUSTED CHICKEN WITH LEMON SAUCE
SOURCE:  PATY'S KITCHEN 

INGREDIENTS

2 boneless skinned free range chicken breasts
1tbs chopped fresh ( or frozen ) basil( wani tak letak )
½ cup flour( wani ganti dengan tepung jagung )
1 egg, beaten
¾ cup breadcrumbs( gantikan dengan oatmeal )
1tbs butter
1tbs olive oil
Salt, pepper 

1. rub chicken with salts and pepper
2. dredge each chicken piece in the flour, coat it with egg and then roll it in the oats. Melt the butter in a pan and add half the oil. When it si hot, but not browning, add the chicken breasts and quickly brown on both sides
3. Remove to a hot oven and bake until the juices run clear, about half an hour at 200c.


Lemon sauce
½ cup fresh lemon juice
¾ cup sugar( kurangkan )
1 lemon,zest
1tbsp cornstarch with 5 tbsp water
¼ cup chicken stock
5 cloves garlic- thinly slice(  wani cincang halus )
2” ginger – thinly slice( wani cincang halus )

 Directions:
  1. heat up oil and sauté ginger and garlic till fragrant. Add chicken stock and then add lemon juice, sugar and zest
  2. blend together cornstarch and cold water and stir into the lemon sauce
  3. cook until thickened, stirring frequently and adjust seasoning to taste
  4. pour over the cooked chicken  
Cook's Note - Add some chopped green onions will make this dish much..much delicious.




14 comments:

  1. Salam Wani,tergoda Rahel tengok ayam goreng oat itew...suke3x..

    ReplyDelete
  2. Selamat pagi Wani,
    Amie pun ada oat tak terusik... bolehlah cuba resepi ni nanti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak amie jangan tak cuba ya ,, ni memang sodap punya hihi

      Delete
  3. ooo masuk oven ek. bagus ni makanan sihat.. sedap nampaknya tu. walaupun bakar stil rangup2 ek.. ada gak oat tu. nanti2 bleh try ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ahh masuk dapo separuh masuk oven separuh ... kira2 separuh 2 la deh ... memang ranguppp ... cuba2 jangan tak cuba hihi

      Delete
  4. waahh nampak sedap.. ade oat tu..rangup je kan... anak2 suka ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ranguppp... macm ala2 kfc pun ada hihi

      Delete
  5. lama x singgah sini...
    rangup betul ayamnya..mesti sedap kan..kann

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemput singgah kak Qhaifa bila2 masa pon x pe :)) ... a'ahh menu ni meamng sedap ....

      Delete
  6. assalam wani
    looks interesting lauk ayam ni..
    ada oats ..macam udang goreng oatsmeal gitu..tapi yang ini bakar version ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam kak ayu ..

      memang sedap lauk ayam ni sedap ratah .. hihi .. wah udang goreng oatmeals... a'aah bakar version ... sihat2 hihi

      Delete
  7. wani...saya kalau buat goreng cam gini baru la rajin nak makan oats..kekeke..tapi kena hati2 kalau guna oats ni sebab dia cepat hangus...kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah kan wani bukan boleh jugak makan saja oat gitu .kena buat sumthing baru leh makan hihi

      Delete