10 January 2012

KERISI GORENG BEREMPAH

ASSALAMUALAIKUM.............


 biasanya kalau ada ikan kerisi kalau bab goreng mesti wani hanya goreng kunyit je dah sedap....hihi...  ikan ni ratah saja sedapkan....boleh ada kelainan sikit dari perap dengan serbuk kunyit tu aha.....kalau makan dengan nasi panas tu wahhh lagi membangkitkan selera.... kali ini bila ternampak kat dapur Dayangjack .. tengok je ikan kerisi berempah ni dah tergoda betul sebab diperap dengan banyak serbuk... apa lagi resepi pun dah lama disimpan.. baru lah hajat tercapai nak buat .... apa yang wani nak cakap .. memang sedap lah ada macam-macam rasa yang penting ada rasa kari ikan ... tak rugi mencubanya .. terima kasih kepada dayang kerana berkongsi resepi ni ... :))

KERISI GORENG BEREMPAH
SOURCE: DAYANGJACK

bahan-bahan :
  • 4 ekor ikan kerisi sederhana (dibersihkan)
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 inci halia (ditumbuk)
  • 1 sudu makan serbuk kari ikan
  • 1 sudu makan serbuk kunyit
  • 1/2 sudu makan cili serbuk
  • garam secukup rasa
  • 1 tangkai daun kari
Cara-cara : Gaulkan bahan-bahan di atas hingga sebati dan perap selama 30 minit. Kemudian gorenglah hingga keemasan atau hingga masak. Angkat dan toskan. Hidangkan bersama nasi putih.

Komen
7 Komen

7 comments:

rahel said...

Wani...sedapnya dicicah dengan sambal belachan...emm sedapnye..

nOOrsha said...

uhuhh sedapnye..ikan ni goreng garing2 kan, suke makan tepi2nye yg rangup tu :)

Amie said...

kita suka ikan kerisi... kalau goreng ikan ni mau makannya berekor2!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Wani syok sedap betul lauk2 macam nie akak suka

nuwairani ismail said...

nani pon selalu goreng tabur garam kunyit je kalo ikan ni..tak pernah pulak buat pesen2...tp ikan ni memang superb!

quinnie said...

wani..ikan kalau goreng cam gini memang longap makannya...cepat habis dlm bahasa biasa...hehehe

Wani said...

rahel: opss terlupa nak buat sambal belacan hihi

noorsha:memang wani suka garing ..kalo lembap2 tak garing x berapa nak umphh nak makan hihi..

kak amie;sama minat la kita ..wani kalau boleh nak meratah je kerja.. hihi

kak paty: memang syok la kalo ikan mcm ni

nani: a'ahh la kan kalo dah x tau nak perap dengan apa jawabnya garam kunyit je la lol!!!

Q: ooo orang panggil longap ya first time dengar hihi

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) advertorial (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign