Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Saturday, May 28, 2011

NASI AYAM GORENG



ASSALAMUALAIKUM.......

masa wani tulis latest entry ni sekarang pukul 12:32 malam... tadi tengok cerita cerekarama yang bertajuk " TASBIH CINTA QADIJAH".. terharunya wani bila tengok cerita tu sampai mengalir air mata ... bila tengok liku-liku kehidupan yang telah dilalui oleh seorang wanita bernama Qadijah. boleh dijadikan pengajaran kepada kita . wani ni kalau tengok bab2 yang menyentuh kehidupan wanita memang wani akan berasa touching sikit. "yang mana yang baik datang dari Allah, yang mana yang buruk datang dari kita juga" hehe masih terngiang2 dekat telinga lagi kata2 tu. semoga Allah memberkati kita semua dalam apa jua yang kita lakukan dalam kehidupan ini.


oklah dah2 lah cerita pasal drama tu, kita beralih pula ni wani nak cerita pasal NASI AYAM GORENG. just a few days ago, when i blogwalking blog ke blog,  i just stopped by at AZLITA AZIZ'S BLOG click HERE. actually masa wani terklik resepi tu, memang nampak mudah dan ringkas tak sesusah macam nak buat nasi beryani walaupun sebenarnya not exactly looked like nasi beryani but bila makan ,, ohh the smell it's so aromatic,, satu dapur bau semerbak with curry memang padan la dengan wani i'm a curry lover hehe .when i looked all those pictures at AZLITA AZIZ'S BLOG  made me droollllll.... mouth-watering dah ni ...hehe ... so apa lagi cook la..!!!!here i wanna share this SUPERB recipe with you all and i copy and paste.. kak ita minta izin ya .. thanks ... :)) My mum really liked it..

NASI AYAM GORENG
Prepared by: wani
resource: Azlita Aziz@masam manis

1 ekor ayam- di potong 12 ketul
2 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar rempah kari

Ayam di potong 12, bersihkan dan toskan. Gaulkan bersama garam, serbuk kunyit dan serbuk kari. Perap sebentar dan goreng seperti biasa. (jngn garing sangat)
Setelah siap, angkat ayam dan ketepikan

Nasi

 1 sudu rempah kari
1 inci halia-tumbuk kasar
4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
1/2 labu bawang besar-potong dadu
2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
sedikit kiub ayam
sedikit garam dan sedikit serbuk lada hitam
2 bay leaves/ daun ketumbar
4 cawan beras basmathi-cuci toskan
4 1/2 cwn air
1/2 cwn susu cair

Panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk, serbuk lada hitam dan rempah kari hingga wangi.
Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
Tuangkan 1/2 susu cair dan 4 1/2 cawan air.
Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam, kiub ayam dan daun ketumbar. Masak nasi hingga masak.

alahai dekat ayam tu pun masih ada terlekat biji-biji nasi..

Friday, May 27, 2011

SAYUR AIR BAYAM

ASSALAMUALAIKUM............

akhirnya, hari ini bermulalah cuti persekolahan selama 2 minggu for east coast only la yang bermula hari jumaat hehe.. jalan raya pun dah mula nak ada traffic congestion la kalo holiday season ni. maklumlah cuti sekolah, ramai ambil kesempatan nak keluar berjalan-jalan kan bawa family tersayang .lagipun cuti2 ni bermakna banyak la kenduri kahwin kan. jalan pun bertambah jam.  hari ni pun wani pergi shopping dengan ibu nak beli barang-barang dapur yang dah out of stock ni rasa-rasa dah keluar pepagi benar dah , sampai-sampai nak tengok tempat car park , aih dah penuh kiri kanan parking nya. tengok jam baru pukul 9 pagi. selalunya tak macam ni, ada lagi tempat kosong boleh park kereta. ingat rasa malas nak parking dalam mall ni tak nak sibuk2 himpit2 kat dalam, tapi terpaksalah masuk lagipun kat tempat parking mall ni belum ada kereta banyak lagi .

ok lah masuk dalam mall ni sebenarnya wani tak sabar2 nak pergi kat tempat sayur-sayuran nak beli sayur bayam merah tu dah lama tak pekena sayur air bayam merah tu dah rasa rindu. belilah la satu ikat nak lepas rindu. memang wani amat suka kalau bab2 sayur air ni tapi ikut jenis sayur air jugak lah. tak semua sayur air wani suka . kalau sayur air herba yang masukkan daun cekur manis lagi la wani suka. rasa-rasa orang lain pun dah tahu cara nak buat sayur air ni tapi wani buat ikut versi wani sendiri lah.simple lagi mudah. yang simple2 macam ni la sebenarnya orang nak kalau nak berbanding resepi susah hehe... tak apalah nak masukkan jugak entry ini.kepada yang belum tahu nak masak sayur air oklah ini resepi mudah dari wani ya :))


SAYUR AIR  BAYAM MERAH
prepared by : wani
resource: my own recipe

BAHAN-BAHAN
- 1 ikat sayur bayam merah ( dibersihkan dan dipotong2)
- 3 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 sudu teh lada hitam
- sedikit sos tiram
- sedikit garam
- sedikit ikan bilis

CARA-CARA
1. tumbuk lada hitam terlebih dahulu dan kesemua bahan yang bertanda * ditumbuk kasar
2. goreng ikan bilis terlebih dahulu dengan minyak yang sedikit dan bila dah nampak separuh garing ikan bilis tadi, boleh tumiskan bahan yang ditumbuk kasar tadi sehingga naik bau.
3. masukkan dalam satu cawan setengah air ataupun nak lebihkan air tu boleh bergantung tengok sayur bayam tu. tapi kalau air terlalu banyak tak sedap nanti hilang rasa dia tu.
4. masukkan batang bayam tadi dan masukkan sos tiram dan garam secukup rasa .tunggu sehingga ia mendidih lama sikit dan barulah masukkan daun bayam tadi.
5. kacau ratakan biar sebati. jangan lama sangat atas dapur nanti sayur tu terlalu lembik. siap boleh hidangkan
6. SELAMAT MENCUBA...................

Wednesday, May 25, 2011

HALAL VS HARAM

ASSALAMUALAIKUM ....................

Semalam masa wani surfing2 dekat myresepi, ada seorang kawan wani sedang berdiskusi mengenai persoalan yang hangat diperdebatkan buat masa sekarang iaitu status halal dan haram produk - produk makanan kat Malaysia. lepas satu dan satu produk-produk makanan kita ni dipersoalkan samada mempunyai bahan yang haram atau pun tidak. wani rasakan, pendek kata semua makanan kat Malaysia ni dah tak selamat. lepas satu lepas satu timbul mengenai produk talam dua muka ni maksudnya label sahaja yang halal tapi hakikatnya produk itu HARAM dimakan. kita sebagai pengguna dan lebih lebih lagi sebagai seorang muslim difardhukan mencari yang halal dan toyyiban. elakkan daripada perkara - perkara syubhah. bagi wani bila dah timbul soal ni yang menjadi isu panas dan hangat sekarang, wani sentiasa berhati - hati terutama nya bila nak beli barang2 membaking ni .. adoi ..kalau nak di cakapkan kat sini banyak betul brand2 seperti gelatin dan ovalette dekat pasaran. sampai wani pun confused yang mana satu haram dan yang mana satu halal.



produk - produk seperti gelatin dan ovalette la biasanya banyak dimasukkan benda - benda haram tu..kalau diperhatikan macam contoh ovalette.semua orang tahu fungsi ovalette sebagai agen menstabilkan texture kek untuk lebih lembut dan gebu tapi rasa- rasanya rata2 tidak tahu bahan yang dimasukkan dalam ovalette.. halalkah atau haramkah..  cuba tengok senarai bahan-bahan dekat botol tu salah satunya dia mention kat situ LEMAK. tapi wani rasa was2 lemak apa yang ia gunakan untuk menghasilkan ovalette tu kan.so, please beware to those who really loves baking and cooking so much including me hehe , you should choose wisely. kita sebagai pengguna perlu berhati- hati bukan sahaja bijak memilih malah kita nakkan yang halal lagi suci kan. kadang -kadang orang berniaga ni nak kaut untung je. mereka dah tak kenal istilah haram dan halal dah jual je pandai. kita sebagai pengguna tidak boleh nak salahkan dia tapi perlu bijak memilih produk-produk berkenaan... banyak lagi wani nak cerita ni nanti kita sambung balik ya :),,, tapi semalam kawan wani tu dia ada bagi link sekiranya kita ingin mengenal pasti samada jenama tersebut halal atau tidak ..semuanya ada kat situ ya.. ini linknya klik SINI. semuanya boleh cari kat situ

Tuesday, May 24, 2011

APAM PELANGI


ASSALAMUALAIKUM……..


Lamanyaa wani tak berblog rasa dah nak hampir 2 minggu huhu rindunya kat blog bukan apa dah baru nak berjinak-jinak dengan blog jadi macam ni pulak …bukan wani busy .. laptop wani ni buat hal entah apa yang rosak.. sampai nak masak pun dah tak ada mood,,, kosong je minda….hehe.. semua koleksi resepi wani ada dalam laptop tu.. rugi rasanya tak buat softcopy letak kat lain dulu…

Oklah sekejapnya masa berlalu, bulan demi bulan dah nak penghujung bulan Mei ya, rasa macam nak undur masa ke belakang balik. Dari kita duduk membebel tak tentu pasal, wani nak tunjuk resepi yang wani dah buat pagi tadi iaitu “Apam Pelangi”. Resepi ni wani ambil kat myresepi, nampak macam kek tapi kenapa namanya apam jugak ya. Sebelum ni wani tak pernah buat sebarang jenis apam, tiba – tiba kebetulan nak buat apam ni sebab minyak jagung kehabisan stok, so tak boleh la nak buat kek lain, tengok2 resepi lain jawabnya apam la yang x guna minyak. Nak cuba baking lagipun tak pernah baking lagi apam ni. Mari kita tengok resepinya dulu ya..


APAM PELANGI
  • 4 biji Telur
  • 2 tsp ovalatte
  • 1 tsp esen vanilla
  • 300 g tepung gandum
  • 300 g gula halus( wani kurangkan 200 gm rasa dah sedang ok dah )
  • 250 ml santan
  • 1 tsp baking powder
  • Pewarna
Cara-cara
  1. Pukul telur,gula dan ovalatte hingga kembang
  2. Masukkan santan dan esen vanila.gaul sebati
  3. Masukkan tepung dan baking powder
  4. Bahagi kepada 2-3 warna (ikut citarasa)
  5. Tuang ke dalam loyang selapis demi selapis
  6. Kukus sehingga masak.( wani kukus dalam 1 jam 5 minit,lepas tu cucuk dgn lidi nak tau dah masak ke tak )

  yang wani hairan nya ni panggil apam jugak ke macam versi kek je ,,, sebab sebelum ni x pernah nak baking jenis kek macam ni ,wani tak tau nak cakap jadi ke tak "apam pelangi" ni nampak macam jadi ke boleh tukar nama " kek kukus pelangi", lepas tu satu lagi kepada sesiapa yang dah pernah buat apam ni dia memang bau macam tu ke , macam bau tak bau telur je, ke sebab wani letak santan ke sebab ovalette tu, ibu wani pun belum makan lagi masa bau tu dia dah tau apam ni letak santan hehe,,, pandailah ibu wani ni. tapi kalau kat kelantan apam ni dipanggil "ambun".


bagi wani, rasa dia oklah boleh lah hehe nak kata sedap tu, sedap la jugak. mari wani nak tunjuk masa before baking dan after baking, sebab seronok sangat buat layer by layer ni, tersangat la cantiknya macam nak bakar pun sayang ..

yang ni masa masih lagi dalam gegelangnya


yeay dah buat corak !!! nampak cantik tapi kalo so many colors like rainbow wow lagi la fantastic !!!! so colorful gitu


already after baking jadila macam ni. keapda sesiapa nak mencuba silalah mencuba ... selamat mencuba ..

Wednesday, May 11, 2011

MOIST CHOCOLATE CAKE ( STEAMED VERSION )

ASSALAMUALAIKUM......

Berapa hari yang lalu. sebelum adik perempuan wani seorang ni yang sedang belajar kat KL cakap nak balik kampung sebab minggu study week tapi kena balik jugak sebab kawan- kawan dia semua balik, takkan dia nak duduk seorang diri pulak kan.. lepas tu ada la cakap dengan dia yang dia teringin nak makan moist chocolate cake, dah lama tak makan kek dah tak tau rasa macam mana kek,, haahaa nasib baik tak cakap dah tak tau rupa kek macam mana pulak ya .. hehe... lepas tu wani dok fikir2 nak buat kek yang simple dan mudah yang paling penting ialah memang digemari family tak lain tak bukan moist chocolate cake la jawabnya..


 oklah tapi biasanya yang lepas2 kek coklat yang wani buat ni menjadi sebab  guna resepi siapa dah tak ingat tapi ambil kat myresepi... dah banyak kali buat sebab sedap dan keknya menjadi moist je lembap2 gitu dan lembut jer..  wani ingatkan nak jadikan resepi ni bookmark la ya dah tak mahu fikir resepi kek coklat yang lain sebab terlalu la banyak resepi kek coklat ni sampai dah tak tau nak ambil yang mana satu. bila dah cuba buat resepi ni dan banyak kali menjadi maka resepi ni la dah jadi COP MOHOR nya... bila pada masa yang tak dijangka wani terklik2 gambar resepi kek coklat di DAPUR KAK ZU,  ternampak la resepi kek coklat yang lain pulak cuma kaedah je yang lain dari biasa yang wani buat tu, sukatan dia pun macam terlebih sikit. kak zu kata teramat la sedapnya. lepas tu fikir dalam hati ni ... nak cuba ke tak nak cuba ni. akhirnya, ambil kata putus nak cuba jugak macam mana hasilnya. tapi wani derhaka kat resepi ni ,, kak zu bakar, wani buat pulak kukus. hehe..

tanpa membuang masa, marilah tengok resepinya.. terima kasih kak zu because of this recipe.. rasa2 nak jadikan resepi ni pulak bookmark nya hehe.. lembut dan memang moist sangat2 lepas semalaman dalam peti sejuk. wani copy dan pastekan resepinya



      

Ini dah dipotong, keluar je dari peti sejuk, terus potong.. oh my gosh.. terlalu hitam nya keknya,, very dark chocolate... sebenarnya wani suka kalau coklat tu guna banyak2... macam aiskrim pulak ...
















topping pun masih tak reti2 asyik comot je. tak apalah janji sedap lah ya. untuk kek ni sebenarnya wani guna gula 1 cawan jer .. tapi rasanya agak tawar sikit la sebab baru  perasan  yang sukatan untuk bahan2 tu semua agak banyak berbanding resepi yang biasa wani buat







Bahan2

3 biji telur
13/4 cawan gula ( Guna 1 cawan masih tawar kena guna 13/4 cawan jugak )

13/4 cawan serbuk koko
13/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonate
2 sudu kecil baking powder
***kesemua bahan ni digaul skali

1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1 cawan air panas gelegak

care2

pukul telur dan gula hingge kembang..masukkan susu cair..adunan tepung 4 sekawan tadi(***)....masukkan minyak masak..last sekali masukkan air panas.

bako dalam oven lbih kurang 1 jam.
bako dalam acuan bengkang pun bole..lgi jimat gas..api kecik je..dngn syarat ade pelapik besi bawah acuan bengkang.

***tips..mse nak masukkn adunan ni dalam oven tuang tinggi2 ke dalam acuan..maksudnye angkat tangan tinggi2..ishh isshh..tk faham ke..aduiii.tujuannye untuk kek naik gebu dan lembut..


sos coklatnye.

bahan2
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
1/2 cawan gula halus
1/4 cawan minyak jagung/kelape
air 1/4 cawan

kesemua bahan ni masak atas double boiler..kepekatannye bole adjust nak pekat mne..

****klau nak lembab bior kek ni semalaman dlu..masak ari ni esok bru potong..boleh arrrr.



        kek coklat ni tersangat la moistnya nak banding resepi yang dah wani bookmark kan tu. tapi apa yang penting ialah  masa teknik kita nak gaulkan bahan2 semua ni memainkan peranan.. macam wani buat kek ni wani ayak 2 kali tepungnya tu dan gula dan telur pastikan dipukul biar betul sehingga kembang pendek kata macam putih berkrim dia naik 2 kali ganda dan telurnya nya wani guna suhu bilik.

Tuesday, May 10, 2011

TELUR MASAK TAUCU

ASSALAMUALAIKUM.......

Alhamdulillah, semalam hujan turun dengan lebat sekali . pukul 9.00 malam tu dah mula hujan sekali dengan kilat sabung - menyabung rasa sejuk sikit udara, taklah panas dan rimas. biasanya kalau panas pelik2 macam ni mestilah hujan nak turun. mak wani pun kata macam tu. patutlah panas pelik semacam sejak kebelakangan hari ni. berpeluh - peluh dibuatnya. tapi malam semalam walaupun hujan lebat mencurah - curah, masa wani bangun pagi pun masih rasa panas, mungkin takat air hujan turun masih belum cukup. terasa udara tu masih lagi panas. petang ni pun nampak nak hujan, guruh pun dah berbunyi. harap - harap hujan akan turun la ya ..


oklah hari ini wani ingin berkongsi resepi TELUR MASAK TAUCU diambil daripada blog DAPUR TANPA SEMPADAN, klik SINI. wani, asalkan dengar je resepi ada taucu terus ambil nak cuba macam mana, memang wani suka taucu ni , tapi tak pernah la pula wani buat masakan telur yang ada taucu ni. resepinya ringkas je, lagipun ada halia. hahh lagi satu yang resepi ada halia pun wani suka sangat- sangat. oklah mari tengok ke dapur wani dan apa resepinya wani copy dan paste:


BAHAN-BAHANNYA :-)
3 - 5 biji telur (mat guna 4 biji) wani guna 3 biji je
3 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 batang leeh, hiris dan rendam
1 biji cili merah, hiris
1 biji cili hijau, hiris
1/2 inci halia muda, hiris
1 camca besar taucho
Sedikit jus asam jawa
1/2 camca teh gula pasir
Garam, jika perlu
1/2 cawan air panas

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Telur digoreng mata lembu, tapi jangan sampai merahnya keras (kalau nak keras pun boleh, ikut suka hati memasing). Buat hingga siap, dan susun dalam bekas sesuai, ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingg harum, masukkan taucho dan tumis hingga harum, guna api kecil. Tambah air panas jika kelihatan kering. Tuang jus asam jawa dan masukkan leek (toskan). Biar masak sekejap.
  3. Masukkan gula dan biar mandidih, rasa, jika perlu tambah garam sedikit, berhati2 kerana taucho sedia kala masin. Bila ok curah atas telur tadi, hidangkan segera....

    HASILNYA: 








    Saturday, May 7, 2011

    SELAMAT HARI IBU ......

    ASSALAMUALAIKUM…….


    Sebelum memulakan penulisan di blog, dalam fikiran sedang terfikir – fikir bila sebenarnya hari ibu ni? Baru perasan di dalam tv asyik keluar iklan pasal hari ibu. Wani sebenarnya selalu keliru pasal tarikh yang tepat HARI IBU ni, padahal tiap – tiap tahun sambut hari ibu hehe tapi yang selalu lupanya bila tarikhnya yang ingatnya bulan Mei je. Tapi tak mengapa lah kita bukannya nak sambut HARI IBU untuk satu hari sahaja, bagi Wani , HARI IBU  tu adalah tiap – tiap hari.lagipun ibu kita hanyalah seorang tu je atas dunia ni.Lagipun bulan Mei tahun 2011 ini penuh dengan hari – hari yang begitu istimewa. Yang pertama HARI IBU, iaitu pada 8 Mei 2011, yang kedua HARI JADI ibu wani nanti iaitu pada 13 Mei 2011 dan yang ketiga HARI GURU iaitu jatuh pada 16 Mei 2011 nanti memandangkan ibu wani merupakan seorang guru .. banyak kan.. hari yang begitu MULIA sekali. Sudah ramai kawan – kawan wani bagi ucapan dekat ibu masing – masing. Wani ,, bila lagi? Hehe… ibu, engkaulah ratu hatiku, tiada siapa yang dapat dibandingkan denganmu dalam memikul tanggungjawab bergelar seorang ibu, mengandungkanku, melahirkanku, mengasuhku,  mendidikku, untuk menjadi seorang khalifah Allah yang berguna di dunia ini. SELAMAT HARI IBU  buat ibuku yang tercinta. Segala penat lelahmu akan dibalas di syurga nanti . AMIN….

    SUMBER IHSAN DARI GOOGLE

    Oklah dah panjang lebar wish hari ibu, wani tidak berkesempatan nak masak yang istimewa untuk ibu, tak mengapalah, hari ibu kan tiap – tiap hari. Dalam fikiran ni dah set, nak buat apa menu special ni  TUNGGUUUUU…emm hari ini wani pergi melawat datuk wani sebelah abah, sambil2 itu nak sembang – sembang dengan mak saudara wani. Dah lama betul tak berbual2. maklumlah tak berkesempatan . mak saudara wani ni akan kahwin nanti , tu yang wani teruja nak sembang2. dah nak hampir selesai je persediaan nak kahwin ni ,, bekas bunga telur dah beli lagipun yang nak buat hantaran pun dah habis beli banyaknya duit melayang. Huhu nak kahwin kan. Rasa tak puas bersembang lagi, masa suntuk. Lepas asar terus ke pasaraya nak beli barang dapur  mak pesan suruh beli ketupat nasi segera nak dibuat rendang ayam kampong, katanya.. ada lagi berbaki ayam kampong ingatkan dah tak ada..rasa nak beli barang banyak tapi tak bolehlah masa suntuk tak sempat nak terjah2 tengok barang. Lagipun mata wani dah meleret tengok “Fusilli” ahaha nak buat apa tu .. rahsia hehe.. rasa nak belek2 barang lagi tapi tak bolehla abah wani nak cepat pulang.. jawabnya terpendam la dalam hati yang mana barang – barang yang tak beli lagi tu.tak pe yang itu next time ,, tapi 3 barang penting sudah wani grab kat rak tadi. Bila lah projek nak buat nya ya..


    Oooo lupa pula emm masa kat rumah datuk lagi satu ada adegan yang menyentuh hati kat sini. Datuk wani, wani panggil tok ayah ni dah tua pendengaran pun kurang jelas. Kalau nak bercakap dengan dia macam nak tengking orang pulak tapi nak buat macam mana kalau tak cakap dengan jelas dan kuat nanti dia tak dengar. Kenalah bercakap berulang – ulang kali. Bila wani sampai depan pintu rumah datuk wani ni memang dah duduk dekat kerusi panjang dia. Dekat situ la dia tidur siang dan malam. Masuk tu wani pegang tangan datuk , dia tak berapa kenal wani. Dekat situ hati wani tersentuh yang amat. Hati ini begitu pilu sekali melihat keadaan datuk Dia Tanya anak siapa wani jawab anak cikgu Nawi sebab dia panggil abah Wani,  Nawi ataupun Wi panggilan anak dia yang sulung. Dia Tanya lagi tinggal kat mana, wani jawab tinggal kat Peringat. Ooo lepas tu barulah dia perasan Wani ni cucu dia.. air mata jantannya mengalir keluar sambil datuk genggam tangan wani dengan begitu erat sekali sambil cakap cucu sendiri dah tak kenal Wani sebak ya Allah. Tak pernah wani tengok tok ayah menangis depan wani sendiri.  Sejak arwah nenek ( isteri datuk ) meninggal, tok ayah kini berseorangan, mak saudara wani la yang jaga. Wani kesat air mata dia dengan tisu.kalau dahulu memang wani tinggal sebelah rumah tok ayah. Jalan dua tiga langkah dah pun sampai. Sekarang sejak berpindah ke tempat lain sejak pertengahan tahun 2007, dah tak macam dulu dah. Wani hanya berdoa supaya Allah ringankan beban dia masa sakit –sakit ni.kita sendiri pun bila tengok orang yang sakit, ini pun memberi kesedaran kepada kita bahawasanya dalam menempuh kehidupan ini akan juga melalui saat-saat kesakitan semasa tua untuk menempuh ke alam kematian. Hargailah orang tua semasa mereka masih ada di dunia ini. Jika mereka dah tak ada, itu semua hanya akan menjadi satu memori yang akan sentiasa terpahat di hati



    Friday, May 6, 2011

    SOAL JAWAB TEKNIK - TEKNIK MEMBUAT KEK

    ASSALAMUALAIKUM........

    panasnya cuaca hari ni, dah petang ni nampak langit biru je. pagi tadi masa buka tingkap rumah tengok2 tanah basah, pokok2 pun macam dibasahi air. tertanya dalam hati eh hujan ke? baru semalam wani doa2kan supaya hujan turun. ohh rupanya semalam dah pun turun pada pukul 2 pagi, ibu wani yang cakap. Alhamdulillah, ibu kata lebat juga hujan, walaupun setitik air hujan itu pun dikira rahmat Allah.

    oklah hari ini tak nak bercerita pasal masak-masak. semalam wani ada terbaca satu artikel dari satu laman web mengenai SOAL JAWAB TEKNIK MEMBUAT KEK. bagi orang macam wani ni yang masih lagi berjinak2 walaupun dah banyak kali buat tapi wani masih lagi perlu mendalami ilmu2 atau teknik2 macam ni. nanti nakkan hasil yang terbaik kan.. perlulah tahu pasal cara dan petua yang betul. oklah wani ambil sumber nya kat SINI. tapi wani akan copy dan pastekan ya. ini untuk memudahkan wani membuat rujukan balik.


    MENGAPA KEK LEMBAB DI TENGAH?
    Soalan:
    Apabila saya membuat kek suatu ketika dulu kek tu masak tapi dia lembap di tengah ada
    kesan minyak semacam tidak cukup masak, tolong beritau apakah sebabnya?
    Jawapan:
    Mungkin suhu oven tidak mencukupi dan masa memasak terlalu pendek. Kek yg lembab di
    tengah menunjukkan sukatan mentega terlampau banyak atau anda telah membiarkan
    mentega terlalu lama di luar (ia menjadi cair sedikit).
    Tambah 3-4 camb tepung naik sendiri, insyaAllah kek akan kembang elok. Jika permukaan
    kek menjadi keperangan terlalu cepat, tutup longgar dengan kertas timah (aluminium
    foil) sehingga kek masak. Pastikan guna api atas dan bawah hanya jika anda memasang
    “kipas” pada dinding belakang oven. Jika tiada kipas, memadai menggunakan api bawah
    saja, suhu 190 C.


    KELAJUAN MEMUKUL TELUR
    Soalan:
    Sebenarnya kurang pasti apakah kelajuan yang sebenarnya untuk memukul telur, mentega,
    gula dan sebagainya untuk membuat biskut dan kek.Yang saya tahu tepung tidak boleh
    dipukul laju. Walaupun kek saya menjadi tetapi ia tidak naik sepenuhnya. Harap puan
    boleh membantu saya.
    Jawapan:
    Untuk membuat biskut, memadai dengan memukul perlahan hingga sebati. Tidak perlu
    menggunakan mesin kecuali ingin menyediakan dalam kuantiti yg banyak.
    Manakala untuk kek pula, pasti ia dipukul perlahan hingga sebati kemudian dipukul
    tahap sederhana selama 3-4 min sebelum diputar maksima selama 6-7 min atau hingga
    adunan kelihatan gebu dan ringan. Jika mesin jenis berkuasa, tidak mengambil masa
    terlalu lama.
    Jika jenis hand mixer, anda perlu memastikan gula hancur dan tidak nampak berbiji
    baru dimasukkan sebiji demi sebiji telur. Pastikan adunan dipukul rata setelah
    memasukkan telur setiap kali. Bila masukkan tepung, memadai perlahan saja, bubuh
    berselang-seli dengan cecair (susu, jus dll).


    KENAPA KEK SAYA TENGGELAM?
    Soalan
    Saya ada membuat kek mengikut resepi yang puan berikan dan langkah-langkahnya tetapi
    kek saya biasanya naik dan kemudian tenggelam di tengah, mengapa?
    Jawapan:
    Mungkin disebabkan:
    (1) suhu ketuhar terlalu tinggi
    (2) gula dan mentega tidak cukup gebu
    (3) kek belum cukup masak/masa membakar terlalu pendek
    (4) kedudukan rak iaitu sebaik-baiknya, tin kek di bahagian tengah ketuhar
    (5) terlebih penggunaan serbuk penaik


    KEK MEREKAH
    Soalan:
    Kenapa kek cokelat yang saya buat selalu merekah dah keras dan kadang2 hangus di
    bahagian atas? Suhu yang saya letak 180 C selama lebih kurang sejam.
    Jawapan:
    Mungkin oven anda ada elemen pemanas di sebelah atas, itulah sebabnya ia mudah
    hangus. Sudah berapa lama anda gunakan oven itu? Mungkin suhunya tidak begitu tepat
    lagi. Cuba kurangkan ke 170 C dan lihat hasilnya. Untuk mengelak bahagian atas
    hangus, tutup longgar dengan foil setelah 20 min kek dimasukkan ke dalam oven. (Letak
    foil atas tin, tak perlu mengemaskan bahagian tepinya).


    KEK SERING HANGUS
    Apabila saya membakar kek menggunakan microwave convection oven (Panasonic),
    seringkali kek saya hangus di bahagian tepi manakala bahagian tengahnya belum masak
    lagi. Sementara menunggu bahagian tengahnya masak, kek tersebut telah merekah di
    bahagian tengahnya dan mengambil masa yang lama untuk masak. Adakah kerana acuan yang
    tidak cukup besar (kek melimpah) ataupun suhu yang terlalu tinggi?
    Jawapan:
    Adakah anda menggunakan bekas empat segi atau bulat? Jika dalam bekas empat segi,
    anda perlu membungkus keempat-empat penjuru bekas dengan kepingan kecil aluminium
    foil (bungkus kemas, bahagian berkilat di sebelah dalam). Ini akan menghalang penjuru
    kek dari hangus. Seelok-eloknya, gunakan acuan yg besar supaya kek cepat masak dan
    kek itu seharusnya setebal kira-kira 5-6 cm sahaja. Cuba dengan suhu 170 C, okey?


    Soalan:
    Assalamualaikum,
    Saya telah mencuba untuk membuat kek kukus buah-buahan, tapi tiap kali selesai kek
    nya akan termasuk menjadi seperti lobang dibahagian tengah.Bolehkah beritahu di mana
    silapnya dan kalau boleh berikan saya resepi yang betul.
    Jawapan:
    Kek kukus puan berlubang di tengahnya mungkin kerana tepungnya tidak mencukupi.
    Pastikan juga puan menambah air kukusan dengan air panas. Jika air sejuk, perubahan
    suhu akan menyebabkan kek itu tidak naik dengan elok. Kek jenis ini selalunya lebih
    keras sedikit adunannya daripada kek biasa yg dibakar di dalam ketuhar.


    SOALAN
    Saya ada membelikan resepi Kek Kukus Buah baru-baru ini dan harap puan dapat menyemaknya.
    Kerap kali terjadi apabila saya membakar kek coklat, pada awal pembakaran kek naik
    tinggi tetapi apabila sudah masak kek akan turun menjunam dan permukaan atasnya akan
    kelihatan hodoh.kenapa?
    JAWAPAN
    Banyak faktor yang menyebabkan kek ‘jatuh’. Contohnya, kekurangan tepung, terlebih
    gula atau suhu ketuhar terlalu tinggi. Suhu tinggi juga membuat permukaan kek tidak
    rata. Jika kandungan serbuk penaik agak berlebihan, kek memang akan kembang semasa
    panas tetapi mengecut bila mulai sejuk. Saya tidak pasti sama ada kek coklat yang
    puan buat, gunakan air/susu kerana melalui pengalaman saya, permukaan kek jenis ini
    selalunya memang tidak rata. Ia ada kena mengena dengan kelembapan kandungan kek
    tersebut. Jika permukaannya tidak cantik dan hendak menghiasnya, potong bahagian yang
    tidak cantik itu (ratakan permukaan) dan terbalikkan kek. Lazimnya, ia akan dihias di
    bahagian bawahnya yang lebih rata.


    Apakah gunanya ovallete dalam adunan kek?
    Ovalette akan memberikan tekstur yang halus pada kek terutama kek span yang
    menggunakan cecair (air atau jus buah-buahan atau susu cair). Antara jenama lain yang
    biasa bagi menggantikannya ialah Quick 75 dan jilk (yang lebih kuat dari segi reaksi
    dengan bahan-bahan kek yang lain).


    Apakah bahan yang boleh menggantikan ovalette apabila membuat kek supaya lebih gebu?
    Jika tidak mahu menggunakan ovalette, pastikan anda memukul telur dan gula hingga
    kembang dan ringan (bila membuat kek span). Untuk kek yg memerlukan anda memukul
    mentega dan gula, tidak perlu memasukkan ovalette, sebenarnya. Anda boleh cuba cara
    ini: asingkan kuning dan putih telur. Masukkan kuning ke dalam adunan (seperti
    biasa). Manakala putih telur dipukul dengan sedikit garam @ setengah sudu jus limau
    nipis(menggantikan krim tartar) hingga kental. Kemudian kaupbalikkan perlahan-lahan
    ke dalam adunan mentega sebelum dibakar.

    Berapa lama masa yang sesuai untuk memukul butter+gula, telur  seterusnya tepung?

    Jika memukul mentega dan gula, mestilah sehingga ia nampak gebu dan gula hancur
    sedikit. INi bergantung pada kelajuan mesin pemutar letrik yang anda gunakan.
    Selalunya, mula memukul pada tahan perlahan. Berhenti dan pastikan bahan-bahan di
    tepi mangkuk dikaup agar bersatu semula. Kemudian putar kelajuan maksimum selama 3
    minit, kaup bahan di sekeliling mangkuk dan putar lagi 3 minit. Ulang sekali lagi dan
    putar lagi. Bila adunan nampak ringan (pucat sedikit warnanya), baru dimasukkan
    sebiji telur, pukul 2 minit, tambah telur sebiji lagi, pukul dan buat hingga habis.
    Gunakan senduk kayu untuk memasukkan tepung (bahagikan kpd 4 bahagian dan masukkan
    satu bahagian pada satu masa.)


    Apakah perbezaan telur gred A dan gred B?
    Telur Gred A lebih besar dari Gred B. Sukatannya tidak ketara jika adunannya sedikit
    saja atau ketika menggunakan kuningnya saja.
    Apakah perbezaan kesan penggunaan telur ayam kampung dalam adunan kek?
    Telur kuning di dalam telur ayam kampung lebih terang warnanya. Telur ayam kampung
    selalunya agak kecil dibandingkan dengan telur Gred A, jadi, mungkin anda mesti
    menambah bilangan telur bila membuat kek dll. Secara amnya, sebiji telur Gred B,
    selepas dipukul, anggaran 60 ml (1/4 cawan = 63 ml) atau 4 camca besar (1 camb = 15 ml).


    Saya tidak faham bagaimana cara untuk membalik kaup kek.
    Cara ‘kaup-balik’ kek lazimnya menggunakan senduk kayu. Pegang senduk dengan kemas
    dan pada satu arah saja kerana ia tidak boleh dipusing-pusingkan ketika melakukan proses ini. Jika hendak ‘kaup-balik’ putih telur ke dalam adunan kek, masukkan 1/4
    bahagian terlebih dulu. Buatkan bentuk angka ’8′ yang ‘agak leper’ sambil menyatukan
    putih telur (atau tepung) ke dalam adunan. Jangan gangkat senduk terlalu tinggi atau
    memutar adunan (bentuk bulat). Sebaik-baiknya, perhatikan cara seorang chef
    elakukannya kerana ia amat mudah jika dilihat sendiri (secara praktikal dan/atau di TV).


    Apakah yang dimaksudkan dengan ‘jadikan merique’/kaup balik ?
    Untuk membuat ‘meringue’, pastikan pemutar letrik & mangkuk bebas dari minyak (bilas
    dengan air panas & lap dengan kain bersih). Pukul putih telur (pastikan tiada langsung sedikit kuningnya yg masuk sekali) pada kelajuan sederhana sambil dimasukkan
    sedikit demi sedikit gula (1 camb sekali masuk). Bila semua?gula habis dimasukkan,
    barulah diputar pada kelajuan maksimum hingga adunan putih telur kental. (Bila terbalikkan mangkuk, tidak tumpah). Kaupbalikkan perlahan-lahan ke dalam adunan kek keju supaya kek nanti ringan.
    ……………………..
    Kalu guna teknik masuk telur satu persatu ke dlm adunan, just pukul sampai agak rata
    n kelajuan slow shj. Terover beat yhe telur, maka akan terjadilah kejadian adunan
    akan nampak mcm berair…. Tp, kdg2 bergantung juga kpd saiz telur. Telur gred A mmg
    byk kandungan putih telur. Telur gred B mmg biasanya org gunakan sb seimbang.. Kalu
    ada masa, bole cuba resipi yg sama tp menggunakan saiz telur yg berlainan..Hasil n
    tekstur kek ada skit berbeza..Begitu juga jika guna telur yg segar n yg tidak segar..
    Kalu guna teknik asingkan telur kuning n telur putih pulak…Kuning telur kena masuk
    satu persatu ke dlm adunan dgn kelajuan slow (1). Sementara putih telur plak..dipukul
    sampai kembang hingga ditebalikkan tak jatuh dlm bekas yg bersih… Pastu barulah
    masukkan ke dlm adunan kek..
    2- Teknik asas nih mmg diguna pakai jika kek menggunakan telur.. Terpulang kita nak
    mengolahnya cemana ekkk..


    Bagaimana hendak membuat kek chiffon supaya tidak turun?
    ‘Kek Chiffon’  “turun” kerana putih telur tidak dipukul hingga cukup kerasnya. Semasa
    kaupbalik ke dalam adunan, pastikan ketulan putih telur masih kelihatan dan tidak
    mencampurkan hingga sebati semuanya. Bila telah masak, terbalikkan dan biar kek
    keluar dengan sendiri.
    Kek Chiffon sangat sensitif kerana anda perlu memastikan putih telur naik kental supaya kek
    tidak turun. Ini bermakna, mangkuk dan pemutar letrik mesti bebas dari sebarang
    minyak dll. Bilas dengan air panas dan lap dengan tuala bersih. Masukkan kek ke dalam
    oven sebaik saja selesai dibuat. Jika dibiarkan di luar ‘menunggu’ selama 5 min pun, putih telur akan “mendap” dan kek akan berat. Sebaik saja masak, ia mesti diterbalikkan supaya bahagian tengahnya tidak turun.Bila sejuk baru dikeluarkan dari tinnya. Jika inginkan perasa oren, tambah 1 camt parutan
    kulit oren dan jus oren yg sama banyak dengan jus pandan.


    Apa akan terjadi pada kek sekiranya kita mengantikan mentega dengan marjerin?
    Bezanya, kek yang menggunakan mentega (terutama yang kandungan krim susunya tinggi – lebih mahal), lebih enak kerana tekstur kek itu akan lebih halus. Tetapi harus diingati, jika mentega dibiarkan terlalu lama pada suhu bilik, ia akan berminyak dan hasil kek tidak enak. Kek yang menggunakan marjerin tidak begitu wangi seperti kek mentega. Ia juga tidak ‘selemak’ kek mentega. Jika anda memilih marjerin (timbang
    kilo) atau ‘kureng berjenama’, rasa kek juga tidak enak. Kebanyakan marjerin begitu sukar sebati dengan gula kastor dan hasilnya, adunan tidak kembang elok.


    Berapakah sukatan tepung gandum dan baking powder yang tepat untuk menggantikan

    tepung naik sendiri.?
    Untuk menggantikan tepung naik sendiri, tambah 1 sudu teh (gunakan sudu khas) dengan 250 g tepung gandum.

    Thursday, May 5, 2011

    KEK MARBLE ROS

    ASSALAMUALAIKUM……..


    Hari demi hari dah pun hari khamis. Esok hujung minggu dah. Tapi kebelakangan ni cuaca sungguh panas. Rasa – rasa dah lebih 2 minggu tak hujan. Minta – minta Allah turunkan rahmat hujan. Biar segar sikit pokok – pokok tanaman dekat rumah ni.. tanah pun asyik berdebu sampai dibawa udara nak kata kering tak kering nya.. ok lah hari ini wani buat KEK MARBLE ROS ambil dari DAPUR KAKZU dekat facebook. Wani suka tengok resepi – resepi yang dah dibuat oleh kak zu, siap bagi step by step lagi bagi resepi – resepi yang susah. Tak kedekut ilmu ya kak zu siap bagi cara bergambar lagi… peminat – peminat kak zu pun makin lama dah makin meningkat. Semoga banyak lagi resepi – resepi yang akan dimasukkan oleh kak zu. TERIMA KASIH ya kak zu.

    Kali ini resepi KEK MARBLE ROS. Tapi wani derhaka sikit kat resepi ni sory ya kak zu sebab dah fed up kalau bakar asyik nak merekah je.. hati kecewa ni hehe.dekat bahan2 untuk resepi tu pun ada wani derhaka sikit wani ganti butter dengan minyak jagung dan wani tambah 1 sudu teh baking soda. Nampak resepi kak zu tak letak wani takut tak naik la so wani letak la. Kek ni wani kukuskan nak tengok hasilnya macam mana tapi alhamdulillah kukus punya kukus menjadi jugak dan makan pun gebu je ada lembap2 sikit.. rasa – rasa kalau bakar pun lagi sedap kot. Wani copy dan pastekan resepinya ya . kepada yang nak mencuba bolehla mencuba .. :))


    KEK MARBLE ROS

    240 gm butter @ marjerin
    240 gm gula castor...i ltak 200 gm aje...
    240 gm tepung gandum
    4 biji telur
    baking powder 1 sudu kecil..penuh2
    susu segar 1/4 cawan (60 ml,60 gm )...susu cair pun bole.
    esen vanilla

    putar butter ngan gula hingge kembang dan ringan
    masukkan telur satu persatu....kacau skit telur tu.
    masukkan tepung gandum bersame baking powder yng telah di ayak berselang seli ngan susu segar.

    bahagikan kepade 2 bahagian.
    letak kaler ape2.

    ***letak sesenduk kaler merah..pastu sesenduk kaler putih..ulang sehingge habis.

    ***bakar sehingge masak..suhu dan mse bergantung pde oven masing2.

    ***i gune loyang 7.


    SEBELUM KUKUS 



    SELEPAS KUKUS 


    HASILNYA: