Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Wednesday, December 14, 2011

TAUHU KUKUS VERSI 2

ASSALAMUALAIKUM SEMUA ..............

haa ni wani nak beringat siapa-siapa nak pergi shopping barang-barang dapur tu .. check- check la dulu ya dalam kabinet, celah kabinet ke .. dalam peti semua tu ya .. mana lah tahu masih ada lagi bahan-bahan yang kita tak guna lagi tapi doookk simpan atau pun tersorok mana-mana .. lepas tu dah lupa barang yang kita beli masih ada lagi tapi dah beli yang lain ..haa ini satu lagi fenomena biasa yang dilalui oleh sesiapa sahaja bila bab nak beli barang dapur ni .. wani pun macam tu la jugak :D.. kadang-kadang terlupa benda dah ada tapi beli yang lain ... lebih teruk lagi ada barang sampai yang terexpired pun ada .. haha habis lah gelak kawan-kawan wani semua ... ni .. wani kalau nak beli barang memang wani buat check list siap tulis dalam kertas wani prefer tulis atas kertas .. kalu nak banding tulis dalam handphone ... hihi..

so beringat-ingat lah ya ... kawan -kawan semua ... jangan jadi macam wani ni ... hari tu cuba lah nak check tengok kat spaghetti yang wani beli .. bila wani check tengok-tengok dah ada benda macam kumbang tu.. yang suka makan beras tu .. haa serangga macam tu lah .. sayang lah pulak dah tak boleh nak guna ..huhu sebab ada serangga tu jenis bertelur .. tu la siapa suruh simpan lama-lama .. bahan-bahan macam makaroni ,spaghetti ,,fusilli  atau jenis sagu atau jenis kekacang  .. semua bahan ni bukan nya boleh simpan lama... serangga tu cepat serang . lepas dah serik jadi macam tu .. semua jenis bahan macam tu wani simpan dalam peti untuk lebih selamat dan tahan lama.. oklah dah panjang lebar cakap pasal tu :D.. ohh hari ni wani nak share resepi yang simple je ... ini kali kedua wani buat selepas versi pertama .. masih lagi tauhu kukus tapi ini versi kedua ... suka sangat wani dengan resepi simple macam ni ... yang versi pertama tu tak adalah tumis bagai .. yang versi kedua ni ada tumis sikit,,,,dan ada letak udang kering  tapi sedap.. dalam gambar tu dah tak nampak rupa tauhu dek penuh dengan daun bawang bagai.. hihi .. gambar pun kurang cun .. tak apalah ..janji sedap makan .. terima kasih sudi berkongsi resepi ini... wani ambil dari rumah tun .. katanya resepi ni dari rumah  kak ummi ...terima kasih untuk kedua-duanya,,,, :))

TAUHU KUKUS

Resepi: Chef Harun, Majalah SAJI
Sumber: kak Ummi

Bahan:-
  • 2 keping tauhu lembut
  • 1 sudu besar udang kering - dibasuh dan cincang
  • 2 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 1 sudu besar sos tiram (*akak letak 2 sudu besar) - tun letak 1 sudu besar je
  • 1 sudu teh minyak bijan  - tun xde nih
  • 1 sudu teh kicap cair - akak tambah lebih sikit
  • 5 sudu besar minyak masak- tun letak sikit je minyak
  • Bawang goreng secukupnya
  • cili merah dicincang halus
  • sedikit daun bawang yang dicincang halus - tun xde, ganti ngan daun sup
  • 1 sudu besar kicap manis- tun tambah
Cara Menyediakan:-
  1. Letakkan tauhu di atas pinggan tahan panas/caserol dan kukus selama 7 minit.
  2. Keluarkan tauhu dan buang airnya. (*akak just erengkan bekas dan tuang air perlahan-lahan). Sapukan dengan sos tiram dan sejukkan.
  3. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang putih dan udang kering hingga kekuningan.
  4. Angkat dan tuangkan di atas tauhu tadi perlahan-lahan.
  5. Bancuhkan sekali minyak bijan, kicap cair dan 1 sudu besar minyak lebihan tumisan tadi. Tabur daun bawang, cili dan bawang goreng. Hidangkan.









3 comments:

  1. kite dh pernah buat ni! suke sgt2 makan! nani ratah cenggitu je...dah lama x buat ni...tunggu balik sabah la kot kalau nak makan lagi..

    ReplyDelete
  2. sedapnyer wani..belum pernah cuba buat sendiri lg..selalunya order kat restoran je..tp nampak mmg menggiurkan..nnt akak nak cuba juga lah..tq share resepi :)

    ReplyDelete
  3. waaa menu sihat la ni kan Wani..suka2..

    ReplyDelete