21 December 2011

MARBLED BANANA MILK CAKE

ASSALAMUALAIKUM SEMUA ......



terima kasih kepada kawan-kawan semua yang telah bagi komen kat entry .. bukan wani tak nak komen kat post comment tu .. tapi dek kerana line internet nya so slow ... .. habis-habis biar wani selesai postkan satu entry tu  dah rasa nak melompat - lompat dah ni .. sebab happy dapat post hihi.. kalau nak pergi kat post comment lagi tu lagi lambat la loading punya komen .. baik wani pergi melawat rumah kawan-kawan yang lain, walaupun line slow ,wani usahakan jugak nak terjah-terjah blog kawan-kawan lain ya .. tak la membazir masa kat situ kan...


oklah kek ini kali kedua wani buat setelah kali pertama tu tak berapa nak jadi .. sebab wani guna pisang yang agak besar ..sedangkan wani tahu dalam resepi guna dalam 4 biji .. tapi pisang kan macam-macam saiz.. saiz pisang yang wani guna ni agak besar .. pisang apa dah .. tak kenal nama.. hihi .. pisang kat belakang rumah je ... tapi wani guna jugak 4 biji ..sepatutnya wani kurangkan sikit la.. sebab macam adunan pisang yang diletak tu tak sempat nak bergaul rata dengan adunan telur .. sebab terlalu banyak adunan pisang.. haa macam tu lah .. nampak bila masak macam tekstur tak cantik ..nampak  pisang terlebih pun ada, lagipun wani bukan jenis yang suka makan kek pisang sebenarnya hihi  ..disebabkan ,,, setandan pisang yang besar tu banyak sangat nak buat apa la ... dah bagi dekat saudara-mara pun .. banyak lagi .... dah buat cekodok pisang tu rasa dah pusingan berapa kali dah ;p ..asyik-asyik jemput pisang je .. akhirnya wani ambil insiatif lain nak buat kek ajela.. dah ada rezeki pisang ,, kenapa tak mencuba nak buat kan .... buat untuk family pun jadilah..kali ini buat guna 3 biji pisang yang sederhana...  kali pertama buat tu kek agak manis ... so, abah wani tak berapa suka nak makan ... kali kedua buat wani memang guna separuh gula tu ... bagi wani macam tawar sedang2.. elok la untuk orang2 yang tak suka manis .... abah wani kata sedap ... dia suka makan ... tak manis macam ni.. bagi wani kalau nak hidang kat tetamu ni ... pasti tetamu terkejut ... mesti dia cakap wani terlupa nak letak gula.... hihi...


kali ini wani bakar guna api bawah ... atas saranan kawan fb.... kalau tak nak bagi kek merekah dan tak hangus kat atas ... wani tak pernah cuba sebenarnya ..sebab wani takut kek tu akan hangus kat bawah ya la kan sebab api bawah kan sentiasa menyala....tapi kali ini wani cuba dan wani tak onkan fan ... kalau sebelum ni .. wani bakar guna api atas bawah... kebanyakan kek akan jadi cepat  merekah sebelum sampai masanya.tapi yang ni oklah walaupun bagi wani nampak sikit hangus kat bawah tu tapi tetap sedap .... lain kali wani patut onkan fan kot ... .. kek pisang wani macam nampak keperangan tengok kat rumah kak mieza buat nampak cam putih marble gitu ... ke sebab terlajak simpan pisang yang dilecek ni hihi... wani cedok resepi dari rumah kak mieza ... sebab senang dan mudah dan tak guna butter pun  ... ..jom..jom.. cuba ...:)) terima kasih kak mieza...

MARBLED BANANA MILK CAKE
Source: Iza Akmar @ Singgahsana Kitchen & Mas @ Duniaku
Source: Mieza @ WAWMC


Bahan-Bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan susu segar
4 biji pisang yang ranum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
secubit garam
sedikit esen vanila
3 biji telur
* sedikit coklat emulco ataupun serbuk koko
Caranya:

1. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat, selepas itu, lenyek pisang dan campur sedikit dengan garam, ketepikan, kemudian, pukul telur bersama gula hingga kembang.

2. Setelah adunan telur sudah kembang, masukkan pisang yang telah dilenyek tadi bersama minyak masak, kacau sebati, selepas itu masukan tepung sedikit demi sedikit dan masukkan pula susu segar dan esen vanila, kacau sebati menggunakan spatula atau senduk kayu.

3. Ambil kira-kira 2 senduk adunan kek, dan campurkan dengan coklat emulco atau serbuk koko, kacau sebati dan ketepikan. Curah baki adunan kek pisang di dalam acuan bulat, kemudian curah pula adunan coklat, lorekkan perlahan dengan menggunakan garpu.
(Cara mieza - mieza bahagi adunan kepada 2 bahagian dan satu bahagiannya mieza campurkan dengan 1/2 cawan serbuk koko yang telah diayak dan mieza tuang secara selang seli ke dalam loyang)

4. Bakar kek pada suhu 170 darjah celcius selama 60 minit, setelah siap di bakar, sejukkan atas redai.
Nota:

Saya gunakan loyang 8.5in x 8.5in (mieza pun guna loyang saiz yang sama) dan dibakar pada suhu 170 darjah celcius menggunakan api bawah with fan selama kira-kira 30-35 minit. Tempoh membakar bergantung kepada saiz loyang yang digunakan & juga jenis oven masing-masing.


Komen
0 Komen

No comments:

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) advertorial (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign