Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Tuesday, December 6, 2011

LALA GORENG SERAI

ASSALAMUALAIKUM............


 dah lama wani teringin nak makan lala..nasib baik masih ingat rupa lala ... .. masa on the way abah wani pulang dari kursus kat Bukit Kluang Resort Terengganu.. ada berhenti sekejap dekat Tok Bali rasanya yang banyak jual ikan dan hidupan laut lain  segar - segar tu  ...sampai aje kat rumah , dia dah hulurkan lala tu kat wani.. dia ingat nak suruh wani masakkan terus lala tu . tak payah nak simpan-simpan .. sebab takut lala ni mati.. lagipun dia cakap tak sedap kalau nak simpan esok .. masa tu dah la pukul 2:30 petang lebih... lunch dah masak .. nak masak buat apa lagi  huhu... wani cakap kat dia baik simpan dalam peti buat menu untuk esok lah .. dah la time tu dah petang ... tak kuasa nak duduk kat dapur lagi ... nak bersihkan diri pulak .. dah sepanjang hari dah duduk bereksperimen kat dapur  hihi.


 bila ada lala ni , mulalah wani dok fikir nak buat apa la dengan lala, tak tahu nak fikir dah jawabnya kena panggil Mr. google la ... search punya search jumpa lah resepi LALA GORENG SERAI.. tapi nampaknya tuan empunya blog yang buat resepi ni pun ambil sumber dari blog Encik Mat Gebu..thanks for sharing this recipe ya ... kalau masakan jenis yang ada cengkerang keras macam ni ... resepi macam ni lah yang sesuai... barulah aroma tu memikat selera.... jom tengok resepi ya .. bagi wani memang sedap .. tapi kalau masakan jenis macam ni .. wani suka meratah aje lala ni hihi... bukannya boleh makan dengan nasi pun.. gambar pun macam dah tak nampak mana la isinya .. macam penuh dengan kulit je :D..




LALA GORENG SERAI
SOURCE 1:  shshada@blogspot
SOURCE 2: Encik Mat Gebu

Bahan-bahannya :
1 kg "lala" segar (kalau dapat yg masih hidup) cuci bersih dan toskan
2 batang serai, dititik
4 biji bawang merah, hiris halus
3 ulas bawang putih, diketuk
1 inci halia, diketuk
1 camca besar sos tiram
3 tangkai cili kering, hiris serong dan rendam
Sedikit garam
2 camca besar minyak untuk menumis
Hirisan daun bawang secukupnya untuk hiasan

Cara Membuatnya :
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis cili kering dan goreng hingga wangi. Masukkan bawang hiris, bawang putih, halia dan serai. Kacau rata.
  2. Tambah sos tiram, gaul rata dan masukkan lala. Gaul hingga rata. Tuang sedikit air (anggaran 1/3 cawan). Tutup kuali dan masak 5 minit dengan api kuat. Kacau rata dan tambah sedikit garam jika perlu.
  3. Angkat dan taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan panas2 bersama nasi hangat dan sambal belacan....Sedapppp waaa cakap sama luuuuu!!!!!!


2 comments:

  1. Salam Wani..sedapnya hirup kuah lala tu..lama dah tak buat ni..rindu pulak nak merasa..

    ReplyDelete
  2. dah lama betul tak makan lala..tapi hat yg ni lain skit ye rupa dia..tak pernah makan yg ni..sebab ingat sejenis siput..kekeke..takut nak makan...apa la kita ni kan..hehehhe

    ReplyDelete