Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Sunday, December 11, 2011

BISKUT OAT

ASSALAMUALAIKUM SEMUA ......

dah 2 hari hujan renyai-renyai sepanjang hari ...demam hujan datang balik... sejuk menggigil.... tak tahu bila kemungkinan mentari akan keluar menunjukkan sinarnya  ... masih menyorok -nyorok lagi dengan awan kelabu ... harap-harap cepat-cepat la mentari keluar .. kalau cuaca lembap-lembap macam ni .. nak buat kerja pun semua lembap hihihi.... orang tengok biskut .. mesti cakap aiks ni bukan musim hari raya masih buat biskut lagi ... ini gara-gara abah wani yang suka sangat kalau bahan masakan yang ada oat.. oat kan bagus untuk kesihatan .. seingat wani dulu .. habis segala resepi wani godek nak menghasilkan masakan guna oat ni .. sampai sekali buat cekodok guna oat ;p... bila dia dah puas nak makan oat yang biasa dia buat just plain oat je  ... mulalah dia mencari resepi-resepi berkaitan dengan oat ni .. lepas tu bagi kertas yang dah print tu kat wani .. nak suruh wani buat apa yang resepi dia suka ... bila wani belek-belek helaian kertas tu .. jumpa la yang wani berkenan dihati nak buat biskut oat ni .. rupanya dia ambil dekat myresepi..


biskut yang belum dibakar

biskut oat ni wani berkenan nak buat sebab dia guna minyak sapi .. tu berkenan sangat nak buat tu .. ingatkan biskut arab je nak guna minyak sapi ...tapi yang ni tambah oat je .. lagi sedap..  nak makan biskut taklah nanti nak raya nak buat kan .. kalau terasa nak makan terus je buat :D. senang cerita dan puas makan ... biskut ni wani buat taklah banyak sangat dapat adala dapat 2 balang kecil.. mungkin sebab guna mould love-shaped ni besar so dapat sikit la..dalam resepi tu ada sukatan minyak sapi tapi wani tak sukat pun.. wani ikut uli je dengan tepung sampai dia dah sebati elok dengan tepung dan boleh diterap ok stop letak minyak sapi .. kang terlebih nanti ..nanti doh terlembik pulak... abah wani kata sedap .. sebab biskut ni cair di mulut ...Cuma kat sini wani tak sapu kuning telur dan  tak letak oat flake tu ,, ini kes malas hihi...  jom semak resepi nya .. resepi ni dari rrozie myresepi..tapi bila wani check kat myresepi tak jumpa pulak...susah pulak nak letak link ...  tapi apapun terima kasih sudi share resepi ni .. =).. eh dah jumpa pulak dah link ...


BISKUT OAT
SOURCE: rrozie17@myresepi.com

BAHAN-BAHAN ( 50-60 BIJI )
200 gm oat kisar halus
100 gm gula halus 
200 gm tepung gandum
200 gm minyak sapi ( dicairkan ) *wani tak cairkan tapi wani ambil terus dan gaul dengan adunan tepung
secubit garam
kuning telur ( disapu atas biskut )
kepingan oat sebagai hiasan ( optional )


CARA- CARA

1. gaul sebati semua bahan kering
2. masukkan minyak sapi sedikit demi sedikit hingga boleh diuli menjadi doh ...awas .. tidak perlu dihabiskan kesemua minyak sapi sekiranya doh sudah lembut dan boleh dicanai.
3. terap dan sapukan kuning telur di atas biskut tadi, taburkan kepingan oat jika suka.
4. bakar dengan api 180 C selama 20-25 minit atau hingga masak.






4 comments:

  1. Selamat pagi Wani,
    selalunya kalau buat@makan biskut raya buka time raya terasa lebih sedap!

    ReplyDelete
  2. salam Wani...rajinnya buat biskut..mcm time nak raya pulak..hehe..

    ReplyDelete
  3. rajinnya wani buat biskut...wani suka ye biskut ada minyak sapi ni..kita tak berapa suka sgt sebab bila dah masak tu dia berbau susu..hehehe...tapi cantik bentuk luv biskut ni..:)

    ReplyDelete
  4. salam wani..
    rajinnya berbiskut ni...
    kalau dah rajin bukan time raya je bila2 pun jalan..
    sedapnya

    ReplyDelete