Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Friday, December 2, 2011

AYAM SOS SIAM

ASSALAMUALAIKUM……


Hari ni dah 2 / 12/ 2011. sekejapnya detik masa berlalu.. macam tak percaya dah penghujung tahun 2011 rupanya… terasa masih berada  awal tahun 2011 je.. hari ni pun langit mendung nak kata panas tak panas ..Cuma masa sebelah pagi tu hujan renyai-renyai sikit.. 

Ok berbalik kepada resepi, resepi ni dah lama terperap dalam folder dan baru nak buat entry … dah ramai dah wani nampak orang tayang resepi ni ..ini menunjukkan resepi ni sangat sedaplah,….. sebab dah ramai orang mencuba… bagi wani bila dalam masakan tu ada daun kunyit ke , daun limau purut ke .. itu memang kesukaan wani lah… jadi hasilnya memang sedaplah …!!!!..kepada yang belum cuba tu .. diharapkan mencuba ya .. memang tak rugi punya… yang wani buat ni teragak kering sikit sebab cukup-cukup dah salut ayam kuah tu semua …. Hihi..layan je  tapi tak apalah dah sedap…. Bau dia tu penting,,, resepi ni wani ambil dekat blog kak Diana ya .. terima kasih sudi share resepi ini.. :))


AYAM SOS SIAM

Bahan² (anggaran )
1 ekor ayam sederhana besar - dipotong 8 - 10 bahagian
15 tangkai cili padi thai *
4 ulas bawang putih * ( bahan * ditumbuk halus )
1 labu bawang besar - dihiris
1/3 cawan sos cili
1 - 2 helai daun kunyit - dihiris halus ( kalau nak letak daun limau purut pun terpulang la ) _ Diana bubuh dua²nya sekali
Sedikit gula ( optional )
Minyak masak secukupnya
Sedikit garam dan serbuk kunyit


Cara Memasak
1.                  Bersihkan ayam dan toskan. Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya. Perap 20 minit. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga 3/4 masak. Angkat dan toskan.
2.                  Keluarkan minyak dan tinggal lebih kurang 3 sudu besar dan tumis bawang besar dan bahan tumbuk tadi hingga naik bau.
3.                  Masukkan sos cili dan kacau rata dan biar hampir kering sikit.
4.                  Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata-rata. Seimbangkan rasa. ( akak x letak dah garam, cukup yg digunakan untuk menggoreng ayam tadi jek )
5.                  Akhir sekali masukkan daun kunyit dan kacau rata sebentar. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih... SELAMAT MENCUBA...!

3 comments:

  1. wah! ayam sos siam... dah ramai blogger masakan yang buat tapi Kak Amie belum cuba lagi.... mesti rasanya sangat lazat!

    ReplyDelete
  2. Lapar pulak time nengok ayam sos siam ni..emm telan2 liur je la..

    ReplyDelete
  3. ayam sos siam dah sampai kota bahru..sedapnyer..kak mieza pun dah cuba..dan cilop dari umah kak diana juga..sedapkan lauk ni..kak mieza suka ayam masak mcm ni makan dgn nasi panas2

    ReplyDelete