Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Thursday, November 3, 2011

NASI KETUMBAR

ASSALAMUALAIKUM.......


semalam elok je cuaca dari pagi hingga ke petang .. cuaca panas tak hujan langsung .. hari ni mendung sekali -sekala hujan ..lepas tu panas balik... hemmm.. masa hari hujan hari tu ... wani ada sediakan menu nasi ketumbar ni .. tapi kat sini nak tunjuk menu nasi ketumbar saja la ya .. hari tu ada juga buat gandingan dengan nasi ni ... iaitu ayam merah masak berempah... inipun bila pergi rumah kak nor ... dan ternampak dia buat gandingan nasi ketumbar dengan ayam masak merah berempah ni .. so wani ikut je nak rasa macam mana hihi.. kebetulan nak buat nasi ketumbar sebab  stok daun ketumbar ni masih banyak dalam peti ....ini pun ambil separuh je .. pun masih ada lagi .. so nak tanya la jadi ke tu nasi ketumbar .. tengok yang kak nor buat hijau sikit-sikit je .. tapi yang wani buat ni macam terlebih hijau ... ... hihi... walau apapun resepi ni SEDAP.. kalau boleh nak makan saja je nasi .. pun masuk jugak... memang kalau nasi macam ni .. masuk dengan ayam masak merah .. tambah lagi dengan acar mentah ...adik wani masa tu cuti semester balik dari KL bertambah makan 2 kali .. wani suruh makan banyak-banyak ... :D..

masa ni ingatkan nak letak la gandingan satu ketul ke  ayam masak berempah tu ... sebab malas sangat ..dah la cuaca hujan aci la ya gambar nasi saja.. hihi ok ya terima kasih kak nor :)) .. wani copy paste kat sini ya ..

 
NASI KETUMBAR


resipi : Q'ein @ Myresipi
sumber : Ayu S'pore & K.Nor

Bahan:
500g beras
3 s/b mentega/minyak sapi
sedikit minyak
1 biji bawang merah (dimayang halus)
3 batang daun ketumbar (blender halus)
sedikit garam
pewarna hijau
1 kiub ayam

Cara-cara
Basuh beras dan toskan
Cairkan mentega bersama sedikit minyak
Masukkan bawang goreng sehingga wangi dan masukkan kiub ayam
Kemudian masukkan beras, daun ketumbar yang telah blender tadi dan secubit garam
Masukkan air dan masak seperti nasi biasa
Bila nasi dah kering buat beberapa lubang dan titiskan pewarna hijau.
Tunggu sehingga nasi betul-betul masak dan gemburkan sebelum dihidang.

*daun ketumbar yg diblend tak perlu ditapis kalau ditapis akan mengurangkan aroma daun ketumbar dlm nasi..


5 comments:

  1. Uwwaaaaa... nasi kaler ijooo, nampak sedapppppp

    ReplyDelete
  2. mat pagi Wani
    wah..pekena nasi ketumbar ek..sodap tu..boleh hidang dengan macam2 lauk kan..

    ReplyDelete
  3. Wani..terima kasih sudi letak blog WAWMC di bloglist wani...nasi ketumbar ni memang sedap..mieza pun dah buat pakai resepi ni juga..kaler dia juga cantik...sesuai untuk raya haji ni :)

    ReplyDelete
  4. macam dah ramai yang cuba buat ni...nani je yang belom terbuat lagi...

    ReplyDelete