Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Monday, November 7, 2011

NASI AYAM MADU

ASSALAMUALAIKUM.......


salam semua .. hujan renyai-renyai hari ini ditambah lagi dengan angin sepoi-sepoi bahasa .. semalam, sepanjang wani dan family nak balik ke rumah .. hujan turun dengan lebat .. ingatkan nak tunggu hujan reda sikit baru nak bertolak .. bila tengok jam dah pukul 6 petang. hemm tak boleh nak tunggu-tunggu dah nanti gelap pulak nak sampai ke rumah,... semalam wani sempat pergi rumah ibu saudara wani di Kubang Kerian dan juga dekat Lati .rumah adik ibu,, bergotong -royong sakan  nak sediakan makanan tengahari ..semuanya berasaskan daging hihihi... daging goreng kicap, daging singgang dan sup tulang .. dah namanya hari raya korban kan ... . tapi wani pun dah tak lalu makan dah ..sebab letih ... makan sikit-sikit je...sampai rumah kepala dah pun mula pening-pening .... awal wani tidur semalam sebab pening... selepas tengok MASTERCHEF MALAYSIA ... simpan dapur sekejap.. terus tidur ...


hari ni pun masih cuti aidiladha .. 4 hari umat islam beraya .. ...ibu wani pulang ke kampung .. dan wani tak dapat pulang .. hari ni mak long pulak yang buat majlis makan-makan sikit kat rumah dia.... oklah ya hari ni wani nak share resepi  NASI AYAM MADU... dah lama buat ni .. baru nak letak entry .... resepi ni wani ambil dekat rumah kak ita .. dah ramai dah orang mencuba.. nya dan testimoni mereka semua kata sedap... wani pun dah lama tak pekena nasi ayam.... dan hasilnya memang masuk selera .. abah wani kata sedap.. dia cakap tak muak hihi.. tapi wani tak tumis dengan mentega tu ..wani tumis dengan minyak jagung je .. so tak berapa kuning la nasinya tu ya.. kat sini tak letak pun gambar kicap .. tapi kicap dia sedap.... lepas tu wani baru perasan yang resepi ni tak ada resepi untuk sos cili dia tu ... hemm tak apalah .. makannnn je pun sedap jugak hihi .. ayam madu tu wani bakar .. malaslah nak goreng-goreng ..kalau masuk oven sekaligus letak hihi



AYAM MADU


SUP



NASI AYAM MADU



SUP AYAM

1/2 ekor ayam di potong dan dicuci bersih
air secukupnya
1/4 bawang besar atau 3 ulas bawang merah - di hiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1/2 inc halia - dititik
2 kiub ayam
1 sup bunjut atau kalau tak de boleh guna rempah tumis 4 sekawan
2 sudu mentega

Panaskan mentega, Tumis bawang merah dan bawang putih hingga garing. Masukkan halia dan air, biarhingga air didih. Masukkan kiub ayam dan sup bunjut. kacau rata kemudian masukkan ayam dan tambahkan garam secukup rasa. Masak hingga ayam masak dan empuk.

Bila dah masak, Keluarkan ayam dan ambil 2 1/2 cawan sup asingkan untuk menanak nasik.
Sup yg telah siap tadi bolehlah di taburkan daun sup daun bawang dan bawang goreng untuk di makan bersama nasi.

AYAM MADU

Ayam yg telah di rebus tadi.
2 sudu besar Kicap pekat
2 sudu besar madu
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos lada hitam - ita tambah
1/2 sudu serbuk lada putih - ita tak letak sebab dah bubuh sos lada hitam

Gaulkan semua bahan dan lumurkan atau ratakan pada ayam tadi. Perap sekejap.

NASI AYAM

2 cawan beras - suci bersih dan toskan
sehelai daun pandan

Masukkan beras kedalam periuk nasi, letakkan daun pandan yg telah di simpul.
Tuangkan 2 1/2 cawan air sup tadi atau secukup untuk menanak nasi. Masak nasi seperti biasa.


BAHAN HIASAN

daun bawang
daun sup
bawang goreng
daun salad
timun
Tomato


SOS KICAP

2 ulas bawang putih - dihiris
kicap manis atau kicap masin secukupnya
sedikit sup ayam
garam atau gula. (jika kicap masin buh gula aje. kalau kicap manis boh garam sikit)
cili api di hiris - ikut kepedasan kalau suka pedas boh lah lebih2

Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, pas tu masukkan kicap dan sedikit air sup masak hingga didih. Pas tu masukkan cili dan garam atau gula. Siap di nikmati bersama Nasi Ayam Madu tadi.





4 comments:

  1. Mat mlm Wani
    Rahel dah sampai ni...tergiur nengok nasi ayam madu tu..nampak menyelerakan betui..bole tumpang sekaki?

    ReplyDelete
  2. Nasi ayam madu... aduyaiii meleleh tengok....

    ReplyDelete
  3. nani dah start muak makan daging ni...adoi...boleh darah tinggi lama2 macam ni...

    ReplyDelete
  4. lieya: hihi sedap tau :)... nani: haha.. jangan makan daging banyak2 makan sedang2 sudah ler hihi.. kak rahel: kalau nak makan kena tumpang 2 kaki .. mana boleh satu kaki jer ;hihi ;p

    ReplyDelete