Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Wednesday, November 23, 2011

KUEY TEOW SUP LANGKAWI

ASSALAMUALAIKUM.......

 

kat sini dah mula hujan turun tak berhenti -henti direct sampai ke malam .. wani dah terdengar dalam berita pun ada beberapa tempat kawasan rendah di Kelantan dah pun dinaiki air. sejuk menggigil .. sampai wani rasa nak sentuh air paip ni pun tak nak sebab terlampau sejuk ... oklah, masih lagi nak bercakap pasal hari raya korban hari tu ,, aunty wani ada bagi sedikit tulang lembu ... dah lama wani mengidam nak makan KUEY TEOW  sup macam ni dengan sup tulang lembu ,,, dan inilah hasilnya sedap sup ni lain dari yang wani selalu masak hihi.. membangkitkan selera . resepi ni wani ambil dekat rumah quinne ..terima kasih quinne ..resepi asal bihun sup tapi wani gantikan dengan kuey teow.. resepi ni sukatan dia begitu banyak,jadi pandai-pandai la adjust ikut kesesuaian. abaikan hirisan daging yang wani potong besar-besar ,,;p..dan resepi ni memang masuk kalau ada sambal kicap tu ditambah lagi dengan bawang goreng dan daun sup....hari ni tak banyak bercakap dan bertulis-tulis ... badan dah mengigil sejuk...




 

BIHUN SUP LANGKAWI

SOURCE:  QASIHQUQUINNE

 

Resepi asal: kak Jui
Resepi: kaknorlie

Bahan2
10 kg Daging (potong ketulan besar berat sekilo seketul pun boleh)
2 kg tulang

BAHAN YANG PERLU DIBERSIH SECUKUP BERSIH: * bahan ini x perlu dibuang kulit @ dipotong.
10 batang serai *
1 ketul lengkuas (besar) *
2 ketul halia (besar) *
 3 labu bawang putih *
10 biji bawang merah *
secekak daun leek *
sepohon batang calery *
beberapa helai daun pandan - simpulkan *

2-3 senduk besar gula @ secukup rasa
pak aji
2 kotak besar kiub ayam
RM 1.00 lada hitam timbang - blend halus
garam
segengam kulit kayu manis
segengam bunga lawang
buah pelaga
air secukupnya (periuk besar daging mesti tenggelam)

masukkan daging di dalam periuk besar dan dikuti dengan air sehingga daging tenggelam dan hampir 3/4 penuh periuk. masakkan di atas api.
bila sudah mendidih masukkan ke semua bahan yang telah di bersihkan, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga. biarkanlah ia masak 2-3 jam supaya daging ketulan besar dapat empuk dengan sempurna. (air boleh di tambah jika surut).
setelah daging empuk keluarkan ke semua bahan yang di rebus bersama daging tadi. hanya tinggalkan ketulan daging yang besar.
teruskan merebus.dan masukkan kiub ayam, gula, pak aji, garam, lada hitam. bolehlah di rasa kuah sup ini. sebatikan rasanya seimbang.
bila sudah secukup rasa angkatlah ke semua ketulan daging di dalam periuk besar tadi.
sejukkan dan bolehlah di potong untuk jadikan bahan hiasan bihun sup.

** untuk pengetahuan: kuah sup ini hanya kelihatan kosong tanpa ada tinggal satu bahan pun di dalam kuahnya termasuklah 3 sekawan tadi.
BIHUN:
1 1/2 kampit bihun yang besar -rendam + serbuk kunyit.
bila bihun sudah agak lembut bolehlah di celur sekejab @ dikukuskan.


HIASAN / TABUR:

Daging ketulan besar yang telah di rebus empuk - dipotong kiub kecil kecil
daun sup -       } dihiris halus
daun bawang -}
1 kampit besar bawang goreng
1kg lobak masin - dicincang halus halus


SOS KICAP:

3 botol kicap
1-2 kg cili api
5-6 ulas bawang putih
limau untuk dijadikan jus
* sedikit bawang goreng - jika suka
sedikit minyak

panaskan minyak. goreng cili api dan kacaukan hingga cili sebati, layu dan angkat. sejukkan sekejab.
bawang di layur pada api sekejab @ kalau x nak gorengkan dan angkat.
tuang kicap dalam blender masukkan cili goreng dan blend hingga sebati bersama bawang putih.
jika suka bolehlah diblend sekali dengan sedikit bawang goreng hingga sebati.
tuangkan di dalam mangkuk masukkan jus limau, garam dan gaulkan sehingga secukup rasa.

(nota: saya masak 1 kg daging cincang utk buat sup ni....pandai2 la adjust sendiri bahan2 tu ye sebab resepi ni utkl masak seperiuk besar....disebabkan saya masak utk diri sendiri..saya kupas je kulit bawang tu tapi tak potong..saya biarkan sebiji2....kalau ikut resepi tak yah kupas kulitnya...saya ni nak cepat..kalau nak buat cara cam tu kena rendam dulu bahan2 tu baru dijamin bersih...)

 

 

9 comments:

  1. wah...wani dah buat jugak...teringat ingat kat bau sup dia tu...hehhehe...sedapnya makan dgn kuetiau..kita pun ingat nak buat lagi la...hehehhe

    ReplyDelete
  2. s'mat mlm Wani...
    rajinnya buat sup langkawi..sedap betul dihirup kuahnya time hujan2 ni..

    ReplyDelete
  3. Ya Allah.....Tolonggggggglah jangan ditayang sup2 time hujan mcm ni....aduh.....sedapnya kuey teow sup ni....

    ReplyDelete
  4. quinnie:hihi sedap la sup ni thanks ya quinne ..best sangat ,, nanti next time nak pekena dgn bihun pulak

    rahel: hihi time hujan2 ni sup2 mcm ni lah yg nak nya

    nani: apa pulak x blh tayang nya nani ... ;p... sedapkan .. esok blh la buat ya ... makan time hujan2 ni sedap ...

    ReplyDelete
  5. nampak sungguh menyelerakan....nak duduk lama-lama di sini, nak tolong habiskan kuey teor sup langkawi...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Wani,
    Terliur betul tengok koey teow sup Wani, nak semangkuk boleh. Nasi Dagang kat bawah tu pun bukan main lagi menyelerakan, nak sepinggan jugakkkk

    ReplyDelete
  7. wani..wani kat KB tu kat mana? Akak kat kuala krai..insyaAllah krismas ni nak balik ziarah family kat sana jap..ada lagi tak kuey tiaw ni? kalau dh abis pun tak per, nanti krismas ni akak balik kelate wani masak ye..kak mieza nak datang makan ni..musim2 hujan pekena sup panas mcm ni perghhh sedap sungguh! ada lak air kopi..waaaaa besh!

    ReplyDelete
  8. Aslmkum Wani...bila hujan2 ...sejuk sedap mkn yg berkuah sup..panas2.nengok nasi dagang kelate kat bawah tu..kena dgn gulai kan aye... sedapnya...favorit akak ni..

    ReplyDelete
  9. KAk AMIE : hihi sedap kak amie .. jemput2 makan .. ;p

    kak wattie : hihi alahai hujan2 macam ni lah best pekena keuy teow sup ....

    kak mamasya: hihi ye ke kak .. makanan kelate sentiasa di hati ;p// memang favorite wani jugak nasi dagang ni

    ReplyDelete