Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Monday, November 14, 2011

DAGING MASAK HITAM

ASSALAMUALAIKUM........


wani, bila kalau dah tak tahu idea nak masak apa.. tahu apa wani buat ... wani pergi kemas rumah ,, mop lantai. lipat baju dan sebagainya ..:D... itu bila dah fikir lama apalah nak masak ni .. tengok -tengok dah pukul 10 lebih dah ..last-last menu -menu yang simple la jawabnya ,,,,, ada sesiapa tengok MASTERCHEF MALAYSIA semalam.. nak buat review sikit pasal episod semalam.... untuk semalam 3 orang telah berentap untuk proses penyingkiran ..salah seorang dari mereka akan disingkirkan,,,, dan tahu tak apa resepi semalam ... semalam cabaran  UJIAN SAJIAN PANTAS .. telah menguji 3 orang para peserta untuk membuat signature dish dari seorang chef jemputan  iaitu Chef Siti Mastura ,, diimport khas dari Singapura... cantik dan anggun betul chef semalam.. ibu wani cakap macam bintang filem ...:D.. kalau nak berlakon drama ni pun laku ni ..hihi... nama sajian semalam pun dah nampak pelik iaitu PASTRI PUFF, PASTRI PAI EPAL, CHICKEN BASQUISE FILLINGS & FEUILLETTES. Pelik betul nama sajian ini .. nak buat pun nampak macam susah ... ..memang pastri yang sama tapi 3 variasi yang berbeza..sebab pasal letak filling tu berbeza..  masa pulak satu jam setengah.. ohhhh bayangkanlah... memang under pressure betul.. berpeluh-peluh para peserta semalam.... hinggakan wani sekali pun dah macam under pressure tengok mereka semua masak.. tapi sayangnya ... Terrence disingkirkan dari dapur MASTERCHEF MALAYSIA.. kalau wani tengok banyak sebab kenapa Terrence disingkirkan ,, kita tak tahu kan sebab kita bukan di tempat mereka semua.. mungkin dah sebab nervous ,,, panik .. had masa yang diberi ... itu pun merupakan faktor jugak.. semalam Terrence banyak buat kesilapan terutamanya dari segi kebersihan ... tak terjaga ... sudu jatuh ,, garpu jatuh la atas lantai .. tapi dia boleh buat dunnoooo je .sampai kan chef jo datang dan bagi tahu dia .. " awak ni garpu jatuh dan awak buat tak tahu je" .. wani faham mungkin sebab dihambat masa. memasak dalam keadaan macam tu .. benda yang remeh pun kita buat tak tahu kan ... tapi benda yang remeh macam tu lah yang menjadi bahayanya.... 

oklah,alang -alang dah cakap pasal masterchef...  kali ini wani nak share satu resipi dari OUTDOOR CHALLENGE MASTERCHEF MALAYSIA .. untuk minggu pertama... tak habis-habis masterchef,,, :P sampai ambil resepi pun dari red team.. yang telah melakukan cabaran sajian luar di salah satu kampung .. tak ingat dah kampung mana... tapi kampung tu ada gotong- royong dan cabarannya .. 2 kumpulan berentap untuk menghasilkan hidangan lengkap .. kalau macam kita .. hidangan macam nak buat dekat majlis kenduri kahwin tu .. semua lengkap dari gulai hinggalah ke dessert, dan minuman.... ni pun wani kebetulan pergi tengok kat laman web masterchef .. terpandanglah resepi yang telah dimasak oleh red team... iaitu DAGING MASAK HITAM. bahan-bahan pun mudah dan simple je .. cuma kat resepi dia tu tak letak pun kuantiti bahan-bahan yang digunakan .so wani letak kuantiti bahan bahan tersebut mengikut kesesuaian lah ... dan hasilnya sedap .. tambah tambah lagi bila daging tu disimpan sampai keesokan hari ke kalau ada baki lagi la  .... daging tu memang dah sebati dengan kuah dia tu ... satu lagi dia jadi pekat sebab letak kerisik tu ...



DAGING MASAK HITAM

Bahan-bahan:
·         Daging  (500 gm)
·         Bawang Putih* ( 3 ulas )
·         Bawang Merah* (  wani guna 1 labu bawang merah besar )
·         Bawang Besar* (  1/2 bawang besar )
·         Halia* ( 2 inci )
·         Cili Kering* ( 15 tangkai )
·         Air ( tak letak sebab wani guna air asam jawa terus )
·         Kicap ( 1 cawan )
·         Oyster Sos ( 2 sudu besar )
·         Kulit Kayu Manis ( 1 batang )
·         Bunga Lawang  ( 2 kuntum )
·         Cengkih ( 3 kuntum )
·         Buah Pelaga ( 2 biji )
·         Ghee ( 2 sudu besar )
·         Minyak ( secukupnya )
·         Santan ( penggunaan santan ni wani letak ikut aras daging .. tak sukat pun )
·         Kerisik ( 3 sudu besar ditumbuk )
·         Asam jawa ( 3/4 cawan, nak bagi masam lagi tambah kan lagi asam jawa tu )

Cara- cara memasak

  • Tumis bahan kisar dengan Ghee hingga garing dan masukkan rempah dan tumis hingga masak.
  • Masukkan kicap dan daging dan kacau hingga sebati.
  • Gaul hingga rata dan masukkan sedikit air.
  • Reneh hingga empuk dan masukkan santan dan kerisik dan air asam jawa.
  • Masukkan perasa, garam, gula  secukup rasa.
  • Kacau-kacau dan tunggu hingga masak.
NOTA :
- Bahan- bahan yang bertanda* dikisar halus .
- nak tumiskan bahan tumis wani guna GHEE campur minyak biasa sikit..
- kalau wani nak masukkan garam tu .. lepas masukkan kicap dan daging .. letak lah garam ...
- wani skipkan pasal air dan terus letak air asam jawa.... 

7 comments:

  1. resepi masterchef lagi..mesti sedap

    ReplyDelete
  2. Boleh tahan...resepi dr dapur masterchef..caya la gua...nampak menyelerakan lauk tu Wani..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Wani,
    WAaa peminat fanatik masterchef ni nampaknya...Daging masak hitam ni nampak sedap la Wani

    ReplyDelete
  4. Aslkum Wani.

    akak baru nak mula tengok mchef Msia...nasib baik anak yg tlg dloadkan. rajin Wani mencuba resepi masterchef

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Wani,
    memang betul tu dik.... kalau kita buat macam-macam aktiiviti, otak kita pun aktif berfikir... jadinya lepas buat kerja rumah... he he hehh dapat idea nak masakapa ye...

    rancang tu jarang dapat tengok, sekali-sekala je sebab asyik kelahi berebut channel tv dengan anak-anak.. hi hi hiii

    ReplyDelete
  6. Assalam wani..
    wah wani ikut betul rancangn masterchef ya..
    chef siti mastura tu memang cantik kan..heheh dialah chef yang semua ada cantik dan pandai masak..heheh....sedap nampak daging tu wani..kecur pulak akak tengok..

    ReplyDelete
  7. kak nur: sedap ni resepi ni

    rahel: hihi saja nak try .. sememangnya sedap ...

    kak wattie : memang sedap ni ...

    kak amie : ala kasihan kat kak amie.. best tau show ni ...a'aah tu la bila otak dah aktif .. terus blh fikir nak masak apa

    kak ayu: salam kak ayu .. ooo cantik betul beliau ... pandai masak lak tu ... hihi cuba lah kak ayu memang menggoda jiwa neh

    ReplyDelete