Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".

Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Sunday, November 27, 2011

CORNFLAKES MADU PEDAS RANGUP


ASSALAMUALAIKUM.........
Diharap wani tak terlewat ingin mengucapkan selamat menyambut maal hijrah untuk tahun 1433 hijrah kepada semua umat islam di seluruh dunia .... mudah-mudahan pada tahun baru islam ini akan dipermudahkan segalanya oleh Allah dalam melalui kehidupan yang diredhai-Nya di dunia dan di akhirat ... amin,,, semoga dipermudahkan segalanya urusan kita ... dengan izin Allah.....alhamdulillah hari ni cuaca cerah panas sepanjang hari ... .. tak hujan dah .. walaupun langit nampak mendung dan nampak seakan-akan nak hujan pun ada ... . tak apalah biar kering sikit tanah - tanah dan lopak- lopak yang penuh dengan air hujan tu...  senyap sunyi je rumah maya.... oklah wani pun tak ke mana-mana..berbalik kepada wani nak cerita sikit pasal muffin yang buat hari itu .. kalau nak tengok sila pergi   SINI    ..muffin ni sedap dimakan  sehari selepas buat ... tekstur dia makin moist .hihi.. macam kek coklat la kan .. makin lama makin moist ..terasa rugi pulak makan awal-awal.... baik simpan sekejap biar tekstur nya lembap sikit baru sedap makan biar muffin tu kena kelembapan udara sikit   .. sebab lepas mula-mula kita bakar ... tekstur muffin agak kering ... tak gitu .. sila lah cuba sendiri ...

wani buat conrflakes madu pedas rangup ni buat snack sambil -sambil tengok masterchef malaysia .. hihi ..sedap sangat ... macam ala kerepek ubi sira la.. cuma yang ni guna cornflakes ...wani letak peanut yang dipanggang terlebih dahulu ... sebenarnya dah lama resepi ni nak dicuba... peanut pun dah lama beli tapi asyik la tangguh- tangguh ... haaahh sekarang baru boleh buat ... wani guna satu kotak cornflakes yang besar tu ... marjerin tu pulak tak timbang- timbang pun agak -agak je .. hihi.. yang penting masa lepas kita gaulkan cornflakes tu masih rasa tak minyak and manis tambah la marjerin dan madu tu ,,,lepas tu wani bakar dalam 10 minit je suhu 140 C... ya ok.. senang kan selamat mencuba ... terima kasih buat dayang jack yang sudi berkongsi ....:)))


CORNFLAKES MADU PEDAS RANGUP
SOURCE:DAYANG JACK

Bahan-bahan :
  • 1 bungkus cornflake
  • 1 bungkus roasted peanut (boleh juga menggunakan kacang tanah kopek yang dipanggang/goreng sendiri)
  • 6 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 4 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • sedikit cili giling/cili kisar
  • madu secukupnya
  • sedikit garam
  • 100 g mentega +/-
Cara-cara :
  1. Cairkan mentega di dalam kuali besar. Tumis bahan-bahan tumbuk hingga garing. Kemudian masukkan cili giling/cili kisar secukupnya. Tumis lagi hingga garing.
  2. Masukkan madu dan sedikit garam. Kacau sebati.
  3. Masukkan kacang tanah dan kacau lagi. Akhir sekali masukkan cornflake. Gaul-gaulkan hingga rata. 
  4. Jika kurang manis atau minyak, tambahkan mentega dan madu. Gorenglah hingga garing keemasan. Tutupkan api.
  5. Sementara itu, panaskan oven pada suhu 170C-180C. 
  6. Sediakan dulang pembakar, taburkan cornflake tadi di atasnya. Ratakan. Kemudian bakarlah selama 5-7 minit atau sehingga garing keemasan. Jangan sampai hangus. Keluarkan dari oven, dan sejukkan sebentar sebelum disimpan di dalam balang. 
  7. Kaedah bakar akan menjadikan cornflake ini semakin rangup dan bertahan lama. Selamat mencuba!

5 comments:

  1. Salam Wani,
    Yang ni kalau pekena depan tv mesti tak sedar, tiba tiba dah licin.....

    ReplyDelete
  2. salam maal hijrah sue...dah lama betul saya tak makan cornflakes...makan dgn susu..sedapnya..hiris buah2 skit kat dlm..hehehe

    ReplyDelete
  3. Salam maal hijrah Wani,
    memang sedap sangat ni...tapi malas buta,kalau ada depan mata ...kejap je lesap!

    ReplyDelete
  4. Salam maal hijrah Wani

    Sedap kunyah cornflakes madu ni....tak sedar dah licn sebalang....

    ReplyDelete
  5. kak wattie : pandainya kak wattie meneka hihi .. memang mengasyikkan makan snack ni sambil2 tengok tv dah habis sekerat balang ..

    qunnie : salam maal hijrah juga. ... a'aah lagi satu makan dgn susu pun nampak fresh sikit hihi.

    kak amie: ala kak amie sekejap je buat ni .. goreng2 dah tu siap .. ;p

    mamasya: salam kak,, a'aah memang asyik betul makan snack ni ...:)

    ReplyDelete