30 November 2011

BUTTER CHEESE CAKE

ASSALAMUALAIKUM..............

BU       ini dia cheese butter cake yang telah dihasilkan ...wani bercadang nak buat kek ni sebab nak habiskan stok cream cheese dalam fridge tu.. lagipun dah lama tak buat kek .. buat pun kebetulan jugak aunty wani 2 orang nak datang jalan-jalan kat rumah  esok pagi tu .. so buatlah kek daripada tak ada apa-apa nak dihidangkan.. lagipun nak jamu mereka dengan nasi dagang .. hihi nasi dagang lagi .. a'aah mak wani kempunan nak makan lagi sekali sebab dia tak puas makan masa buat dan bawa balik kampung hari tu... ai banyaknya makanan hari tu ... lepas tu aunty datang bawak lagi siap sayur -mayur dan buah-buah  bagai... banyaknya sayur takut tak terbuat nanti dok kecut dalam peti pun buat apa .. kat rumah ni bukannya ada orang... 
             
  
           ooo bercakap pasal kek ni .. ooohhh memang sedap .. lembut je.. tapi wani tak guna butter wani guna marjerin... tak apalah kan ok je rasa lembutttt je ... butter tak ada stok ... dia macam ala-ala cheese cake pun ada ala kek butter pun ada.... resepi ni wani ambil dekat rumah kak nor ... sedapnya nampak kak nor tayang kek dan comel je dalam rose mould tu .. ... lepas tu ternampak pulak dekat rumah kak mieza wani pun ikut macam kak nor letak belang pink tapi ini dah jadi macam terlebih marble pulak hihi... kek nampak rendah sebab wani guna loyang springform pan yang bersaiz besar tu .. dah lama tak buat kek ... last buat kek karamel.... 2 kali pulak tu...jadi ke tak ni ... tak tahannya wani cucuk 2- 3 kali dengan lidi sebab macam tak percaya betu ke ni 30 minit bakar. sebab macam singkat sangat,, ...hihi..ok layan je resepi ni .. terima kasih kak nor for sharing .... :))

 

TER      BUTTER CHEESE CAKE
SOU     SOURCE 1:  KAK NOR @ SECUBIT GARAM

su         SOURCE 2 : Jun@Yummylicous
sum

A:-
225gm tepung
1 1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam

B:-
200gm butter
175gm cream cheese
1/2 sudu teh lemon zest ( wani ganti dengan parutan kulit limau nipis )
175gm gula
5 biji kuning telur

C:-
5 biji putih telur
1 sudu teh jus lemon ( Wani ganti dengan 1 sudu teh cream of tartar )


Pukul butter dan cream cheese hingga kembang. masukkan gula, pukul lagi.
Masukkan kuning telur dan kulit lemon, pukul lagi.
Masukkan bahan A dan gaul rata.
Dalam mangkuk lain, pukul bahan C hingga kental.
Kemudian masukkan kedalam campuran butter tadi dan kacau rata.
Masukkan kedalam loyang dan bakar pada 180'c selama 30min


Nota: wani bakar dalam suhu 150 C dalam masa 30 minit lebih sikit ... ingatkan takut tak masak lagi tapi memang cukup - cukup 30 minit bakar ...  maknanya betul la ikut resepi tu tapi suhu je berlainan .. sebab oven wani  panas ...

Komen
3 Komen

3 comments:

rahel said...

Salam Wani...waaa...ada butter cheese cake..sedap tu...

Mieza said...

wani..cantiknya wani marble kan BCC ni...kak mieza hari tu malas nak marble bagai jadi humban je semua sekali dalam acuan hahaha...sedap kan kek ni wani..rasanya soft dan yg penting tak muak :)

Wani said...

rahel : hihi .memang sedap :))

kak mieza: taklah cantik mana ni kak mieza biasa2 ajak yang penting sedap dimakan hihi .. memang soft kek ni soft je ... :))

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Ceritaku (219) Cake Recipes (50) Giveaway (26) Chiffon Cake (24) Contest (23) Masakan Ikan (22) Cooking & Baking & Kitchen Tips (21) NOXXA PRESSURE COOKER (21) advertorial (20) Sudut Agama (19) Biskut Resepi (18) Masakan Ayam (16) Masakan Cina (13) Masakan Sayur (13) Baking Tips (11) Brownies Resepi (10) Segmen (10) Beverages/Minuman/juice (8) Cheese Cake (8) Pudding/Jelly (8) Resepi kuih muih (8) Masakan Pasta (7) Bubur / Desserts (6) Cooking & Baking Tips (6) Masakan Acar/Kerabu (6) Masakan Daging (6) Puff Pastry Resepi (6) Coklat Resepi (5) Cupcake Resepi (5) D.I.Y & Kraft (5) Holy Journey (5) Homemade Recipes (5) Jalan-Jalan Cari Makan (5) Masakan Menu Kampung (5) Masakan Seafood (5) Masakan Sup (5) My Blog (5) TIPS KESIHATAN (5) Cerita Merdeka (4) Hari Raya (4) Resepi Kuih Bingka (4) Tauhu/Tofu Resepi (4) The Ads (4) Agar-agar Resepi (3) Aiskrim Resepi (3) Apam Resepi (3) Apple Resepi (3) Cucur (3) Greetings (3) Jom Kenal (3) Kerepek/Snack (3) Muffins (3) Tart Resepi (3) Masakan Laksa (2) Mee (2) Pau Resepi (2) Pie Recipes (2) Roti/Bread (2) Salad Resepi (2) Sambal Resepi (2) Souffle recipes (2) TIRAMISU RECIPES (2) granola/muesli bars (2) nuffnang (2) Blondies Resepi (1) Burger (1) Grilled Foods Recipes (1) Informasi (1) Istilah masakan (1) Masakan India (1) Masakan Nasi (1) Masakan Telur (1) Media (1) Meringue Kisses Recipes (1) Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (1) Minyak Herba Asmak (1) Pancake (1) Pavlova Recipes (1) Salad Dressing Resepi (1) Tahukah anda (1) Torte Cake Resepi (1) Tuiles Resepi (cookies) (1) food review (1) google adsense (1) minyak asmak (1) penawar asma (1) penawar asma pada bayi (1) sardine (1)

Blog Wani Sukarno Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign