Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Thursday, October 27, 2011

TAMARIND CHICKEN CURRY

ASSALAMUALAIKUM.......


salam semua ... berdebar wani tengok semalam hari terakhir pemilihan untuk ke top 24...  akhirnya sudah terjawab ....untuk last pressure test semalam mereka diuji oleh Chef Riz untuk membuat kek tiramisu sama sebiji macam dia buat ...nampak resepi kek kan macam senang  .. tapi itu kek tiramisu tu dah la nak buat under pressure .. tahu-tahulah kan bila kita masak under pressure ni tak pun lain nak dibuat lain jadinya .. bukan boleh relax2 perasaan nervous, kelam kabut lagi   ..ada seorang peserta semalam tak tunjuk pun kek tiramisu tu dekat judges sebab kek dia jadi splash memang tak jadi langsung kek dia ..masa nak angkat kek tu dari acuan ... bila dia letak jadi macam air .. emm mungkin tak kena masa whisk tu kan banyak main telur nak putar mascarpone la, dan macam-macam lah.... kasihan wani tengok kat dia .. dia menangis depan judges ,, nasib baik Chef Priya peluk dia nak bagi tenang sikit.. kalau lah kita .. benda tak jadi kan .. apa kita rasa ..mesti rasa frustrated kan. .... malam ni ada masterclass dekat starworld .. tengok ya jangan tak tengok ...

terima kasih di atas komen-komen resepi VADEE itu ya  :)) .. tak sempat wani nak membalas .. kalau ada masa cubalah ... nanti wani nak cuba resepi versi vadee yang lain hihi ....ok.... apa Chef wani masak hari ini.hihi.. ini dia TAMARIND CHICKEN CURRY...ini kebetulan masa buka kat AFC channel wani tertengok Chef wan sedang masak dalam show dia dalam BEST WAN...lepas tu bila wani tengok ramuan yang digunakan semuanya bahan yang wani suka ada nenas, belacan, daun kesum lagi, serai .. asam jawa, Limau purut.dan ada lagi beberapa bahan ..  tak pernah wani tengok semua bahan tersebut  bila digabungkan boleh jadi satu resepi yang sedap...  wani suka rasa masam manis resepi ini ...  nama tajuk resepi dah ada ASSAM kan... ditambah lagi dengan ketulan-ketulan nenas .. masuk sungguh ... memang sedap .. wani boleh bagi 2 thumbs -up .. kalau siapa nak buat tu wani recommend kan resepi ni .. tapi tak tahulah takut tak masuk selera kalian semua huhu...ooo dalam gambar ni ayam dia tak berapa nampak sangat sebab kuah terbanyak hihi... malam tu siap cicah dengan pulut kuning .. macam ala-ala rendang ,, tapi  rasa tak sama ... tapi sedapppppppppp...




TAMARIND CHICKEN CURRY …

Ingredients

4 tbsp / 2 fl oz cooking oil
8 pieces of Chicken, each about 7.5 x 5 cm (3 x 2) inch
500ml / 16 fl oz / 2 cups coconut cream (santan pekat)
4 tbsp / 2 fl oz
Tamarind juice (assam juice) - mix tamarind pulp with hot water, strain
1 lemongrass (serai), bruised
500g / 1 pounded pineapple - peeled, cored and cut into small chunks
2 handfuls of laksa leaves or Vietnamese mint (daun kesum)
Salt to taste
Sugar to taste

Spice Paste Ingredients: to be finely grounded
10 shallots (red onion), peeled
4 garlic cloves, peeled
2 lemongrass (serai), sliced
2 cm / 1 inch turmeric (kunyit), knobbed, peeled
2 cm / 1 inch ginger, peeled and sliced
4 Kaffir lime leaves (Makrut, daun limau purut), central stems removed
2 tsp roasted shrimp paste (belacan)
5 tbsp / 2 1/2 fl oz, ready-made chili paste (cili Boh)
Handful laksa leaves or Vietnamese Mint (Daun Kesum)
1 tbsp / 1/2 oz coriander powder (serbuk ketumbar)
1 cup water

Method

Heat oil in a deep pan or pot. Sauté the blended Spice Paste over medium heat for 15 minutes, or until fragrant and oil starts surfacing.

Add in chicken and pineapple and render for another few minutes.

Add in laksa leaves and lemongrass, and stir well. Cook and stir regularly for 5 minutes.

Add tamarind juice and coconut cream and kaffir lime leaves.

Add water to prevent the chicken pieces from sticking to the pan or pot, if necessary, and cook till tender.

Sugar and salt to taste. Serve.

5 comments:

  1. Salam Nani,
    Huwaaaaaa ruginya akak tak dpt nonton rancangan tu, mesti menarik sgt kan. Kari yg Wani buat nampak best la, akak boh dlm waiting list dulu cam Wani gak...heheheh.

    Psst....vade kat bawah tu pun mengancam gak.....nak rasa sikit leh

    ReplyDelete
  2. kak wani! kite suke sangat best wan tu. gambar2nya cantik. pastu resepinya pon ala2 tradisional gitu...tapi kite tak pernah try lagi resepi dia...

    ReplyDelete
  3. Wani
    memang kelas betul menu hari ni kan? siap ambik resepi Chef wan lagi...uuuu jeles banget..

    ReplyDelete
  4. Aslmkum Wani

    satu kelainan kari ni siap ada daun limau purut,daun kesum...letak nenas...nampak sedap.

    ReplyDelete
  5. kak wattie : alahai kak watie kasihan pulak memang makin menarik ni .. tak sabar nak tengok cabaran2 seterusnya ,,ok kak waite cuba ni tau memang sedap ni hihi

    nani: cubalah nani memang sedap menjilat jari la nanti nani masak hihi... kak memang suka resepi2 chef wan .. berbaloi mencuba resepi dia neh

    kak rahel: hihi alang2 tengok semua bahan kat dalam resipi tu dah berkenan ,, terus la buat hihi

    kak mamasya: wassalam kak,,,, a;aah tu la kan memang sedap ni .. tak rugi :)

    ReplyDelete