Total Pageviews

MY BELOVED FOLLOWERS,, THANKS

Monday, October 17, 2011

SPICY YOGURT GRILLED CHICKEN

ASSALAMUALAIKUM.................


salam sejahtera semua  dan selamat pagi  ... lemau nya internet.. dari tadi tak boleh nak  browsing ..web lain termenung je depan lappy ni..sebenarnya sejak petang tadi internet lemau .. ni pagi-pagi ni ok sikit hihi.. .sebelum internet jadi lemau balik nak cepat-cepat kongsi resepi ini ..SPICY YOGURT GRILLED CHICKEN ..atau ayam panggang yogurt berempah... resepi ni wani ambil dekat SINI . Pelbagai masakan thailand dia kongsikan bersama... ..emm nanti boleh cuba satu-satu.. tapi tak semua jugalah ada juga masakan yang western, chinese cuisine.. dari timur tengah pun ada.. resepi ni hari tu buat makan bersama nasi. beli unflavored yogurt tu sebab kes nak buat resepi ni la ..tak pernah perap ayam guna yogurt hihi .. kalau makan ratah saja lagi sedap...wani guna 5 ketul  chicken drumstick ..ayam ni wani perap semalam bagi menghasilkan rasa yang lebih sedap. kalau perap lama lagi sedap kan. ok wani kongsikan resepinya disini..penyediaan bahan pun senang cuma yang pentingnya kena ada yogurt la .... thanks for sharing...


SPICY YOGURT GRILLED CHICKEN

Ingredients: 4 servings
8-10 chicken legs or thighs
1 cup natural unflavored yogurt
4 cloves garlic
4 shallots
2 tbsp chopped ginger
1 green chili
1/2 tsp turmeric powder
3/4 tsp chili powder
1/4 tsp cumin powder
1/2 tsp coriander powder
3/4 tsp salt

Preparation
  1. Grind garlic, shallots, ginger and green chili in the grinder until smooth paste.
  2. Mix in the paste with yogurt, turmeric powder, chili powder, cumin powder, coriander powder and salt in the large mixing bowl.
  3. Add the chicken and mix well with your hands. Make sure every piece of chicken is coated with the marinade. Marinate the chicken over night or at least 2 hours.
  4. Preheat the oven at 200 Degree C (380 Degree if not marinate overnight). Arrange the chicken in greased baking tray and bake for 15-20 minutes or until the chicken is lightly brown and cooked thoroughly.
  5. Serve hot with some salad or rice.


AYAM PANGGANG YOGURT BEREMPAH

BAHAN-BAHAN
8- 10 paha ayam
1 cawan yogurt asli
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
2 sudu besar halia yang telah dicincang ( wani guna 1 inci halia untuk 5 ketul paha ayam )
1 biji lada hijau
1/2 sudu teh serbuk kunyit
3/4 sudu teh serbuk cili
1/4 sudu teh serbuk jintan putih
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
3/4 sudu teh garam

CARA-CARA
1.kisar halus bawang putih, bawang merah, dan lada hijau dalam blender sehingga halus.
2. campurkan bahan yang telah dimesin tadi dengan yogurt, serbuk kunyit, serbuk cili, serbuk jintan putih,serbuk ketumbar dan garam dalam satu bekas yang besar.
3. masukkan ayam dan gaul rata dengan tangan. pastikan setiap ketulan ayam itu disalut dengan bahan perapan tadi. perap ayam tersebut semalaman ataupun paling tidak 2 jam.
4. panaskan oven 200C. susunkan ayam tersebut dalam loyang dan bakar selama 15-20 minit atau hingga ayam tersebut keperangan dan masak sepenuhnya.
5. hidangkan panas bersama nasi ataupun salad.

NOTA:
- cara wani, wani campurkan semua bahan tu dan blender halus. yang step no 2 terus masuk ke step nombor 1 .jimat masa hihi
- wani guna suhu 200 C dan bakar selama 1 jam sehingga masak..balik-balikkan 30 minit semasa tempoh bakar tu..  sebelum bakar, letak minyak sikit kat ayam tak nak bagi kering semasa proses bakar tu,

    2 comments:

    1. roti yogurt dah ada, kek yogurt pon dah ada, mafin yogurt ada jugak, apam yogurt pon sama. ayam yogurt ni baru dengar. nani konon2 nak buat roti naan. punyelah simpan yogurt tu. sekali dah nak expired, makan cenggitu aje...buat ayam yogurt ni mcm best pulak.

      ReplyDelete
    2. hihi amboi semuanya dah ber'yogurt" .. tinggal ayam je tak ber"yogurt lagi ni ...meh buat ayam yogurt ni la nani.. .. yogurt ni x blh simpan lama... ni pon ad baki sikit lagi ni nak buat apa la ni

      ReplyDelete